lørdag den 29. marts 2014

Malmö Öl & whisky festival

Dudebeering havde fået en god julegave: Indgangsbillet til Malmö Öl og whisky festival. Meget nemt at komme dertil: Øresundstog til Hyllie og så højst 5 minutters gang til Malmömässan. Billetten gav et øl- og et whiskysmageglas. Der var samtidigt en messe for vin og delikatesser, så man kunne rigtig forlyste ganen. Ved ankomst kl. 13 var der ganske god plads i hallen.


Nåede relativt beskedne 13 smagsprøver. De kostede mellem 15 og 30 kr. stykket. Gik efter noget jeg ikke havde prøvet før og selvfølgelig med fokus på noget der er sværere at finde herhjemme, men undtagelser fra reglen blev gjort. I kronologisk rækkefølge smagte jeg:

VS Mosaic, 5,5 % IPA fra Mohawk. Brygget hos belgiske De Proefbrouwerij (som Mikkeller, To Øl og mange andre ghost brewers bruger). Del af en single humle serie. Let bryg - ikke megen duft, men denne og det meste øl blev også serveret alt for koldt. God, men let IPA smag, med bitter citrus og kun let fyr. God blød start på festivalen, 3-4 skumfiduser.Armageddon IPA, 6, 66 % IPA fra Epic brewing company (NZ). For kold til at kunne udsende nogen duft. Lidt mere fyldig end foregående. Ingen maltsmag - kun ren humleguf: grape og masser af tør fyr. Ren og fin humleeftersmag. 4 skumfiduser.

Dark Matter, 10 % Imperial stout fra Flying Couch. Fik en snak med Peter Sonne som stod ved disken (der også havde øl fra danske Stronzo, Amager, Det Lille Bryggeri). Tilsyneladende brygger de mest til fad som leveres til gode københavnske ølsteder som Ørsted, Søernes m.fl. Jeg har selv vist kun set flasker fra dem hos Høkeren. Denne dufter af kaffe og røg. På trods af de pæne procenter ikke overvældende tung. Smag af lys chokolade, røg, kaffe og mere markant sødme end normalt for typen. Nok god som dessertøl. 3-4 skumfiduser.

Hög Standard, 7 % skånsk västkust IPA fra Lundabryggeriet. Meget tør og stram duft. Dette genfindes også i smagen som ikke indeholder meget andet end en super tør, stram og fyrrig bitterhed. Der er brugt Cascade, Centennial och Amarillo humler. Tungen efterlades lidt i struktur og form som en opvreden karklud. 4 store skumfiduser.


Funkstarter, 5,5 % lantöl fra Brekeriet. Dejlig Brett duft, men også noget jeg fornemmer som laktose.. Let, lys øl, som har de fine Brettsmage af græs, hest, stald osv. Måske lidt for tyndbenet til at kunne bære helt igennem, men jeg har jo lært at holde af Brett. 4 skumfiduser.


Så nåede jeg til importøren AST Wines stand. De havde mange ganske fine øl, og jeg hang ud der et pænt stykke tid.


Castaway Chocolate Orange IPA, 7,5 % fra Thomas Creek Brewery. Mørk øl, med lidt mere (måske optisk betinget påvirkning) fylde. Duft af harpiks. Også harpiks i munden - tør, fyrret, let sprittet rosiner og alligevel hurtigt overstået. Man bliver nødt til at tage en hurtig tår til. Den tilsatte chokolade og appelsinskal skjuler sig i det tunge humlebombardement. 4-5 skumfiduser.

Dirty Stop Out, 5 % røget ege stout fra Tiny Rebel (walesisk bryggeri). Forbløffende at en stout kan være på kun 5 % - og den er da også mere henad porter. Let æble i duften, Æblen genfindes også i smagen, der efterfølgende byder på let røg og en lidt blød-sød afrundning. Også en smule røg. Men samlet lidt for let og diskret, uden at være dårlig. 3 (små) skumfiduser.


Netherworld, 6 % sort IPA fra canadiske Flying Monkeys Craft Brewery. Fik ekstra i glasset - men det behøvede de nu ikke. Rund maltsmag, og på en måde lidt porterkarakter. Men der er rigelig med humle til at tilbagevise den illusion. Alligevel er det samlede smagsbillede lidt tyndt. Syre, chokolade, meget let humle - fyr; slutbitterheden er på trods af forbeholdene en god humler værdig. Underlig sammenblanding der ikke helt fungerer. 2-3 skumfiduser.

Surrender Mönkeys, imperial red ale fra Malmö Bryghus. Tør stram duft, let i munden med en fin maltkrop, der dog må overgive sig til en fin, tør fyrret og bitter humle. OK, men nu burde det snart have været slut med IPA for denne gang! 3-4 skumfiduser.

Man in the Moon, 6,5 bourbon IPA fra Amager. Må være lagret på bourbon fade med det navn. Grundbryggen er en fin Amager-like IPA, med super humlet smag. Den mulige lagring på fade giver sig måske udtryk i en sødlig undertone der dog hurtigt fordamper. God øl, men den stockholmske pub der ellers har bestilt og fået resten af batchen, har ikke købt noget unikt. 4 skumfiduser.

Up the Creek, 12,5 % ekstrem/dobbelt/imperial IPA fra Thomas Creek Brewery. Igen en øl der var alt for kold til at nogle dufte blev afgivet, endsige opfanget. På trods af kulden smager den voldsomt allerede fra første sip. Svesker, sprut, rosin, harpiks er de tunge malt/frugt smage, som er i stand til at spille op imod humlen, som ikke fremstår vild, men dog med en kraftig slutbitterhed. Er temmelig alkoholrig i smagen og det begynder at snerpe henimod barley wine. Voldsom, men skøn. 5 skumfiduser .

Hop Devil, 6,7 % IPA fra Victory Brewing Company. Halvtung maltduft med tunge mørke frugter. De samme smage går igen når munden åbes og der bliver loadet ind. Humlen er klart til stede, men bliver noget holdt tilbage af den gode og stærke maltprofil. Interessant "almindelig" IPA. 4-5 skumfiduser.


Old Rasputin, 9 % imperial stout fra North Coast Brewing Company. Fra den kølige bryg en røget duft af tang - lidt som en god whisky! Men også chokolade og kaffe. Ret diskret da først jeg fik løftet glasset og åbnet munden. For at være en imperial stout (med rating 100 på RateBeer) noget let og forsvindende i fylden. Smagselementerne som de vel skal være, men af den diskrete (pga kulden?) slags: kaffe, tobak, røg - men ingen sødme. Nogen røgbitterhed i eftersmagen. 3-4 skumfiduser.

Fin festival, der bød på nogle svenske bryggerier man ikke ser herhjemme, samt nogle nye udenlandske bekendtskaber. Mange af importørerne havde også deres varer på Systembolaget, så jeg skal helt sikkert til at udnytte min Sverige-bosiddende søster til flere indkøb! Savnede lidt at der var flere af bryggerierne til stede samt at de havde lavet noget specielt til festivalen. Tilsyneladende var det kun svenske Brekeriet, der havde Brettøl med. Dem vil jeg holde øje med.

#621-633

Ingen kommentarer:

Send en kommentar