onsdag den 31. oktober 2012

Amager bryghus single hop serie - EXHOP

Humle er en vigtig ingrediens i øl - i visse typer betyder den rigtig meget. Samtidig eksisterer der rigtig mange humlesorter, hver med deres sær- og smagspræg. Fancy bryghuse, og også Mikkeller, har lavet single hop øl, hvor grundbryggen er den samme og hvor eneste variable parameter er humlen. Det vil Amager nu også gøre. De har så valgt at bruge tre eksperimentelle humler, som det slet ikke er sikkert at de nogensinde bliver kommercialiseret. Drak de tre forskellige med min gode (øl)ven Torben.

Grundtypen for øllet var american pale ale. Uklar bryg på 5,5 %.

Storm edition HBC 342. Tør-bitter, med svag syrlig appelsin. Humlen dræber en del af de øvrige smagsindtryk. Noget letbenet-tynd. I direkte konkurrence med de to øvrige får den 3 skumfiduser.

Lundbak edition HBC 436. Ret sødlig-maltet smag, med en let bitterhed. Meget frugtig og parfumeret smag. Mere fyldig end foregående. 4 skumfiduser.

Hulgreen edition HBC 517. Første indtryk en smag af brød. Den mindst bitre af de tre, med en let frugtig undertone. God tør balance. Samlet den bedste, så det skal resultere i en højere karakter, men nøjes med den lidt ambivalente 4-5 skumfiduser.

Sådan set tre gode pale ales, men i direkte konkurrence skal der gøres forskel

torsdag den 25. oktober 2012

Madøl

Kiin Kiin, 5,0 % lager, Mikkeller. I samarbejde med Henrik Yde, restauratør med den Michelin besmykkede thai-restaurant af samme navn som øllen. Må derfor formodes at gå godt til asiatisk mad. Min nydt sammen med hot indisk murghi dahi. Let øl med syrlig duft og med fremtrædende smag af den tilsatte citron og lime. Let tør og krydret afslutning. Modsat Dim Sum fra Mikkeller skal denne nok drikkes med mad for at være god. Og her til indisk er den nok lidt for tyndbenet til at komplimentere maden. Men det er på ingen måder en tøse-øl. Vi lander på 4 skumfiduser.


lørdag den 20. oktober 2012

Lidt tynd dansk stout

Astoria Black, 7,2 % stout, fra Coisbo Beer. Meget mørk, med lidt cremet skum. Sødlig brødduft med kaffe iblandet. Begge dele går igen i smagen, der også byder på brændte toner og lakrids i paletten. Afsluttes let syrligt. Gode komponenter i smagen, der trods sine procenter fremstår lidt tynd, uden at være Guiness agtig. Jeg havde gerne set lidt mere fylde i bryggen. 3 skumfiduser.



Ser bedre ud end den smager


onsdag den 10. oktober 2012

Dansk IPA

Manhattan Dawn, 6,5 % IPA efter amerikansk forbillede, fra Coisbo beer. Dette er et nyt bryggeri for mig, selv om det har eksisteret siden 2007. Brygmester Anders Coisbo lejer sig ind hos andre og brygger sine bryg. Fandt denne i Vinbørsen Nordre Frihavnsgade og tænkte at jeg måtte se hvad en dansker kunne gøre med typen amerikansk IPA, ovenpå mit nylige ugelange ophold over there. Uklar abrikos farvet bryg med cremet skum. Diskret, lidt stramt duftende. Let sødme, der efterfølges af en langsomt indsnigende humlet tørhed, der ligger længe og godt på tungen. Lidt overraskende for øltypen anes noget lakrids. Ikke prangende voldsom, men trods den lidt anonyme fremtoning får den 4 skumfiduser (en bedre karakter end mange af de IPA jeg fik i USA).

Fantastisk flot designet etikette

lørdag den 6. oktober 2012

Stort amerikansk IPA battle!

Har for nylig været i USA, på østkysten i Cape May, New Jersey. I byen var der selvfølgelig adskillige liquorstores, hvoraf vi hyppigt var inde hos den ene. Deres mikrobryggerihylde retfærdiggør besøgsfrekvensen.

Del af righoldigt udvalg

Min rejsefælle Torbjørn har ligesom jeg en forkærlighed for IPA og da der var et righoldigt udvalg (de tre øverste hylder) besluttede vi os for at smage så mange som muligt i den uges tid vi var der. Udover flaskerne fra butikken var vi enkelte gange på Goodnight Irene's (GI), en beverding med over 30 øl i hanerne. Her fik vi også noget IPA som medtages i nedenstående gennemgang. Omend det er denne sides indehaver der suverænt har ansvaret for de tildelte karakterer, prøvede Torbjørn flere gange at gøre sin indflydelse gældende.

Første øl var en fra det lokale bryggeri, Cape May IPA, 6,0 %. Semiklar, mørk gylden. Duft af fyr. Blød smag med en anelse frugt (banan og appelsin). Afslutter med en klassisk tørhed. Smagt fra fad hos GI. 4 skumfiduser. Intet foto.

IPA, 5,4 %, Long Trail Brewing. Uklar, gul. Mild for at være en amerikansk IPA. Dermed også milde smagsindtryk, hvor der smages lidt banan, meget lidt fyr og en ikke helt behagelig metallisk eftersmag. Den må nøjes med 2 skumfiduser.

Øllet på motelværelset blev alle smagt fra plastickrus og de fleste fotograferet i dårligt lys


Double Dog, 11,5 % Double IPA, fra Flying Dog. Klar orange, med en overraskende duft af kaffe! Meget fyldig, kaffen går igen i smagen, efterfulgt af en let sprittet frugtsmag (appelsin). Noget vinøs og tung, men rigtig god. 5 skumfiduser.

Som altid en noget outreret etikette fra Flying Dog.
Titan, 7,1 % IPA, fra Great Divide. Store forventninger, da Great Divide laver en himmelsk imperial stout. Klar abrikosorange bryg. Let fyr/humle duft. Blød halvfyldig frugtsmag (fersken/abrikos) med diskret tør humle. Ikke specielt voldsom eller interessant. 3 skumfiduser.

Deres IPA er knap så interessant
90 minute, 9 % Imperial IPA, fra Dogfish Head. Klar lysorange. Humlet duft. Fyldig og sødlig start, med smag af abrikos, lidt vinøs. Ret diskret tør humle til sidst. 4 skumfiduser.

Lidt halvtung fætter
IPA 5,9 %, Goose Island. Klar, pilsner gul, med lifligt skum. Fyrreduftende. Ret diskret smag, let frugtagtig med banan. Ikke megen tør- eller humlethed over eftersmagen trods brug af fire humlesorter: Styrian, Fuggle, Cascade og Centennial. Noget anonym. 2-3 skumfiduser.

Passende bryggeri til en fugletur
IPA, 6,8 %, fra Mission Brewery. Gennemsigtig gylden, let maltet duft. Sødlig blommeagtig start. Mere bitter end tør afslutning. OK, men ikke prangende. 3 skumfiduser.

Vestkyst bryggeri fra San Diego. Der er trods navnet, intet der tyder på religiøs tilknytning på samme måde som trappistøl fra Belgien!


West Coast IPA, 7,3 %, fra Green Flash. Smagt fra fad hos GI. Klar gul. Duft af fersken og fyr. Blomstret, og krydret start, med godt tørt humlebid og bitterhed. Meget dejlig. Torbjørn mener at når man får så god en øl skal man bruge skalaen fuldt ud. Skæbnen ville at vi tidligere havde indkøbt netop denne bryg på flaske som vi senere samme aften kunne nyde hjemme på motellet. Her var den ikke helt så god og jeg var på nippet til at tildele den en samlet karakter lavere. Sidst på ugen købte vi endnu en gang et par flasker og ovenpå resten af ugens mestendels middelmådige bryg, stod den igen klart lysende. Den får lov til at beholde de 6 skumfiduser som Torbjørn mener den fortjener.

Skodbillede af turen klart bedste IPA
Double IPA, 9,43 % (!) fra Stoudts Brewing. Uklar gul. Sødlig duft af brød. Noget vinøs med frugtige nuancer af solbær. Mangler nok lidt humle til sidst for at komplementere det søde og vinøse. 3-4 skumfiduser.

Cirkusagtig etikette
DFH 60 minutes IPA 6,0% fra Dogfish. Klar pilsnergul. God krydret fyrreduft. Lidt tyndt smagende af tør fyr, med let bitter eftersmag. Harmløs. 3 skumfiduser, smagt hos GI fra fad. Intet foto.

Hopnotic, 5,4 %, IPA fra Cricket Hill. Uklar gul, kraftigt skummende. Første duftindtryk sagde sæbe!? Heldigvis kunne det ikke genfindes i smagen. Sødlig brødsmag, men trods navnet næsten ingen humlesmag. Vel ikke dårlig, men jeg forventer mere af en IPA. 2 skumfiduser.

Efter en del underbelyste billeder et hvor flashen rigtig skinner igen!

Hopfish, 6,7 % IPA, fra Flying Fish. Klar gul, med en syrlig duft. Sødlig brødsmag, noget kedelig og heller ikke her ret megen humle. En anelse mere tørhed i den lange eftersmag, men samlet noget uharmonisk. 2 skumfiduser.

Bedre billedekvalitet, men brygget var ikke noget at skrive hjem om.
IPA 6,9 %, Stone Brewing. Klar gul. God duft af citrus og fyr. Mild frugtsødme (solbær) der balanceres af en tør, frisk humlesmag hvilket gør den harmonisk. 4 skumfiduser.

En af de bedre, med fin etikette.


Racer 5, 7 % IPA fra Bear Republic. Klar gul, sødlig duft. Lidt vammel sød smag, der dog balanceres lidt af humlen. Samlet OK, 3 skumfiduser.

Meget grim etikette!

Den samlede konklusion er, at når jeg herhjemme synes at amerikansk IPA er i top så skyldes det, at vi kun ser de bedste. Green Flash er en undtagelse, men jeg erfarer at den kan fås i landet. I øvrigt nåede vi ikke alle IPA i butikken og vi smagte også få andre øl (mere herom ved en senere lejlighed).








torsdag den 4. oktober 2012

Dansk klosterøl

Funky Monk, 8,8 % klosterøl (double) fra Hornbeer, brygget med trappistgær. Klar kastaniefarvet, med prægtigt og varigt skum. Dufter sødligt af brød. Mellemfyldig øl med udpræget sødme. Der er også tilsat kandis. Først langt hen mærkes en smule bitter eftersmag. Har netop gennemsmagt Rochefort og i sammenligning mangler Funky Monk modspil til sødmen. Her må Hornbeer nøjes med 3 skumfiduser, der ikke er af den store slags.Så lav en karakter har de ikke fået før her på bloggen.

For en gang skyld en øl på det jævne fra Hornbeer