søndag den 21. maj 2017

Danske Ølentusiasters Festival 2017

Igen i år var jeg blevet inviteret dels i kraft af denne blog, dels fordi jeg havde dømt i DM i Håndbryg. Så derfor gik turen sammen med kæresten til Lokomotivværkstedet på åbningsdagen af DØF 2017. Der er givet mere gang i den på de andre åbningsdage, til gengæld er det nemt at komme rundt og få en snak med bryggerne i standene.

Vi havde i år valgt at prøve restaurant Højt Skum. Den var vel kun halvfyldt under vores session mellem kl. 19 og 20.30, hvor vi fik serveret tre rigtig fine retter. Ret godt klaret at de logistisk formår at servere maden næsten samtidig. Det glippede lidt med at få et ølglas til den ledsagende ølmenu, men så var det godt at der var ledige, fuldt dækkede pladser på bordet bag os, hvorfra en selvhenter blev organiseret.

Den ledsagende øl til forretten ølbagt torskefilet med IPA skum
Men inden vi kom så langt havde vi haft tid til at smage lidt øl. Første stop var Kvickly Allerøds stand og øl fra Stigberget. De er med god grund super hypede og det må siges at være et scoop, at have to øl på fad derfra. Derefter gik vi til Syndikatet, som præsenterede fem nye øl. Svaneke havde nogle interessante øl med, der skulle prøves. Det er måske her på sin plads at nævne, at en (kort) omtale af øllet og den tilhørende skumfidustildeling er at finde/kommer sidst i indlægget.

Svanekes menukort

Bad Luck har jeg kun set lidt til før og de reklamerede med, at de havde en steam beer med, en sjældent set øltype. Desværre var den ikke blevet som forventet, og den var derfor ikke taget med. Ninkasira er en ny butik, der efter planen åbner i starten af juni og som specialiserer sig i polsk øl. Sidste år fik jeg en delikat øl med bisongræs, hvorfor vi lige skulle teste hvad der ellers rører sig.

DTU forsker i, hvordan man kan trække sukker ud af malten uden den varmekrævende mæskning. De prøver også at have andre ingredienser med. Indtil videre er jeg ikke blevet overbevist om projektets ølmæssige kvaliteter. Et af mine absolutte danske favoritbryggerier Ugly Duck var næste stop på ruten. Spybrew kunne også nemt blive en favorit. Online butikken Humledrik var også med og jeg smagte noget fra både Stone og Abelgren & Ramvad. Sidstnævnte havde jeg set frem til. Det er vist meget lokalt og i lille målestok de producerer, så det var en premiere.

Herslev har jo vist vejen frem med andre ingredienser, primært hø er de blevet kendt for. Måtte naturligvis forbi og smage på hvad der var af mystiske blandinger i hanerne. Havde set frem til at smage på hvad Kissmeyer havde gang i med nogle annoncerede gruit øl, men de kom desværre først på hanerne om fredagen. Den unge knægt hos Braunstein prøvede at dupere os med at ginen havde vundet guldmedalje og whiskyen (der kostede 1000 kr for en flaske) var blevet nr. 2 i en anden konkurrence. Han kunne dog ikke oplyse noget om, hvor mange der fik medalje og hvor stor konkurrencen havde været. Vi fik en smagsprøve på deres gin, men heller ikke i spiritus afdelingen af Braunstein formår de at gøre indtryk. Det er jo ellers der, overskuddet fra ølproduktionen skal bruges.

Hvad var så godt, og var der noget mindre godt? Det godt at man fortsat kan holde så stor en festival med over 12.000 besøgende, der forhåbentlig kan finde masser af øl efter deres smag og måske også vover at prøve noget nyt. Der er rig mulighed for det. Som måske en anelse mere nørdet end den gennemsnitlige gæst kunne jeg godt savne nogle af de vigtige spillere på det danske mikrobryggeri- marked. Amager var klart største mangel, selv om der var fire haner at finde hos Det Belgiske Hus. De går jo i flytteplaner derude, og det var vist meningen at de skulle være midt i flytterod denne den pågældende weekend, så de er lovligt undskyldt. Men hvor var Ghost Brewing, Beer Here, Munkebo, Rocket Brewing, Gamma Brewing Company, Ølsnedkeren for bare at nævne nogle af dem, jeg savnede? Flere af dem var ligesom Amager godt nok repræsenterede på andre stande, men det er ikke helt det samme. På den anden side, min største anke falder tilbage på mig selv: Jeg kom slet ikke rundt i den grad som jeg havde planlagt og ønsket. Til gengæld tror jeg min lever er taknemmelig for, at det kun blev til 24 smagsprøver (af 5 cl). Tak til Danske Ølentusiaster for at invitere mig.

Smagsnoterne følger i næste indlæg.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar