onsdag den 23. oktober 2013

Mytisk øl

Vi må hellere starte det næste halve tusinde anmeldelser med noget godt: Westvleteren. Mytiske øl fra klosteret Saint Sixtus of Westvleteren der kun sælger deres produkter ved porten og efter forudgående aftale. Køber forpligter sig til ikke at sælge videre. Da jeg ikke har været i Belgien er det klart, at dette ikke overholdes, hvilket også sikrer en eksorbiant pris (140 kr.). Vurderet på forhånd er det klart at ingen øl er så god, og det er mere det kultagtige, det sekteriske, det forbudte man betaler for. Ved porten koster en øl 1,5 til 2 euros! Håber ikke at der er mere end nødvendigt lyssky bagmænd der tjener penge her.

Hvordan er øllet så? Jeg fik fingrene i to af deres tre produkter.

Westvleteren 8, 8 % belgisk ale. Dufter af karamel, rosiner, mørke overmodne frugter og de samme indtryk findes også i smagen. Bryggen er forbavsende let både i fylde og alkoholpræget. Samlet let sødmefuld med et tørt, lidt brændt præg, der hænger lidt i ganen. Trappistgæren giver også en hel del smag. Men det er ikke en superøl det her. Den er god, og snuser lige til de 5 skumfiduser, men må nøjes med halvkarakteren 4-5.

Westvleteren 12, 10,2 % quadrupel. Kraftigt skummende. Dufter sprittet af kirsebær, chokolade, rosiner. Meget mere nærværende i munden end lillebror. En næsten sprittet start med let syrlighed fra mørke frugter, der leder over i mørk, bitter chokolade, rosiner, nelliker og andre krydderier. Har en tør og let humlebitter eftersmag der sammen med det krydrede bryg fylder mundhulen med velbehag et godt stykke tid efter tår en sunket. Sammenlignet er 12'eren bare mere og bedre af det hele end 8'eren. Den her er god, rigtig god, og ranker da også meget højt, hvis ikke i top, på alskens all-time lister over øl. Man får næsten lyst til at slutte sig til broderskabet i klosteret - lidt håber jeg de da får af produktionen! 6 skumfiduser.#501-502

Ingen kommentarer:

Send en kommentar