I år var Modern Times blandt samarbejdsbryggerne. De er et 5 år gammelt bryggeri fra San Diego. De erklærer sig at være 100 % medarbejderejede, og har snart 6 brewpub/barer/mm på den amerikanske vestkyst. De er opkaldt efter et halvandet hundrede år gammelt utopisk samfund, der eksperimenterede ved at prøve at skabe et mindre udnyttende samfund, med deraf følgende større livsglæde. Et eksperiment, der naturligvis mislykkedes.
Det planlagte samarbejdsbryg, en dobbeltmæsket imperial stout med havtorn, mislykkedes også delvis. I hvert fald blev opskriften lavet om i løbet af dagen, da noget frisk havtornpure blev blandet med en Double Black Mash fra køleskabet. Det var åbenbart ikke en vellykket blanding. Så der kom kaffe i brygget i stedet for.
Modern Times tester havtorn og DBM |
Transatlantisk samarbejde ved mæsketanken |
Farven ser god ud! |
På dagen var der, vanen tro, fuldt gang i den. Da jeg ankom tidligt på formiddagen var der allerede rundvisning for en større gruppe nordmænd og som dagen skred frem kom der flere og flere gæster på mere eller mindre uanmeldte besøg. Amager bød, også som sædvanligt, både på frokost og på høflig selvbetjening ved fadølsanlægget.
ØlEntusiasten og Højt Skummende positionerer sig strategisk før det store rykind2 |
Gang i grillen ved Sidekick Brewing |
Det var første gang jeg var ude i de nye omgivelser på Kirstinehøj. Udvidelsen har givet plads til 6 ekstra meget store gæringstanke, mens lageret er ret tætpakket. Repræsentations- og mødelokalerne er større her ude tæt på lufthavnen.
Den norske delegation vises rundt i produktionen |
Tætpakket lagerlokale |
Forskellige tønder med øl undervejs |
Til fadølsanlægget var der blevet tilsluttet syv af de otte øl Amager havde med til MBCC. Det var ganske belejligt for en ølblogger, der gerne vil smage nyt, men som ikke havde billet til begivenheden. Nedenfor følger, uden fotografisk dokumentation af væskerne, en kort bedømmelse af de syv øl.
Babelsberger Babyboom, 4 % lemongrass berliner weisse. Syrlig-sur duft. Der er citrussmag fra både gæring og citrongræs. Det er frisk, mere frisk end det plejer at være, men er fin i varmen. Dog lidt for snerpende til at bælle i store mængder. Fire skumfiduser.
General Ludd, 4,5 % hazy hoppy lager. Kraftig, tør og humlet duft og smag på en lagerbasis, hvor brød og græs anes inden fyr og let passionsfrugt overtager. Hvis lager/pilsnerøl havde været som denne før ølrevolutionen, havde vi ikke haft brug for den! Fire skumfiduser.
It's medicinal, I swear, 5 % kaffir lime pale ale. I duften mærker jeg ikke noget til bladtilsætningen. I smagen træder de frem mellem en tør og raspende humleprofil. Bladene giver en lidt underlig smag, som fungerer i kokosmælk men som ikke er helt i top her. 3-4 skumfiduser.
Coatlicue, 5,5 % farmhouse i samarbejde med Mikkeller Baghaven. Tør og let rådden staldduft. Smagen er dejlig typisk, hvor der ingen restsødme er til stede og gæren afleverer de tørre og krydrede elementer og også ren gærsmag. Lækkert til 4-5 skumfiduser.
Zounderkite!, 6 % double dry-hopped hazy IPA. De tilstedeværende amerikanere vidste heller ikke hvad zounderkite står for, men med et billede af en præsident Trump med trutmund og pegefinger i tindingen på taphanen, skal man nok ikke regne med at det er en positiv betegnelse for en person. Ikke en vildt aggressiv duft, men smagen slår igen. Tør, og med en let appelsinsmag og en let harpikset humle, der fører over i en markant bitterhed. 4-5 skumfiduser.
Double Red Rye, 8,5 % imperial red ale. Der burde være klar malt i duften, men det er jo fra Amager, så en både tør og klæbrig (hvordan det nu er muligt, men sådan siger noterne) humle dominerer. Smagsmæssigt er der balance mellem en sød karamel og en fyrret og harpikset humle, og det slutter ret bittert. Den er fin, men noget tung på grund af en alkohol, der mere end antydes. Fem skumfiduser.
Exploding White Mice, 12 % triple mash, triple IPA. En noget tung sødlig duft. Skovlet indenbords er den noget af en sødmefuld bitterbombe, hvor malten er tung, sødmen er ren og næsten klæbrig, og humlesmagen har det svært, men med noget tropefrugt. Samlet virker det mere som en (for sød) barley wine end som en ipa. Ikke lige min kop te, virker mere brygget som et eksperiment. 2-3 skumfiduser.
Pga. andre aftaler måtte jeg gå allerførst om eftermiddagen. Jeg kan nemt forestille mig at MBCC havde en præ-start med afsæt i det beskrevne arrangement. Tak til Amager og Henrik Papsø for invitationen og beværtningen.
#1745-1751
Hej Andreas
SvarSletFint indlæg du har skrevet, men det er altså to år siden jeg sidst har skrevet for Ekstra Bladet (som jeg skrev for i ti år). Til gengæld har jeg nu været redaktør af ØLentusiasteN, Danske Ølentusiasters medlemsblad i 20 år.
Højt Skum
Ole