onsdag den 28. august 2013

Amagers amerikanske samarbejdsbryg

I forbindelse med Copenhagen Beer Celebration 2013 var fire amerikanske bryggerier forbi Amager og fremstillede hver deres samarbejdsbryg. De er blevet frigivet for et par uger siden, så det må være på tide med et par ord om dem.

Arctic Sunstone, 6,0 % american pale ale, brygget sammen med Three Floyds. Fyldigt skum der bliver liggende højt - tillader en god duft af især citrus at ramme næsen. Ganske let øl, hvor det mest er humlerne der giver smag (Tomahawk, Citra, Centennial og Simcoe). Der er de forventede citrus/grape toner i smagen, og en pæn tør, fyrrebitter eftersmag men den er meget mere kompleks end som så. Der er en lidt sprittet undertone af noget jeg plejer at kalde solbær, og masser af blomstersmag. Samlet står den syrlige humlesmag tilbage som mest markante indtryk efter nedsvælgning. Kompleksiteten opvejer den lidt fraværende maltprofil - det til trods for at der er anvendt tre slags malte. 4-5 skumfiduser.Xiquic and the hero twins, 9,0 % imperial stouts, brygget sammen med Cigar City. Cigar City laver nogle meget højt bedømte mørke øl, og det kan Amager også. Oplagt et fællesbryg værd. Dobbelt mæsket bryg med 8 malte, cedar træ og peberkorn. Og så lige 5 humler oveni... Chokolade, svesker, let røg og kaffe i næsen. Næsten vinøs.  Fyldig, men ikke superfyldig bryg, der indeholder en kæmpe kompleksitet. Først smyger der noget blød chokolade rundt i ganen, med smag af overmodne svesker og noget næsten spiritusagtigt med metalbismag! Peberet mærkes derefter og er doseret så det kan mærkes - lidt mere end antydningens kunst, men på ingen måde overdoseret. Der afsluttes tørt med noget træ - kan ikke lige sige om det er cedartræ jeg smager - savner referenceramme. Det er peberet og træet der er de blivende smagselementer og dermed er Xiquic ikke en leflende chokolademælk men en kradsbørstig sag. Jeg synes det er lykkedes rigtig godt at lave en noget anderledes type imperial stout så den får 5 skumfiduser.The great, big Kentucky Sausage Fest, 7,7 % imperial brown ale, brygget sammen med Against the Grain. Humlet duft, men der er også brugt 5 forskellige slags ( Herkules, Tomahawk, East Kent Golding's, Cascade og Simcoe). Men også noget chokoladeagtigt ale underneden. Starter lidt sødt, med chokoladeagtige noter og mørke bær. Humlerne træder derefter i karakter, mest med en syrlig smag som varer godt ved og en slutbitterhed som er fyrret men også en anelse metallisk. Desuden gode florale elementer. Der er ikke meget brown ale over bryggen og malten træder heller aldrig rigtig i karakter eller spiller sammen med humlen. Derved en let øl. Lidt hybridagtig og ikke supervellykket synes jeg, men klarer fint de fire skumfiduser.


Gnädige Frau, 10 % marshmallow stout, brygget sammen med Off Color Brewing. Baseret på Amagers egen Hr. Frederiksen. Tung duft af bitter chokolade og mørke overmodne bær. Blød og cremet følelse i munden. Smagen har mindst tre dimensioner. Først ret sødlig hvor skumfiduserne (!) smages og næsten føles. Derefter Hr. Frederiksens aftryk med mørk chokolade, mørke, let sprittede bær og en let syrlighed. Til sidst, og længstvarende indtryk en halvskarp biterhed, der i lysere øltyper nok kunne være for kraftig, men som her svarer igen på det initielle sødmeangreb. Der anes også en let tørhed og noget røg, der må være humlens bidrag til festen. Samlet er det en slags slik-dessert øl som er farligt let drikkelig. Den er dog for sød til at den kommer helt op i de store antal skumfiduser, men 4 fortjener den.

Man bliver sjældent skuffet med Amager - ej heller når de leger sammen med de andre. De rammer dog ikke helt deres topniveau med alle fire synes jeg, men mindre kan sagtens gøre det.

#435-438

Ingen kommentarer:

Send en kommentar