tirsdag den 31. december 2013
Rigtig fin afslutning på 2013
#588
lørdag den 28. december 2013
Green Flash er stadig kongen af IPA!
#587
torsdag den 26. december 2013
Endnu en amerikansk dåseølsproducent
Deviant Dale's, 8 % IPA. Tung maltet duft som en dobbelt IPA. En stor maltfylde med smag af rosiner og appelsin fylder munden. De fire anvendte humler, plus "final wallop of excessive Columbus dry-hopping" mærkes men bryggets struktur som DIPA dæmper aggresiviteten. Men det er stadig en "sensory assault" for et humlehovede som mig og humlerne er til stede i den kombineret søde og fyrrede eftersmag. Minder en hel del om netop anmeldte Hop Logic. Den fik 6 - det har jeg ikke noget imod også at give denne!
G'knight, 8,7 % imperial red IPA. Dufter lidt sæbeagtigt. Har først en dejlig maltet frugtsødme med henad abrikos men også lidt rosin og sprittede solbær. Humlen træder derefter til med en blød tørhed, næsten træagtig, og en passende blid bitterhed. Bitterheden er sammen med det tørre indtryk det der hænger ved. For at være kejserlig er den nu forholdsvis let i kroppen. Fine elementer der er stykket godt sammen; 5 skumfiduser.
Gubna, 10 % imperial IPA. Samme overordnede duftindtryk som de to foregående: sådan lidt halvvammelt og klistret. Når deres IPA smager som en dobbelt må triplen være mindst quadrouble!? Og jo, der en en næsten ekstrem fylde i det lyse øl. Næsten belgisk i udtryk, med banan, koriander, sprittede rosiner, blød fersken og mandarin. Humlen (kun Summit) kommer til udtryk i den let bitre eftersmag med let grannåle aftryk. Og selv om eftersmagen forekommer blid, efterlades man med en renset følelse i munden. Denne er lidt til den søde side men det balanceres næsten fuldtud af bitterheden. 5-6 skumfiduser.
Godt gennemsnit til Oskar!
#584-586
onsdag den 25. december 2013
Fup-trappist
Passende at drikke den af mit Chimay glas! |
tirsdag den 24. december 2013
I dagens anledning ...
Hop Logic, 9,5 IIPA fra High Water Brewing. Typisk tung, halv-vammel duft fra sådan en imperial IPA. I munden fyldig og medgørlig. Der er en rigtig fin frugtsødme med appelsin og abrikos. Ulig ganske mange andre DIPA, og IIPA, mærkes humlen markant. Ikke som den veritable vinkelsliber, der i en typisk west-coast IPA fræser henover smagsløgene og ikke efterlader overlevende, men mere som en fin tørhed, der efterlader rum til at man kan nyde frugtsødmen. Bitterheden er helt fin i eftersmagen. Man kan måske synes den er en tand for (frugt)sød. Jeg var ved drikketidspunktet ret pjattet med den, og den høster derfor 6 skumfiduser.
#582
mandag den 23. december 2013
Tema svensk sæsonøl
Winter Ale, 5,3 % fra Oppigårds. Har en duft med blanding af karamel og svag grape. Maltbasen er fin, der er brugt fem forskellige slags malte, og der er karamel, chokolade men også lidt syrlig frugt (solbær). Humlen er lidt overraskende pænt tilstedeværende på den lidt rivende og prikkende facon, resulterende i en pæn sluttørhed og tilpas fin fyr- og bittersmag. En meget fint afstemt øl, der vel er en mellemting mellem klassisk ale og så en IPA. Er i godt humør, så der langes en lille fem skumfiduser ud.
Hale to Winter, 6,8 % ale fra Brutal Brewing. Duft af svesker, rosiner og næsten lidt råddenskab. I munden meget maltfyldig. Først er der duftens ingredienser i smagen, med koncentreret/tørret mørk frugt. Så kommer malten og søder munden inden eftersmagens nøddebitterhed og næsten syrlige element afslutter. Øltypen, (engelsk) ale er ellers ikke noget der plejer at begejstre mig, men denne er nu en fin udgave. Den redder sig en 4 pæne skumfiduser.
Mysingen Midvinterbrygd, 6,0 % ale fra Nynäshamn Ångbryggeri. Sødlig maltduft. Smager i starten let brændt. Dernæst en kort karamelsødme, inden en krydret og pebret afslutter. Der er en nøddeagtig bitterhed sidst i bryggen. Som sådan et fint mix af smage men jeg synes det hele er udført lidt for tamt. 3 skumfiduser.
Christmas Idjit, 9,5 % imperial stout fra Dugges Ale- & Porterbryggeri. Ret tung duft med chokolade og rosin. Samme ingredienser i den initielle smag, som også indeholder megen malt. Afslutningsvis træder den anvendte røgmalt frem og fører med over i eftersmagen. Chokoladesmagen hænger også ved og de to klæder hinanden, som Monica Ritterbrand og Michael Jarnvig i gode gamle dage. 4-5 skumfiduser.
Midvinterblot, 8 % imperial porter fra Sigtuna. Let kaffe, let chokolade i duften. Let fyldig som en porter normalt er. Smagen er domineret af brændte og røgede elementer. Ikke megen maltfylde og det tilsatte Muscovadasukker kan jeg ikke smage. Der er nu intet dårligt over dens insisteren på det tørre, bitre og røgede udtryk, men at den skulle passe til desserter som angivet på etiketten har jeg svært ved at smage. 3-4 skumfiduser.
#577-581
søndag den 22. december 2013
Barley wine fra Nørrebro
Little Korkny Ale, 12 % barley wine årgang 2008 fra Nørrebro bryghus. Barley wine er ikke noget jeg har gjort mig så meget i tidligere. Intens duft af svesker. Meget vinøs i munden, med dyb smag af svesker, rosiner, chokolade, vanilje, karamel og krydderier. Afsluttes af en let syrlig eftersmag som er en mellemting mellem eddike og rødvin, mest over i rødvinsdelen. Dette er en kompleks øl(type) hvor smagsindtrykkene ikke just kan siges at holde sig diskret i baggrunden. Med den samtidigt høje alkoholprocent, er det virkelig en øl, der kalder på nydelse og fordybelse. Jeg skal nok lige have tilvænnet mig til det vinøse indtryk men er sikker på, at det kun er et spørgsmål om tid. Jeg stanger halvkarakteren 4-5 skumfiduser ud til denne fine øl.
#576
lørdag den 21. december 2013
Sour for begyndere
Jeg havde dog et par dage forinden lidt tilfældigt fundet og smagt Funk you, 6,5 % ale fra Ugly Duck, med Brettanomyces. Denne burde jo nok have været med i det ordinære pensum - men jeg brugte den som opvarming/træningsobjekt. Dufter af sur karklud med græs og citrus. En meget blød bryg der smager af hestesadel, røg, let syrlighed og krydring. De klassiske Brett-træk. Fornemmer ikke megen humlebitterhed. Den slutter med en let og behagelig tørhed hvor røgsmagen hænger lidt ved. Samlet slet ikke så væmmeligt som jeg dels tidligere har syntes og dels forventet. Jeg er endda rimelig positivt overrasket hvor godt jeg tog imod den. Den får 4 store skumfiduser. Bliver denne måske ligefrem en øjenåbner til genren?
Tyvstarten |
I selve skolen lagde vi ud med Orval,6,2 % belgisk trappistale fra Brasserie d'Orval. Her har vi så at gøre med en trappist der er ganske anderledes end de øvrige. Græs og stald i duften. Kraftig stald og gær i smagen der er ret tør. Tør, men ikke skarp - kan man sige blød tørhed? Meget prikkende og ved ophæld kraftigt skummende øl. Der smages også en anelse peber noter. Næsten ingen sødme, der er en anelse af et strejf af citrus eller abrikos (her var panelet ikke helt enige). Bretten smages fint men trods alt behersket. 4 pæne skumfiduser.
En sprudlende Orval og en ikke mindre sprudlende medsmager! |
Duchesse de Bourgogne, 6,2 % rød ale fra Verhaeghe Vichte. Duft som en blanding af eddike-syre plus hest og græs. Tredelt smagsindtryk: Først den tørre gær/Brett smag, dernæst en del sødme med anelser af jordbær, hyldeblomst og/eller æble og så til sidst noget syrlighed, der holder sig på den kontrollerede side. God aperitif øl pga. sødmen. Er efterfølgende blevet oplyst om, at de ikke altid er lige søde, men denne udgave/batch havde klare søde elementer. 4 skumfiduser.
Goudenband, 8 % brun ale fra Liefmans Brouwerij. Lettere duft end de andre, men også af stald og græs, altså Brett. Fornemmer tillige noget kirsebær og sveske. Rimelig syrlig smag, der hænger ved gennem hele smagsbilledet. Således en modsætning til duften. Gær og kirsebær smages også men er svært erkendelige. Samlet ender det på 3-4 skumfiduser, lidt bedre end Grand Cru'en.
Mühle und Bahnhof, 9,2 % imperial gose (sour lavet på hvede) fra Brouwerij de Molen. Fadlagret. Duft af portvin og lakridskonfekt! Syrligheden forekommer mere mælkesyreagtig. Der smages selvfølgelig gær, men også kirsebær og mandel. En noget sprittet smag af måske sherry? Der er i denne øl en masse smage der rammer munden før syren, men som også gemmer sig nedenunder. Af de sure i denne omgang nok den bedste, med fire pæne skumfiduser. Findes åbenbart også i en version der ikke har været en tur i fadene.
Pensumet |
Samlet en sjov og lærerig oplevelse. Jeg vil klart opsøge øl med Brett, men uden syrligheden. Brett er beskrevet som smagen af hestedækken. En meget karakteristisk smag fra denne type gær. Gad vide hvordan en kombination af Brett og de vildeste aromahumler vil falde ud? Gosen var også interessant - må prøve at finde den originale også, samt måske andre i genren (som var helt ny for mig, vidste ikke der var en ølsubkultur ved navnet Gose). Tak til Jan for venlig deltagelse!
#570-575
torsdag den 19. december 2013
Endnu en lille juleøls kavalkade
Julebock, 6,5 % fra Jacobsen. Maltet brød duft. I smagen mest kun malt, let karamelbrændt. I eftersmagen fornemmes en meget let nødde-bitterhed. Samlet er det en meget diskret øl, der glider let ned, men som ikke levner uudslettelig indtryk på dens vej henover smagsløgene. Så er deres Naked Christmas meget bedre.
2-3 skumfiduser.
Jule-øllet, 7 % økologisk ale fra Samsø bryghus. Svag duft af bitter appelsin (tilsat ingrediens). Har en let karamelsmag i en næsten mellemfyldig bryg; virker på en måde tør og ikke vildt sød i starten. Appelsinsødmen ligger underneden og bidrager ligesom karamellen får en mere fremtrædende rolle ved opvarmning. En svag smag af sprittede mørke bær anes. Ikke megen bitterhed at finde i øllet. Minder i type lidt om de øl fra Ølleriet Haandgjow som jeg fik i april/maj i år. Hvad der lige kvalificerer den til kategorien juleøl står ubesvaret. 2-3 skumfiduser til den til sidst lidt for søde øl.
Finn's jul, 6,4 % bock fra Refsvindinge. Gaveøl fra Høkeren. Karamel, malt og måske også lidt syrlighed i duften. Let, næsten tyndt bryg med en let brændt smag. Derudover en let malt sødme og en anelse non-deskript krydderi. Let nøddebitter eftersmag men ikke af den voldsomme karakter. Ikke vildt ophidsende, smager næsten som jeg husker Ale no 16. 2-3 skumfiduser.
Christmas eve at a New York city hotel room, 10 % imperial stout fra Evil Twin. Nok den øl med det længste navn der har været omtalt. Meget fladt øl, næsten intet skum ved ophæld. Duft af bitter chokolade og let røg. Lakrids, kaffe og røg er de bærende elementer. Næsten ingen sødme, kun bitter chokolade. Forventet mere fylde af så alko-tung en imperial stout. Jul? Næ, men hvordan presser man også jul ned i en imperial stout? 4 skumfiduser.
Phister de Noel, 8,5 % imperial stout fra Flying Couch, lavet sammen med Vinbaren i Stefansgade, hvis stamhund har givet navn til brygget. Let duft af svesker, bitter chokolade og røg. Dejlig blød i munden, hvor der bag en lidt initielt halvskarp røg-bitterhed findes rosin, chokolade og megen malt af lidt brændt karakter. Efterhånden træder chokoladesødmen mere frem i billedet uden på nogen måde at blive kvalm og sammen med røgsmagen hænger den ved i eftersmagen. Ret fin imperial stout og den bedste øl jeg har smagt fra Flying Couch. 4-5 skumfiduser.
Og så sluttes der af med en norsk version:
God jul, 8,5 % ale fra Nøgne Ø. Karamel og julekrydderier i næsen. Brændt smag, men ikke rigtig røg. Kaffe, chokolade, kardemomme, nelliker i smagspaletten. Ikke helt så vild som deres Underlig Jul, men derhen af. Ikke særlig megen sødme. Nødder i eftersmagen og noget tør og let-bitter humle som afslutning. Noget dominerende krydring, i en ellers fin øl. 4 skumfiduser.
#563-569
onsdag den 18. december 2013
Fin gave af belgisk karakter
#562
tirsdag den 17. december 2013
Kombi: klassisk ale med IPA
#561
mandag den 16. december 2013
Lækker samarbejdsIPA
#560
søndag den 15. december 2013
Voldsom nydeøl
#559
lørdag den 14. december 2013
Lidt tam fadlagret stout
#558
tirsdag den 10. december 2013
To fra Nils Oscar
Hop Yard, 7,3 % IPA. Dufter fint af forskellige frugter, grape og ananas bl.a. Rimelig fyldigt bryg, der fylder munden med en fin intensitet. En fin maltbund med karamel understøtter masser af frugter og blomster; føromlugtede grape og ananas mærkes, lidt solbær, foruden en generel krydring. Slutter fint bittert, men uden at være et veritabelt humleangreb. De er ellers brugt i flere varianter: Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin og Amarillo i kogningen, Amarillo, Citra og Nelson Sauvin som tørhumler. En IPA som satser mere på det frugtige end på det fyrrede; 4-5 skumfiduser.
India Ale, 5,3 %. Ikke megen duft, mest af malt. I munden en IPA mest af diskret engelsk karakter, selv om de skriver at den er nyfortolket. Amarillo er brugt som tilsyneladende single humle, men levner ikke megen smag. Den kan ikke være brugt i større mængder. Øllet har karamelsmag fra malten, den svageste antydning af noget citrus fra humlen, og en let, ikke stødende bitterhed. Hvis man aldrig har smagt IPA før, kan det være en god introduktion; er man først kommet i gang, kan den nemt komme til at føles lidt kedelig - uden den dog er dårlig. 3 skumfiduser.
#556-557
søndag den 8. december 2013
Fejlbehæftet øl
Den ser tilforladelig ud (men ligner nu ikke en brown ale ...) |
lørdag den 7. december 2013
Amarillo på svensk
#554
torsdag den 5. december 2013
Stormaftensanbefaling
#553
tirsdag den 3. december 2013
Nyt svensk bekendtskab
mandag den 2. december 2013
Endnu en øl med tilsat lakrids
#551
søndag den 1. december 2013
Juleøl 2013
Hoppy Christmas, 7,2 % IPA fra Brew Dog. Fin duft af klassisk IPA karakter, med fyr og en anelse malt. Mellemfyldig IPA, uden særlig megen sødme fra malten, hvis nogen; den svageste smag af mørke bær måske. Tør, krydret humling, der ikke er knastør men alligevel fyldt med nåletræ og harpiks. Jeg ved ikke rigtig om jeg aner en eller anden slags traditionel julekrydring i eftersmagen - koriander? Men det er i så fald kun via antydningens kunst. Fin IPA, men udover frigivelsestidspunktet er der i min mund ikke megen jul over den. 4 pæne skumfiduser.
Hoppy Christmas, 5,9 % IPA fra Ugly Duck. Her tænker man åbenbart også på IPA som en juleøl. Let malt og citrus i duften. Meget malt i smagen; mest som brød og nødder, ikke megen frugtsødme, mest lidt karamel. De tilsatte appelsiner synes jeg næsten ikke at kunne smage? Humlerne (Chinook og Galaxy) lægger kun en bund og er aldrig dominerende. Bitre på den fine måde. En lidt anderledes oplevelse hvis man forventer en klassisk IPA; som juleøl, med de Pavlovske tanker det medfører i de resterende små mængder tynd hjernebark hos Dude Beering, så er den tilpas maltfyldig at den godt kan klare forventningernes pres. Alt i alt atypisk, men god. 4-5 skumfiduser.
Kloster Jul, 6,0 % ale fra Klosterbryggeriet. Selv om etiketten virker bekendt kan jeg ikke se at denne er anmeldt i noget tidligere juleshow, så den kommer med i årets minitema. Fyldig maltduft med mørke bær. Mellemfyldig øl, med karamel og jul fra de tilsatte krydderier: sortebær (OK, dem smager jeg vist ikke), koriander, nelliker og orangeskal (skallerne er også diskret repræsenteret i smagen). Slutter af på en nøddebitter facon. En mere traditionel julebryg synes jeg; de må gerne kunne drikkes og nydes alene, og så gør det ikke noget at de ikke modspiller noget mad. Den er heller ikke for tung og alt i alt ganske fin. 4-5 skumfiduser.
Jule Bryg, 5,8 % ale fra Rækker Mølle bryghus. Dufter let syrligt. Vel hældt indenmunds røbes en let bryg, uden særlig megen maltsmag. Først og fremmest mærkes en let syrlig smag som kan stamme fra de "udvalgte humler". En let bitter smag findes men følger ikke bryggen til dørs som en behagelig eftersmag. Syrligheden ender desuden næsten surt. Jævnt kedelig og hvorfor dette skulle være en juleøl står hen i det uvisse (med mindre at styrken er det Rækker Mølle forstår ved en højtidsøl, som det måske kan udledes på etiketten). 2 skumfiduser.
Santa's Dream 2013, 7,5 % belgisk ale fra samarbejdet mellem Det Lille Bryggeri og Fish & Beer. God belgisk duft med maltfylde, bær og gær stiger op gennem skumkronen. Opleves ikke superfyldig indenbords, og den umiddelbart mest dominerende smag er en syrlighed, som kan stamme fra den tilsatte granatæblesirup. Der anes også nøddebitre toner. Må ikke drikkes for kold. Først ved lidt opvarmning kom der en anelse dybde i smagen og lidt klistret sødme anes. Og de mørke bær og rosiner fra duften smages. Men ikke nok til at redde den hjem til en fornuftig karakter - sniger sig lige akkurat op på 3 skumfiduser.
Jule Mumme, 8 % porter fra Hornbeer. Et forsøg på at genskabe en middelalderlig øltype. Fra etiketten:
Mummeøl var i europæisk middelalder er meget elsket eksportvare. Den er skabt i byen Braunschweig, der var en meget driftig handelsby. Mumme var kendt som en mørkmaltet Starkbier, tyktflydende som sirup og sprængfyldt med procenter. Man sagde, at øllet bevirkede, at Männer davon umfielen, dvs., at Mænd faldt om efter indtagelsen.
Den er næsten lige så tyktflydende som beskrivelsen af det gamle mummeøl. Blandet duft af vaniljekranse og røg! Vaniljekransene går igen i smagen, der også indeholder diverse krydderier som koriander og muskat samt mere klassiske porterindtryk af kaffe og lakrids. Ret sødlig og vanilje er altid en svær ting i øl men afrundes/afbalanceres af den røgede og brændte smag. Sammen med Underlig jul fra Nøgne Ø, er denne nok den mest "mærkelige" og i hvert fald eksperimenterende juleøl jeg har smagt. Det kunne have gået galt men jeg synes det holder. 4 skumfiduser.
Juleøl, 6,0 % bock fra Grønland Ice Cap Beer. Modtaget i samme ombæring som øllene i det arktiske tema menhar valgt at lade den indgå i juleølstemaet. Let nøddeduft. Smagen er stærkt domineret af sødme, der slet ikke har modspil af hverken fylde eller andre smagsindtryk. Lidt let bitter nød er eneste anden smag jeg finder blandt den næsten klistrede karamelsødme. Kan måske gå i visse situationer men her virker bryggen ikke særlig elegant. 2 skumfiduser. Gad i øvrigt også vide hvor stor en andel af bryggen der består af indlandsis?
#544-550
lørdag den 30. november 2013
Fin fynsk pale ale
Fin lyserød etikette -en af mine kolleger burde være vild med den bare pga dette! |
fredag den 29. november 2013
Lidt anonym svensker
#542
onsdag den 27. november 2013
Klosterøl fra Nørrebro
#541
mandag den 25. november 2013
Øl med sære navne
Ridiculously close to sanity, 6,7 % IPA. En mofo IPA skriver de på etiketten, og den har da også en intens humleduft af den knastørre variant. Bryggen er af den letbenede slags men dens kraftige humleindhold forhindrer at man bare lige slynger den ind. Der er en anelse maltsødme af en let citrusfrugt karakter hvorefter humlen som sagt fræser henover de stakkels uskyldige smagsløg. OK, så er den heller ikke vildere end så mange andre, men den gør det godt, med tørt nåletræ i eftersmagen. Har tilsyneladende ikke imponeret Ratebeerianerne hvor den kun får 77; her tildeles 4-5 skumfiduser.
Dangerously close but no cigar, 9 % imperial IPA. Som kollegerne fra Cigar City gør det: brygget med cedartræspåner. Halvtung maltet duft, med citrus antydning. Mellemfyldig bryg, hvoraf noget af fylden stammer fra alkoholen. Dvs. den virker noget sprittet. Maltet-karamelliseret fylde, ikke megen sødme, lidt bitre noter, men ikke på humlevis. Bærsmag i spritten. Humlen giver mest en tør friskhed i munden, men efterlader ikke mange smagsindtryk. Træspånerne? Ville jo nok gerne have smagt samme bryg uden cedartræ for at sige om jeg kan erkende det i smagen. Som øl lidt som Naser Khader er/var politiker: sympatisk og fuld af gode intentioner, uden det dog rigtig lykkes. 3 skumfiduser.
En ting, man skal passe på med, når man bruger aktuelle situationer og refleksioner er, at tiderne kan ændre sig, nogle gange mere hurtigt end andre. Med dagens viden skal jeg dementere ovenstående sammenligning med en politiker, som har vist sig at være dybt usympatisk, fuld af had og på grænsen til det kriminelle.
#539-540
søndag den 24. november 2013
Ikke helt jul endnu ...
Pæn flaske synes min medsmager! |
lørdag den 23. november 2013
Britisk IPA
#537