tirsdag den 29. januar 2013

God klosterøl i Fakta

Tongerlo Prior 9 % triple, brygget med tilladelse fra Norbertiner munkene af Haacht. Markant duft af banan og malt. Kraftig skummende og dog blød bryg. Meget frugtig og krydret smag med banan, mørke sprittede bær og kardemomme. Malt/gær smag hele vejen igennem. Afsluttende let bitter tørhed. Jeg har tidligere lidt undgået tripler, de er ret alkohol stærke hvilket smages tydligere i en lys øl end i en mørk. Måske jeg skulle til at tage den beslutning op til genovervejelse. 4-5 skumfiduser.

Godt tilbud til 23 kr.
#244

mandag den 28. januar 2013

Ølfugl

Meadowlark IPA 7,0 % fra Pretty Things Beer & Ale Project. En sanglærke IPA må da lige være noget for en ornitologisk interesseret humleelsker!? Stram tør duft af fyr og citrus. Blød, let prikkende øl, der starter med en sødlig maltet krop, der hurtigt følges af en tør og blomstret smag med grape og en afsluttende klassisk bitterhed. Bitterheden varer ved længe i munden. Humlerne der er anvendt er citra og galaxy, så ikke de der typisk anvendes i en west coast, og nu kommer Pretty Things da også fra Massachusetts på østkysten. Etiketten fortæller dog om en dannelsesrejse for bryggerne der gik tværs over Amerika til en mikrobrygger konference i San Diego, med opsamling af indtryk undervejs. Resultatet er under alle omstændigheder ganske fint. 5 skumfiduser.

Ja øllet kvidrede lystig på sin vej gennem mund og gane!

#243

søndag den 27. januar 2013

Dansk vildtgæret øl

Gl. Bådsmands Porter, 5,6 % fra Den gale Brygger. Den gale Brygger laver udelukkende øl med vildgær, gær som naturligt sidder på anvendte frugter og øvrige tilsætninger (honning, nektar). Gæringsprocessen kan tage op mod et år med denne metode. Produkterne laves i meget små mængder hos andre bryggerier. Denne bryg er en blanding af Den Gale Bryggers egne Hinsides (en vildtgæret frugtøl) og en Stout Noire fra Søgaards Bryghus, og derefter lagret på egefade. Øllet i flasken er fra 2009. Dufter svagt af vanilje og chokolade. Ligger blødt og let i munden, er som en porter normalt er, ikke særlig fyldig. Fremmest blandt smagene er en let syrlig, ikke eddike, men måske æble, som er der hele vejen igennem. Underneden anes kaffe og tobak og en afsluttende tørhed. Af de mørke øltyper foretrækker jeg klart stouts frem for porter, og især imperial stouts, og så har en let porter som denne det svært. Ydermere finder jeg æble-syre smagen for dominerende selv om den holder sig fra at være eddikesur. Men det er en grænsesag! Jeg må nøjes med at tildele 2-3 skumfiduser.


Vildt gæret øl - det er de færreste danske bryggere der forsøger sig med den slags


#242

lørdag den 26. januar 2013

Endnu en norsk IPA

Dobbel dose, 9% dobbelt norsk IPA, batch 499, fra Haandbryggeriet. Der udloves på etiketten al den humle de kan få plads til i kogekedlen så den burde holde både til Indien og hjem igen! Ret diskret duft hvor fyr lige anes. Svag kulsyre. Smagen tredelt: I starten maltet og let sødlig smag (det er jo en dobbelt ipa). Det afløses af en tør eftersmag med tørret frugt (abrikos) og så en lang slutbitterhed. Ikke den komplekse humle profil fra amerikanske West Coast IPA men en ganske fin blanding alligevel. Må jo indse at selv om den type lige pt. er min favorit med nylige dejlige eksempler i glasset så er der, og skal der være, plads til andre IPAer. Summa summarum den sniger sig op på fine 4-5 skumfiduser

Sidste øl i denne omgang fra norske Haandbryggeriet

#241

torsdag den 24. januar 2013

Tyk tjære

Sundland kreosot 6,7 % India Black Ale, fra Haandbryggeriet, Norge. Måtte lige slå kreosot op, havde godt mistanke om noget giftigt stads: mørk, tyktflydende væske fremstillet af stenkulstjære, indeholder forbindelser med mutagen og carcinogen virkning (fra Den Store Danske). Markant duft af røg. Blød bryg uden megen kulsyre. Smager af bitter chokolade, røg og til sidst lakrids, sidstnævnte ikke helt diskret. På trods af at etiketten lover en velhumlet øl mærker man ikke meget til den. En meget tør smag forbliver længe i ganen. 4-5 skumfiduser, og håber så at jeg overlever mødet!


Mørk, mørk ...anvendes til industriel imprægnering af træ!
#240

mandag den 21. januar 2013

Fin norsk IPA

Fyr & flamme 6,5 % IPA, batch 514 fra Haandbryggeriet. Tør duft af fyr og grapefrugt. Noget prikkende fornemmelse i munden. Ikke så fyldig smag, og humlen er mere i baggrunden end de typisk vil være i amerikanske IPA. Der er dog anvendt 3 (ikke-specificerede) slags der giver en brødagtig, let syrlig og til sidst ganske frisk-besk smag. God kombination, og man behøver ikke altid skrue op for styrken for at komme igennem med sin pointe. 4-5 skumfiduser.


Grundfarven på etiketten matcher brygget!
#239

søndag den 20. januar 2013

Dark Force 9,0 % Double Extreme Imperial Wheat Stout (Batch 435) fra HaandBryggeriet, Norge (Så er der lagt i forventningernes kakkelovn med den øltypebeskrivelse!). Fire glade gutter der laver øl i deres fritid. Verdens eneste hvede stout i følge etiketten. Duft af røg og tobak. Meget blød, ikke megen kulsyre. Smag en god kompleks blanding af røg, chokolade, noget sveskeagtigt, begrænset sødme, noget bitterhed til sidst der bliver til let syrlighed. Ikke tung, men fylder en del i munden. En øl for voksne ølafficinados, 5 skumfiduser. Også min gode kollega i det nordsjællandske syntes om denne øl.

Mørke øl styrer!
#238

lørdag den 19. januar 2013

Islandsk øl!

Lava, 9,4 % Imperial stout fra Ölvisholt Brugghus, Island. To nabogårde i det sydvestlige Island startede bryghuset i 2007.  Brygget er en røget imperial stout, så der er en klar duft af røg. Meget blød bryg, smager initielt let af chokolade, jeg får også noget let sprittet bær i munden og noget røget kød, og det afsluttes af den tørre, bitre og røgede eftersmag. Måske ikke helt så fyldig som andre imperial stouts og røgen kræver nok lidt tilvænning, men i denne mund giver det mening. Skulle udvikle sig i flasken. Her og nu 4 af de store skumfiduser.

Mørk og røget sag. Etikettten viser i øvrigt Hekla, som kan ses fra bryggeriet.
#237

fredag den 18. januar 2013

Svensk IPA

Extra India Pale Ale, 7,5 % fra Mohawk Brewing Company, Sverige. Mohawk brygger deres øl hos andre, denne er brygget hos svenske Slottskällan. Distribueres i Danmark af mit nyopdagede, meget lokale ølindkøbssted, Bunker Beer. Dufter godt af fyr og grapefrugt. Smagen starter lidt besk, tørret frugt, som overvindes af fylde, fyr og grapefrugt og har en lang bitter tørhed. Der er brugt 4 malte og hele 7 forskellige humler i bryggen som er lavet efter bedste amerikanske west coast tradition. Se, det er jo det blandt andre Port Brewing dyrker og denne er faktisk ret god. I sammenligning er den en anelse mindre fyldig og den parfumerede grapefrugt smag (fra Simcoe humlen) er måske lidt for dominerende. Det skal dog ikke trække meget ned, så 5 fine skumfiduser!


Verden er heldigvis fuld af gode IPAer!
#236

torsdag den 17. januar 2013

Kedelig dansk IPA

Franks IPA 7, 5 % fra Grauballe bryghus. Brygget i anledning af brygmester Franks 40 års jubilæum. Diskret i duften. Blød indsmigrende fluidum der kæler for tungen. Maltet smag. Og så heller ikke så meget mere. En afsluttende bitterhed er eneste andet indtryk. Uskadelig men kedelig. To skumfiduser.


Amerikansk inspireret skriver de på etiketten. Ikke godt nok siger jeg!
#235

onsdag den 16. januar 2013

Engelsk IPA

Python IPA økologisk 6,0 % fra Little Valley brewery. IPA opstod i England i gamle dage da øllet skulle holde til den lange rejse til Indien. Dufter mest af pilsner med lidt surt græs over det. Bryggen ligger blødt og kun lidt småprikkende i munden. Smagen er pilsner bitter i starten. En svag frugt (appelsin) og hyld anes måske. Og så sker der ikke så meget mere. Det kan godt være at det var sådan den originale IPA bryggedes/smagte men så synes jeg at det er godt at især amerikanske bryggere har fortolket videre og brugt andre humler. De her anvendte (ikke angivet) bidrager ikke med meget. 2-3 skumfiduser.

Måske original, men noget tam
#234

tirsdag den 15. januar 2013

Single humle, Simcoe

Double Simcoe IPA 9,0 % fra Weyerbacher. Single humle øl. Humlen Simcoe er en relativt ung humle der kom på markedet i 2000. Er populær i amerikanske IPA hvor den både bidrager med bitterhed og forskellige aromaer som citrus og fyr. Duften maltet sødlig med måske en anelse rosiner? Fyldig-sødlig smag som typisk for double IPA. Der er anelser af mørke bær. Humlen giver mere bitterhed end aroma men grape og fyr anes. Bryggen minder faktisk en del om den nyligt anmeldte fra Midtfyn. Selv om Midtfyn anvendte tre forskellige humler er denne alligevel humlet lige en lille tand bedre der giver modspil til malt-sødmen. 4-5 skumfiduser.


Single humler giver mulighed for at smage den enkelte humles bidrag til festen!
#233

mandag den 14. januar 2013

Top imperial stout

Blaecorn unidragon 12,5 % russian imperial stout, fra Clown Shoes. Clown Shoes er et fantombryggeri, dvs. de har ingen egne faciliteter men lejer sig ind hos andre. Startede i følge hjemmesiden fordi et indsendt navneforslag, Clown Shoes, ikke kom med i finalen, og så valgte de at lave øl selv under dette navn. Duft af chokolade, træ. Fyldig sag, som smager af kaffe, tobak, lidt bolværk og med den svageste fornemmelse af vanilje (hvilket er en ros). Balanceres i udtrykket af en fin afsluttende tørhed, således at bryggen hverken bliver for sød eller for vammel. På trods af fylden og alkoholprocenten forbløffende let drikkelig. Det er lige før der må hostes op med endnu en sekser ...


Perfekt imperial stout!

#232

lørdag den 12. januar 2013

Glædeligt gensyn

Black Chocolate Stout, 10 % stout fra Brooklyn Brewery. Brooklyns vinter-sæsonøl, som tidligere kunne fås i velassorterede supermarkeder, men som det er lang tid siden jeg sidst har set. Købt i Kihoshk. Dufter af brændt chokolade. På trods af procenterne ikke en vildt tung øl, men med god fylde. Klassisk stout smagsingredienser, med chokolade, kaffe, tobak og en fin syrlig bitterhed som afslutning. Huskede den som ret god, og ja, den holder. 5 meget store skumfiduser.


Lige så god som husket!

#231

fredag den 11. januar 2013

Endnu en top humle!

Hop-15 Ale, 10,0 % double IPA fra Port Brewing. Voldsom duft af fyr (=humle) og noget sødme. Typisk for en dobbelt IPA er sødmen det første smagsindtryk, der indeholder elementer af frugt (fersken?), og mere karamel agtig smag. Det balanceres af en ret voldsom (god!) humle med citrus og en kraftig besk eftersmag. Uhyre kompleks øl der med sine mange procenter fylder en del i munden og som skal drikkes langsomt eller deles. Skulle indeholde 15 (!) forskellige humler og fejre bryggeriets oprindelige placering i baggården hos et pizzeria! Står til 100 hos RateBeer og jeg kan ikke komme udenom endnu en gang at give en af deres øl 6 skumfiduser!

De laver simpelthen god humle hos Port Brewing!
#230

tirsdag den 8. januar 2013

Blanding/forvirring?!

Pale Ale 5,2 % hvedeøl (!) fra bryggerigården Vejle. Lidt stram pilsner duft med græs. Mest lig pilsner med noget mere blødhed og fylde fra hvedemalten. De kalder den selv for en rigtig tørstslukker. Er ikke utilbøjelig at give dem ret men jeg forventer mere af en mikrobryg til 30 kr. Ikke meget særpræg her. Højst tre skumfiduser.


Lidt ambivalent mht. navn og øltype
#229

mandag den 7. januar 2013

Fødselsdagsgave

Fik en stor flaske øl i fødselsdagsgave fra min gode kollega Michael. Og det fra et bryggeri jeg ikke kendte, Bøgedal. De beskriver sig på deres hjemmeside som et lille eksklusivt mikrobryggeri, hvor det meste af processen foregår ved håndkraft. Blandt andet derfor er der ikke to bryg der er ens, og hver batch (a 800 flasker) får deres eget unikke nummer. Gaven var en Bøgedal porse 6,8 % lys ale. Fløjsblød drik der kæler for munden med en rund smag, porsen smages men er fint doseret og behageligt i baggrund. Humle mærkes der ikke meget af, på trods af den ene er Cascade. Samlet lidt for neutral til en karakter mere end på det jævne. Tre skumfiduser.


Rimelig uskarpt billede af en ellers venlig og harmløs øl!

#228

søndag den 6. januar 2013

Værtshus øl

Potsdamer-Stange 4,8 % økologisk hvede fra Braumanufaktur. Købt hos Bang og Jensen, Istedgade. Blød sød smag med mikro anelse af banan. Mangler lidt humle og syrligt modspil. Tre-fire skumfiduser.


Skummel belysning men ingen ond stemning!

#227

lørdag den 5. januar 2013

Fredagsøl i Ølbaren

Var lige før jul forbi Ølbaren i Elmegade med Jesper; vi fik os en tre øl, som jeg fik taget (ekstra) kortfattede notitser på, men ikke nogen billeder.

Evil twin (I)PA 6,6 % American Pale Ale. Skulle være brygget hos Amager. Fin pale ale med frugtig smag og dejlig humle. 4-5 skumfiduser.

Hop Head 4,8 % American Pale Ale fra irske Porterhouse. Bitter smag, men ikke meget ekstra smag og fylde. 3 skumfiduser.

Imperial stout 10,4 % fra Left Hand Brewing. Ekstremt fyldig med især chokolade, fulgt af dejlig tør eftersmag. 5 skumfiduser.

Godt at de blev drukket i nævnte rækkefølge - efter den sidste var det ikke muligt at smage finere nuancer i andet end tjære!

PS: Tal(lene) med småt angiver antal forskellige øl anmeldt på bloggen. Det er korrigeret siden jeg fandt ud af, at Hornbeer Julebryg er samme øl som sidste år.

 #224-226

tirsdag den 1. januar 2013

Medbloggers gave

Double IPA 9,2 % fra Midtfyns bryghus. Gave fra Beer Sylvatica - en af Peters bedste øl i år. Sødlig start med frugtig bitter appelsin. Frisk fyrre tørhed fra humlen. Sødmen, som der skal være i en dobbelt IPA, hænger i følge mig og min gæstemedanmelder ved lidt for længe og den humlede eftersmag bliver holdt lidt for meget i baggrunden. God IPA, men der er et stykke vej op til de bedste. 4 skumfiduser.


Godt dansk bud, men i min mund ikke fuldt så god som de bedste amerikanske (og amarkanske!)

#229/224