onsdag den 31. maj 2017

Danske Ølentusiasters Festival 2017 - øllene

I et foregående indlæg skrev jeg lidt om mine generelle oplevelser, men det vigtigste er jo øllet. Da det var en torsdag og jeg skulle på arbejde dagen efter, måtte udskejelserne begrænses lidt. Det blev til lidt over 20 smagsprøver, der kort omtales nedenfor.

Amazing Haze, 6,5 % ipa fra Stigbergets bryggeri. En af deres hypede New England ipa som står til 100 på RateBeer. Masser af trope i duft og smag. Meget juicy og det er næsten som om den megen humlearoma giver en bitter fornemmelse, hvis det giver mening. Dejlig uklar som stilen foreskriver det. 5 skumfiduser.

Journalisten, 5,4 % breaking pale ale (amerikansk pa) fra Syndikatet. Svage dufte. Rimelig fyldig krop med en del maltsmage (brød, karamel). Til gengæld er humlen underspillet i smagen, men giver dog nogen bitterhed. 4 skumfiduser.

Havfruen, 6 % ocean pale ale (amerikansk pa) fra Syndikatet. Masser af dild og citrongræs i duft og smag. Brygget til at ledsage fiskeretter og dertil vil den sikkert være god. Lidt for voldsom dildkarakter, når den drikkes alene. 3-4 skumfiduser.

Diplomaten, 9 % dobbeltmæsket imperial IPA fra Syndikatet. Tung, maltet og alkoholisk. Humlen giver bitterhed, men formår ikke at give megen smag i malttyngden. 3 skumfiduser.

Ud over stepperne, 3,5 % ale fra Svaneke, gæret med både en champagnegær og derefter med Svanekes egen vilde husgær. Har en let champagnefunk over sig, men det er en noget krydret bund, der giver mest i smagen - træ, måske mere specifikt bark kan det måske beskrives som. Ikke synderlig mindeværdig - 3 skumfiduser.

La Petite Morte, 5 % øl/cider hybrid fra Svaneke. Denne spøjse hybrid dufter af mest af æble men også brett og farmhouse. Smager dels af æble/cider, men også mælkesyre, brød og jeg fornemmer kanel?! Samlet mere frugtsød end mælkesyresur. Frisk og fin - 4 skumfiduser.

Jollefiskeren, 5 % ale med tang og trætjære fra Svaneke. Del af projektet de 12 årstider, repræsenterende januar måned. Den dufter stærkt af røg fra det tilsatte trætjære. Fin maltbund med mørkt brød og så en ganske markant røgsmag. Den slutter sødlig og krydret. Fire skumfiduser.

De tre smagte øl fra Svaneke, side ved side

Hanging with the Spy, 7 % sort ipa, samarbejdsbryg mellem Bad Luck Brewing og Spybrew. En fin duft af kaffe og chokolade. I smagen giver humlen friske frugtnoter, der fint balancerer chokolade, kaffe og røg fra den mørke halvpart. 4-5 skumfiduser.

Old School IPA, 7 % fra Bad Luck Brewing. Fin tropisk duft med mango og passionsfrugt. I munden udløser den en fin frugtekplosion og jeg synes næsten den er mere New England stil, men en fyrret humle følger derpå og bringer det tilbage på rette klassisk West Coast kurs. 4-5 skumfiduser.

10 hops, 5,7 % american pale ale fra polske Browar Birbant. Selv om den er lidt duftsvag og ikke fremstår synderlig maltfyldig, er denne pale ale sprængfyldt med humlesmag. Der skulle være anvendt Amarillo, Simcoe, Citra, Mosaic, Equinox, Cascade, Chinook, Centennial, Zeus og Sorachi Ace Det giver mango, passionsfrugt, grape, fyr og en fin slutbitterhed. 4-5 skumfiduser.

Hopsbant Citra IPA, 6,5 % fra Browar Birbant. Det påstås fra min ledsager at den dufter og smager af vanilje! Jeg synes mere jeg kan finde noget funk i smagen, hvis noget skal være skævt. Ellers en fin citrussmag i en fin, men lidt ordinær IPA. 4 skumfiduser.

Havre tang, 5 % ale fra DTU bryghus smagte jeg på for to år siden ved samme lejlighed og derfor skal den ikke omtales yderligere.

Undertoad, 7 % ipa fra Ugly Duck. Endnu en NE ipa, helt uklar, med masser af frugt (mango, passionsfrugt, grape) og ikke så megen bitterhed, men en frisk harpikssmag giver en form for riven i halsen. Dejlig. 5 skumfiduser.

Kvass, 3 % russisk brødøl (!) fra Spybrew. Skulle være efter gammel russisk tradition, hvor brød bliver lagt i vand for at trække sukkerstoffer ud og derefter fortsættes der på normal vis i bryggeprocessen. Forventeligt ret tynd i krop og smag, jeg fanger kun en let brødsmag. Mere interessant som eksperiment end som nydelse - 2 skumfiduser.

Agent Putte, 4,5 % session ipa fra Spybrew. Fint bitter og lettere frugtig session ipa, der formår at holde på en frisk humlesmag på en noget letbenet maltbund. 3-4 skumfiduser.

Holmén, 7,5 % dobbelt ipa fra Spybrew. Rigtig dejlig tyktflydende og tyk olieret, humleinficeret væske! Appelsin, mango, og ikke så megen bitterhed, men den anvendte humle er heller ikke kogt med, men kommet i på varierende tidspunkter senere i processen. 5-6 skumfiduser. Var med i en konkurrence om bedste festival ipa og fik vores stemmer, men vandt, det gjorde den ikke. Dybt underligt.

No 23, 10 % imperial stout fra Abelgren & Ramvad. Et nyt dansk bekendtskab som jeg længe har ønsket at møde i min mund. Her er der choklade, kaffe og ristet malt i duften. Det smager af mørk chokolade, kaffe, let brændt brød og har en svag bitterhed. Måske lidt kraftigt karboneret? Samlet skiller den sig ikke ud fra mængden af gode imperial stout'er - fire skumfiduser.

Old Guardian, 11 % barley wine fra Stone har jeg så sandelig også smagt før, så den kaster jeg ikke flere ord efter.

Tangerine Express, 6,7 % ipa fra Stone Brewing var til gengæld ny. Fine frugtige smagselementer på en fyrrig baggrund. Føles lidt let i maltbunden, men er en fin ipa. Fire skumfiduser.

Hoppy Vintage, 10 % barley wine fra Herslev. Del af en ny serie, secret garden. Har ligget i vintønde og suget til sig af fadets træ-agtige smagskarakteristika, der fint blandes med den grundliggende sødme og nogle funky noter. 4-5 skumfiduser.

Mystic Plumb, 11 % sour fra Herslev, fra samme nye serie som foregående. Her er det en Mark Hø øl der har ligget i whiskytønde i to år sammen med kræger (blommelignende frugt). Den dufter syrligt med en tone af laktose. Der er en del blommesmag sammen med træ og syrlighed fra fadet, funk, mælk og stenfrugt. Det fungerer - 5 skumfiduser.

Vormor, 6,6 % blåbær lambic fra håndbrygger Martin Klausen. Let frugtig, men ikke særlig syrlig smag. Synes ikke rigtig det er en klassisk lambic og den byder heller ikke på noget ekstra. To skumfiduser.

Flower Power, 6 % rød ipa fra Herodes brygklub og Martin Klausen. En meget tør og bitter ipa, hvor der stort set ikke er nogen restsødme tilbage. Lidt hidsig (ikke kun pga de tilsatte hibicusblomsters rødfarvning), men god - fire skumfiduser.

Det giver næsten fire skumfiduser i snit, så jeg har ikke været helt uheldig med de øl, jeg på forhånd, samt også på dagen, endte med at vælge at smage på.

#1518-1538


Ingen kommentarer:

Send en kommentar