tirsdag den 28. oktober 2014

Reception for Humlen af gastronomi 2

Dude Beering var blevet inviteret til reception for bogen Humlen af gastronomi 2, der er udgivet af Hotel- og Restaurantskolen og Carlsberg. Seancen foregik i Carlsberg Museum hvor der først var en lille times tid med forskellige ølcocktails og herefter 5 smagsstationer samlet over temaet de fire årstider samt dessert. Dette indlæg forsøger ikke at anmelde hverken øl, mad eller cocktails på sædvanlig vis men skal læses som en let causeren over oplevelsen, iblandet sædvanligvis subjektive vurderinger.

Bogen præsenteres af Jesper Rye, Hotel- og Restaurantskolen.

Første del af programmet indeholdt muligheden for at smage diverse cocktails hvori øl indgik. Man kan indvende, som jeg diskuterede med et par lidelsesfæller, at en god øl er udtryk for en bryggers intention og derfor ikke bør blandes op. Til dette arrangement var der kun anvendt Jacobsen øl og så er skaden lidt mere begrænset.

Shrek: flot grøn cocktail lavet af vodka, æblesirup, lime og Jacobsen Velvet. Øllet her giver muligvis lidt tekstur til cocktailen, foruden skummet, men ellers er det en rimelig sød cocktail hvor man ikke bemærker øllet.
Shrek'en laves

Shrek

Ølmojito: Sammenlignet med hvordan jeg husker en mojito var denne som grundcocktail noget mere sur, og øllet smages heller ikke i denne drink.

Ølmojito set fra oven

Albertos: Lavet som en pendant til gløgg, og heri ramte opskriften ganske godt. Der blev brugt Jacobsen Black Lager, men der skulle være brugt Golden Naked Cristmas Ale. Det havde eleven ikke til rådighed, selv om en flaske lå i den afsluttende gavepose. Men jeg vil klart foretrække Albertos frem for en gløgg, selv om denne også var til den pænt søde side.

Alberto's - lidt ligesom kold gløgg!
Bitter Margarita: Ret salt cocktail, god modvægt til de første ret søde. Der fornemmes også en sur-syrlig bund. Hvordan mon den ville blive hvis der var brugt en mere humlet øl?


Bitter Margarita ligner en øl og havde en ganske anden smagsoplevelse end de foregående.

Blueberry Velvet: festlig serveret i champagneglas og en flot farve og passende syrlighed. Kunne godt gå som velkomstdrink.
Blueberry Velvet i festlig indpakning



Til cocktail blev der serveret tre tapasretter: en med vagtelæg, en med muslinger og en med krabbe.

Selve frokosten bestod af fire retter plus en dessert.

Jeg kørte en lidt anarkistisk kronologi og fik først vinter retten:

Taskekrabbe hvortil jeg fik serveret Jacobsen Weissbier. Rettens lidt fede smag fra kartoffelmos og krabbe blev pænt understøttet af øllets (lidt overraskende) røgsmag. Den del havde jeg nok ikke fanget ved en solo-ølsmagning. Men måske der (også) burde have været lidt frugt og syre som modspil?


Så gik jeg til efterår, hvor der blev serveret kalvebrissel med Jacobsen Dark Lager. Brissel har jeg ikke smagt før og den smager både lidt sødt, og lidt umami agtigt, mens pestoen giver lidt syre. Lagerens ellers ret svage bitterhed bliver her fremhævet ligesom maltsmagen giver modspil. Fin kombi.


Så blev det forår med kylllingerisotto og igen en Jacobsen Weissbier. Generøse stykker kylling på en meget lille risottobund, og det smagte salt og fedme. Øllet strøg denne ret med hårene, og virkede mere fed i denne sammenhæng. Kunne nok have brugt lidt mere syre og bitterhed.



Sommerretten var svinebryst der blev serveret med Jacobsen Brown Ale. Fed smag med noget salt fra sværen og syre+sødme fra grøntsagerne. Øllet supplerer med lidt sødme og lidt bitterhed. Fin kombi.


Desserten blev indtaget til sidst. Det var en ret med indbagt pære hvortil Golden Naked Christmas Ale blev serveret. Den plejer at være en fin krydret og let sødlig juleøl, der rater højt her. Med desserten fremstår øllets lette bitterhed som det mest imundspringende og den er så tilpas diskret, at det matcher fint.

Dessertpæren skulle man plukke selv!


Som man vil bemærke så var alle retter lavet med og serveret til øl fra Jacobsen. Nok naturligt idet uddannelsen samarbejder med Carlsberg, omend det blev bedyret, at eleverne smagte mange andre øl. Det kunne have været sjovt at se hvad den kommende generation af kokke kunne stille op med noget mere ekstreme øl end dem som Jacobsen har valgt at producere. Hvordan tæmmes en vildvoksen west coast ipa eksempelvis? En belgisk lambic? En tysk røgøl?

De fleste af de serverede retter kan man finde i bogen. Jeg har kun haft tid til at skimme den igennem men den er yderst lækker at bladre i. Der er meget andet end opskrifter i bogen. Opskrifterne ser ved første øjekast ikke ud som om de kan gennemføres på under en halv time, men hvis resultatet bliver lige så godt som til receptionen, så er det værd at kaste sig ud i.

Tak for invitationen til Hotel- og Restaurantskolen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar