lørdag den 3. maj 2014

Copenhagen Beer Celebration 2014

Dette indlæg var tænkt som en lang, fin opremsning og vurdering af de gode øloplevelser jeg havde under CBCs blå session, fredag eftermiddag. En imponerende forsamling af gode bryggerier fra det meste af verdenen var for tredje år i træk forsamlet i Spartahallen, medbringende deres ypperste og i nogle tilfælde, sjældne produkter. Som det udviklede sig i løbet af de 4½ time sessionen varede, kommer indledningen til at være en kritisk anmeldelse af selve festivalen.

Det var blevet reklameret med at de 40 deltagende bryggerier (som vist var 42) ville have to øl med hver til sessionen. Jeg havde studeret Beertickers ølliste nøje og udvalgt mig 33 som jeg gerne ville smage, vel vidende at det nok ville blive i overkanten af hvad jeg kunne nå. Jeg havde også lavet en smagsrækkefølge, så de lyse og lette øl blev smagt før de mørke og tunge.

Den oprindelige farvelagte plan, som ikke blev fulgt og som blev løbende revideret
Vi (havde min gode ven og kollega Jesper med) kom hurtigt ind og fik en plads ved et bord hvor der sad to unge ølentusiaster. De havde også været til fredag formiddags session og kunne fortælle om store logistiske problemer med at komme ind; det havde taget dem en time. De var allerede i gang med smagningen og mens Jesper og jeg nød de første øl og snakkede om hvad Jesper skulle smage, anbefalede de den ale de havde i glasset fra Cigar City. Ihukommende sidste års festival hvor jeg lige knap nåede at smage en Hunahpu fra Cigar City før de løb tør, sprang jeg rækkefølgen over og vi fik hver et glas (se alle anmeldelser senere). Men oplevelsen fra sidste år blev gentaget og det i en meget kraftigere målestok. Kl. 17.30, sølle to timer efter start, ville vi smage et par øl fra Three Floyds. Udsolgt. Dette var starten på en pæn lang række af tomme fade fra de forskellige stande/bryggerier. Da jeg endnu en gang var gået forgæves, denne gang til Hoppin' Frog, spurgte jeg dem lettere sarkastisk om de syntes det var en god service. De fortalte at de overholdt reglerne - de måtte kun have to fade med. Fandt ikke ud af om det var to fade i alt = et fad per medbragt øl, eller om det var to fade per øl. Men det er også lige meget, for det var alt for lidt for alt for mange af de gode bryggerier. Fandt faktisk arrangøren Mikkel Borg Bjergsø tappende de sidste sjatter og fortalte ham at det var alt for tidligt der var udsolgt. Han svarede lettere irriteret at så skulle alle bryggere have haft 30 kegs med for at undgå det. Jeg mente derefter at det ikke var fremgået at alle øl var i, af arrangøren påtvunget, begrænset mængde, men det afviste Mikkel.

Når jeg har betalt 450 kr for en indgangsbillet med alt øl betalt, forventer jeg at jeg kan få alt det øl jeg vil have, til den tid jeg vil have det. Kan forstå hvis et enkelt fad eller to løber tør, men at så mange løb tør i god tid før lukketid, holder bare ikke. I gamle dage kaldte man det vist for bondefangeri. Selv om der findes mere nutidige ord for det samme, lader jeg det stå som den endelige konklusion af selve festivalsarrangementet.

Fingeren på glasset er måske hvad CBC tænker om deltagerne?
Efter den indledende bitterhed, som desværre ikke er fremprovokeret af humle, kommer her i sædvanlig festivalkortfattethed noterne fra de 19 øl, jeg fik smagt.

Biere Blanca, 4 % Berliner Weisse fra Evil Twin (DK/USA). I år lykkedes det at få tvillingbroren med på festivalen. Den første dufter let af mælk. Meget syrlig smag, der må være tilsat noget citrus i rå mængde. Mælkesmagen ligger underneden og afbalancerer en smule. Frisk smag, men for stram. 2-3 skumfiduser.

Ryan And The Gosling, 4 % All Brett Pale Ale med citrus frugt og honning. Samarbejdsbryg mellem Evil Twin og Crooked Stave (USA). Snakkede med Jeppe som sagde at der var brugt tre forskellige Brett gærstammer i øllet. Det giver en god klassisk duft, som er til den urinskarpe side. Smagen er dog i den lettere Brett-ende, med en svag, og lidt sødlig, appelsinsmag. Fin rund Brett til 4 skumfiduser.

Good Gourd Almighty, 11 % Imperial Pumpkin Ale lagret i rom fade fra Cigar City (USA). Dufter sødt og af rom. Smager som flydende kage! Der kan smages kanel, kardemomme og selvfølgelig også rom, men med en diskret tilstedeværelse. Grundlæggende er den sød, men det bliver aldrig for meget, for det holdes i ave af krydderier og sprut. Ingen mærkbar humle. Bør nok nydes alene. Godt vi nåede at smage den, 4 skumfiduser.

Wilder Boar, 6 % Brett IPA fra Buxton Brewery (UK). Duft af Brett. Meget let i munden, fylder ikke nær så meget som Ryan G, trods de flere procenter. Den smager nu ikke som en IPA - i så fald af en meget humlelet udgave. Ingenlunde dårlig, føles frisk og Brett-dejlig. 3-4 skumfiduser.

Belgian Pale Ale, 5 % IPA, fadlagret på hvidvinsfade og med Brett fra Brodie's Beers (UK). Igen en god Brett duft. Hvidvinsfadlagringen har givet en noget syrlig og ikke helt harmonisk smag. 2 skumfiduser.

Lervig Art Collection Rye Saison, 6,5 % fra Lervig Aktiebryggeri (Norge). Brygget med humlerne Saaz, Cascade og Willamette. Svag duft; i munden dejlig blød med god smag af lette frugter. De tre anvendte humler giver ikke særlig megen bitterhed. 3-4 skumfiduser.

Roselare Rosechip Ale, 7 % rødvins fadlagret Flemish Style Red Ale fra Magic Rock Brewing (UK). Med hyben og Brett. Let mælk i duften. Sjove smagsindtryk, hvor der bestemt er noget mælk i bunden og med en frisk syrlighed (fra hyben?). Tvivler lidt på oplysningen om at der skulle være anvendt Brett - det er ikke at erkende i hverken duft eller smag. En sour øl, som stadig har det svært i min mund, men rimelig OK. 3 skumfiduser. Bryggen må i øvrigt være helt ny - de 6 anmeldelser der foreligger på Ratebeer, er alle foretaget under blå session! I øvrigt af en canadier, tre hollændere, en skotte og en dansker.

Geisterzug Quinced, 5,2 % Gose fra Freigeist Bierkultur (DE). Brygget med grangrene og kvæde. Let syrlig duft. I smagen også en syrlighed, men meget afdæmpet. Lidt mælk bidrager til smagspaletten, men det er så også kun de to ingredienser der er til stede. Jeg havde forventet at gran bidrog og/eller smagte anderledes. 2-3 skumfiduser.

Så havde jeg fået nok af Brett og begyndte på de tungere øl. Her begyndte det så også at gå op for os, at hanerne en efter en løb tør.

Endelig noget mørkt til Jesper (husker dog ikke hvilken!)
Tanngnjost & Tanngrisnir, 7,5 % Dobbelbock/Gotlandsdricka hybrid fra Närke Kulurbryggeri (Sverige). Et forsøg på at lave oprindelig vikingeøl, hvor der i gamle dage anvendtes enebær i stedet for humle. I denne nutidige udgave brygget med enebær, havre og Julita humle. Navnet stammer fra de to gedebukke, der trak Thors vogn. Let røg i duften, der stammer fra røgmalten. Fyldig, maltet smag med rosiner og karamel. Derudover en noget røget smag, som på en måde er mere markeret end i tysk røgøl. Rigtig god kombination, der her fungerer fint. 4-5 skumfiduser.

Why Can’t IBU, 6 % humlet Farmhouse fra Stillwater Artisanal Ales (USA). Ved standen bad jeg blot om The Cure øllet og det var rigtig gættet: opkaldt efter et af gruppens større hit! Meget let Brett duft. Den genfindes næsten ikke i smagen. Let frugtig, med noget tør gærsmag (ja det må så være Bretten alligevel), og en mild bitterhed. Uprætentiøs og fin. 4 skumfiduser.

Shane’s Big DIPA, 9 % dobbelt IPA fra Westbrook Brewing Company (USA). Let vammel-maltet duft, men som for mange af de ophældte øl, var den for kold til at kunne duftes ordentligt. Smagen fejler ikke noget, er som klassisk dobbelt IPA, med tung malt med sprut, rosiner og stenfrugter. Humlen er som vanligt ikke fremtrædende/overdøvende, men lægger alligevel en harpiksbund under malten. Fin, men ikke unik DIPA. 4 skumfiduser.

Black Dakini, 8,9 % Imperial sort IPA fra Amager Bryghus (DK). Let ristet duft. Fyldig og med mørk chokolade, tør, røget og fint humlet. Humlen er dog tæmmet noget af det mørke islæt. Den må de gerne hælde på flaske! 4-5 skumfiduser.

Lumberjack Breakfast Stout, 15,2 % Imperial Stout fra Brewdog (Skotland). Et bryg med hele morgenmadspyramiden, brygget med blåbær, ahornsirup, kaffe og bacon! Dufter af mørk chokolade og sprut. Enormt, næsten ekstremt fyldig i munden. Kaffe, mørk chokolade, rødvinsalkohol og en syrlig-bitter eftersmag. Bacon ikke synderlig meget til stede - vist nok heldigt. Blev spurgt om jeg var vegetar ved bestillingen, så den har nok været i gryden. Men en meget fin cocktail, der dog har en lidt for syrlig eftersmag til at være helt vellykket. 4 skumfiduser.

Black Barley Wine, 13 % fra Cervejaria Way Beer (Brasilien). Lagret 8 måneder på Cachaca fade (brasiliansk brændevin) – lavet af brasiliansk Castanheira træ. Meget spruttet i duft. Helt flad øl, uden nogen kulsyre. Har taget smag af de fade den har lagret i: der er både træ og sprut i smagen. Megen maltet fylde, hvor mørke smage som svesker, rosiner og nødder træder frem. Ret fin, 4-5 skumfiduser.

Eisbocked Oak Aged Rasputin, 17 % frysedestilleret fadlagret Imperial Stout fra De Molen (Holland). Findes også i en normal udgave - denne version må have haft premiere under CBC. Denne øl blev serveret varm (uheld?). Men sådan en mørk og alkoholtung sag skal jo ikke være for kold. Jeg må indrømme, at jeg fandt brygget for skarpt med en for bitter sprutsmag som aldeles overdøvede grundbryggets kvaliteter. Det er ikke første gang at jeg ikke synes at fadlagring gør en god imperial stout bedre. 2-3 skumfiduser, men vil godt vende tilbage til den originale ved lejlighed.

Aldebaran, 9 % AmeroBelgian Red IPA fra Kuhnhenn Brewing Company (USA). Kunne ikke dufte noget fra det kolde øl. Har en god maltsmag, med noget fersken og spruttede bær. Humlen mærkes kun langt ind i eftersmagen efter at malten har sluppet sit greb. Fin øl, 4 skumfiduser.

Larsen’s Ruin, 10 % Sweet Stout fra Alpha State (USA). Smag af bitter chokolade, kaffe og med lidt syrlighed. Noget tynd i kroppen for at være så stærk en stout. Men Jesper (Larsen) overlevede! 3-4 skumfiduser.

Midnight Oil Export Stout, 7 % fra Baird Brewing Company (Japan). Der er kaffe og chokolade i den lette smag. Selv om den "kun" er på 7 % kan man undre sig over hvor alkoholen gemmer sig? 3-4 skumfiduser.

!, 8,2 % Imperial Bitter/Old Ale fra Närke Kulturbryggeri (Sverige). Megen maltet smag, med mørke frugter og spiritus. Fungerer fint. 4 skumfiduser.

Som det bemærkes så blev anmeldelserne ekstra kortfattede til slut. Skyldtes jo nok at koncentrationen forsvandt - både pga. det forudgående indtag, men også pga. de indledningsvis beskrevne frustrationer. Hvis jeg afslutningsvis skal fremhæve noget positivt, så var der igen i år rigtig godt med siddepladser. Der var også installeret rigtige skyllestationer, hvorpå man nedtrykkede sit smageglas som så blev næsten professionelt renskyllet. Kommer jeg igen til næste år? Det kommer vist an på hvornår jeg bliver spurgt. Lige nu er svaret nej ...

Tumultariske scener, men vist mere i kådhed end i frustration!
#654-672







Ingen kommentarer:

Send en kommentar