torsdag den 19. december 2013

Endnu en lille juleøls kavalkade

Christmas ale 2013, 9,4 % fra Fur Bryghus. Let karamel i næsen. Øllet føles ret let men indeholder en god maltdybde, med karamel, med en sødme der skyldes det tilsatte muscovadosukker. Nøddetoner, kanel, kardemomme er nogle af de krydderier der bemærkes, men ikke i voldsomme mængder. Eftersmagen er let bitter og har en frisk tørhed. Smager lidt henad som jeg husker Naked Christmas, bare en anelse lettere. Jeg synes det er en god øl til den søde side, der bør nydes alene. 4 skumfiduser.

Julebock, 6,5 % fra Jacobsen. Maltet brød duft. I smagen mest kun malt, let karamelbrændt. I eftersmagen fornemmes en meget let nødde-bitterhed. Samlet er det en meget diskret øl, der glider let ned, men som ikke levner uudslettelig indtryk på dens vej henover smagsløgene. Så er deres Naked Christmas meget bedre.
2-3 skumfiduser.

Jule-øllet, 7 % økologisk ale fra Samsø bryghus. Svag duft af bitter appelsin (tilsat ingrediens). Har en let karamelsmag i en næsten mellemfyldig bryg; virker på en måde tør og ikke vildt sød i starten. Appelsinsødmen ligger underneden og bidrager ligesom karamellen får en mere fremtrædende rolle ved opvarmning. En svag smag af sprittede mørke bær anes. Ikke megen bitterhed at finde i øllet. Minder i type lidt om de øl fra Ølleriet Haandgjow som jeg fik i april/maj i år. Hvad der lige kvalificerer den til kategorien juleøl står ubesvaret. 2-3 skumfiduser til den til sidst lidt for søde øl.Finn's jul, 6,4 % bock fra Refsvindinge. Gaveøl fra Høkeren. Karamel, malt og måske også lidt syrlighed i duften. Let, næsten tyndt bryg med en let brændt smag. Derudover en let malt sødme og en anelse non-deskript krydderi. Let nøddebitter eftersmag men ikke af den voldsomme karakter. Ikke vildt ophidsende, smager næsten som jeg husker Ale no 16. 2-3 skumfiduser.Christmas eve at a New York city hotel room, 10 % imperial stout fra Evil Twin. Nok den øl med det længste navn der har været omtalt. Meget fladt øl, næsten intet skum ved ophæld. Duft af bitter chokolade og let røg. Lakrids, kaffe og røg er de bærende elementer. Næsten ingen sødme, kun bitter chokolade. Forventet mere fylde af så alko-tung en imperial stout. Jul? Næ, men hvordan presser man også jul ned i en imperial stout? 4 skumfiduser.Phister de Noel, 8,5 % imperial stout fra Flying Couch, lavet sammen med Vinbaren i Stefansgade, hvis stamhund har givet navn til brygget. Let duft af svesker, bitter chokolade og røg. Dejlig blød i munden, hvor der bag en lidt initielt halvskarp røg-bitterhed findes rosin, chokolade og megen malt af lidt brændt karakter. Efterhånden træder chokoladesødmen mere frem i billedet uden på nogen måde at blive kvalm og sammen med røgsmagen hænger den ved i eftersmagen. Ret fin imperial stout og den bedste øl jeg har smagt fra Flying Couch. 4-5 skumfiduser.


Og så sluttes der af med en norsk version:
God jul, 8,5 % ale fra Nøgne Ø. Karamel og julekrydderier i næsen. Brændt smag, men ikke rigtig røg. Kaffe, chokolade, kardemomme, nelliker i smagspaletten. Ikke helt så vild som deres Underlig Jul, men derhen af. Ikke særlig megen sødme. Nødder i eftersmagen og noget tør og let-bitter humle som afslutning. Noget dominerende krydring, i en ellers fin øl. 4 skumfiduser.


#563-569

Ingen kommentarer:

Send en kommentar