onsdag den 6. juni 2012

Braget i Prag – en ølrejse primo juni 2012


Var via min kollega Frank og hans venner kommet med på en tur til Prag hvis formål var at besøge og smage os igennem byens øl og værtshuse. Således var vi i alt 16 personer der lod os føre rundt i byen af Carsten Berthelsen. Følgende er en kombineret dagbog med smagsnoter til det øl der kom i glassene undervejs.  

Jeg ankom lørdag formiddag og den første frokost blev indtaget på vores pensionat U Lilie der ligger meget centralt ganske tæt på Karlsbroen. Dertil blev der drukket

Budvar Dark, 4,7 %. Klart kastaniebrunt øl af pilsner type, med en let-brændt smag og lidt sødlig nød, med en god tjekkisk bitter finish. 3-4 skumfiduser.

Den første øl på turen - Budvar Dark
Om eftermiddagen besøgte vi værtshuset u Pinkasu, hvor den første pilsner i Prag efter sigende blev hældt op i 1843. Her smagtes

Urquell 4,4 % fra tank (leveres fra bryggeriet i store plasticsække, der presses ned i værtshusets tank og først ved ophældning kommer der ilt til brygget). Den KLASSISKE pilsner. Flot gul, ved ophældningen et fyldigt skum. Ikke det brede smagspanel men i forhold til dem på dåse/flaske en mere frisk og ren smag, og en dejlig bitterhed. 4 skumfiduser.

Klassisk pilsner, men direkte fra tank
Master 18° Dark fra Urquell, 7 %. Meget mørk brun, flot lysbrunt skum, der smager af frugt! Sød, med banansmag, en let bitterhed og ikke megen humle. God, men ikke i for store mængder. 4 skumfiduser.

Lettere optrapning med en Master
Så skulle vi lige ind i turistfælden U Fleku. De har deres eget øl der berettiger et besøg, men gør det kort! Vi måtte først ikke sidde i gårdhaven selv om der var ledig plads til 100 personer! Flekovsky Tmavy Lesak, mørk lager 4,6 % (bajer type!). Meget mørk øl, lavet på 4 malte, inkl. røgmalt. I smagen først chokolade, en bitter-sød midte og afslutningsvis en let kaffe. 4 skumfiduser.

Hyggeligt ser der ud og øllet var godt (eneste billede af Flekovsky Tmavy Lesak)
Så kom vi kort før middagen tilfældigt forbi mikrobryggeriet Tri Ruzi (De tre Roser), et sted som Carsten ikke kendte. De var også åbnet ganske for nyligt og da det var et udmærket sted, med en passende beliggenhed i forhold til vores pensionat (3 minutter), kom vi forbi flere gange. 


Jeg smagte vist flere øl end de 3 jeg har i notesbogen:

Hvede øl. Klar, med dejligt cremet skum. Meget blød hvede, med notabel banansmag. Mangler lidt bitterhed/humle. 3 store skumfiduser.

Dårligt billede af hveden fra Tri Ruzi

Klasterni St. Jilji (dagens tilbud). Kastanierød, appelsinduftende. Sød hyldeblomst/jordbær smag, med fin humle (3 slags). Balancerer lige på grænsen til at være for sød, men holder lige. 4-5 skumfiduser.
Øl fra St. Jilji

Mørk lager. Klar sort-brun. God maltet smag med brændte kaffenoter på bagkanten. 4 skumfiduser (intet billede).

Middag blev indtaget på U Medvidku. Se billedet af det store orgie i kød og knödler/dumplings og det næsten totale fravær af friske grøntsager (fælles fad til flere personer dog). Hertil blev der drukket en øl som jeg ikke fik taget billede af og hvis navn ikke blev fanget, men muligvis en Oldgott Barique, 5,2 %. Orangebrunt øl, med fint skum, der efter henstand skiller i toppen. En noget parfumeret smag, afsluttende med humlebitterhed. Står til 2-3 skumfiduser i notesbogen.

Så er der serveret (til fire personer). Bemærk det næsten totale fravær af grønt. Der kan skimtes noget rødkål under noget af kødet. Endvidere anes det drukne øl oppe til venstre.
Aftenens sidste øl blev indtaget på et ganske lille værtshus endnu tættere på pensionatet. Bernard, mørk lager, 3,8 %. Nøddebrun, let og dejlig øl, med smag af brændt karamel og god bitter finish. 4 skumfiduser.

Søndag formiddag var der fri leg. Vi skulle mødes på Petrin højen til frokost tid men jeg gik derop efter morgenmaden (klokken havde passeret 10) i håb om en centraleuropæisk fuglespecialitet. Jeg så nu ikke noget den dag eller de andre, som jeg ikke kunne have set herhjemme … Vi mødtes alle kl. 13 og den første øl blev købt og indtaget midt i turistområdet.

Gambrinus, pilsner 4,3 %, købt på dåse og drukket af plastglas! Helt klassisk pilsner, uden specielle udmærkelser. Humlen med et skær af metallisk bismag. 2 skumfiduser (måske 2-3, den blev lidt bedre da den ikke længere var iskold).
Gambrinus fra dåse i plastkrus!

Herefter gik vi til Strahov klosteret og deres restaurant/mikrobryggeri. Jeg fik to af deres øl til frokosten.

Skt Norbert hvede, 5,3 %. Uklar lys gul, med let skum. Næsten ingen kulsyre. Let røg i duft. Har en smag af røg+flæsk. Kræver lidt tilvænning! 3-4 skumfiduser.
Hvedeøl fra klosteret
Skt. Norbert IPA. Klar, let orange. Parfumeret start, sødlige frugtnoter (abrikos), afsluttende med klassisk IPA tørhed. 4 skumfiduser.
IPA
Derefter gik vi rundt om hjørnet til Matuska minibrewery, hvor jeg smagte deres hvede øl. Lys gul, uklar, fint hvedeskum. Meget let kuldioxid. Diskrete smagsindtryk, både lidt banan og den fede røg/flæsk (fed er ikke det samme som det ungdomsagtige god) variant anes. 3 skumfiduser.
Udendørs hvede fra Matuska i solskin!
Så skulle vi på nedstigningen og tilbagevejen ind på nogle rigtig klassiske steder. Vi besøgte Oxen som serverede Kozel Dark fra fad. Mørk rødbrun, klart bryg. Flot stift skum. Blød og sød smag, med (for) let brændt eftersmag. 3 skumfiduser. Her stod et stambord permanent reserveret og endskønt det var ganske tomt måtte vi ikke sidde der!
Endnu en mørk øl
Flodhesten var næste stop, men her kom en af turens få gengangere i glasset, Urquell, hvorfor der ikke skal skrives mere om det besøg.
Fint udendørs skilt. Fik desværre ikke øje på det endnu finere der sad indenfor.

Så skulle vi igen lige se Tri Ruzi og de to øl der blev drukket, er bedømt længere oppe.

Dagens ”oplevelse” var aftensmaden på Cafe Svejk hvor servitricen var totalt håbløs. Hun præsterede først at komme med kun 5 øl til 17 personer, fik antallet af vores retter til at være 32 (man bestiller kartofler+ris og andet separat) samt sukkede højlydt hver gang hun kom med friske forsyninger. Øllet var igen genganger så det omtales ikke yderligere.

Mandag stod i mikrobryggeriets tegn først på eftermiddagen. Vi besøgte Pivovarsky Dum, som er Prags første mikrobryggeri. De har 8 forskellige øl, hvoraf de 7 er faste mens den ottende er månedens special. Smart nok kan man købe en sampler af alle øl, hvilket vi alle gjorde. De blev smagt til frokosten i den rækkefølge de anbefaler.
De 8 samplers. Hveden er nederst og så er rækkefølgen venstre om.
Wheat, meget lys, let smag, let prikkende græs, svag frugt. 3 skumfiduser

Sour Cherry, rødligt bryg. Fed smag af mandel, ikke meget syrlighed (heldigvis). Overraskende god, formentlig bedst til desserter, 4 skumfiduser.

Coffee. Mørk, med vanilje og kaffesmag, noget vammel i min mund. 2 skumfiduser.

Light (hentyder nok ikke til procenten, men til farven). Svag gul, med en mandarinagtig smag. God og let drikkelig, 4 skumfiduser.

Dark. Mørk nøddebrun. Mere syrlig og mindre brændt smag end andre tjekkiske dark lagers. 3-4 skumfiduser.

Banana. Lever op til navnet, lys gul, noget tynd, med en udtalt banansmag. Ikke behagelig, 1-2 skumfiduser.

Nettle. Lys grøn (!) øl, lavet med nælde. Skarp bitter smag, balancerer fint med sødme og tørhed. Lidt smag a la grønne marmeladekugler fra Fazer! 3-4 skumfiduser.
Må lige have et nærbillede med af nældeøllen!
Abbey Ale, belgisk dubbel, denne periodes specialøl. Syrlig forkant, med megen smagsfylde og sødme, blandt andet igen lidt banan. 4 skumfiduser

Derefter drog vi gennem byen til Pivovarsky Klub, et gedigent værtshus med egne øl i hanerne og et kæmpe udvalg af øvrige tjekkisk og udenlandsk flaskeøl.

Fint værtshus, med en ikke helt central beliggenhed = man skal gide gå derhen, men det er umagen værd!
Hellcat Imperial India Pale Ale, mørk gul, flot skum. Markant humlebid, der følges af en del sødme (hyldeblomst) og med en god afsluttende tørhed. 5 skumfiduser.
Hellcat IPA

Koutsky Tmavy Special Dark. Mørk brun, blød smag, sødlig start, meget let chokoladebitter finish. 3-4 skumfiduser.
Endnu en Dark
Märzen Opat 14°. Navnet fra gammel tradition, hvor øllet blev lavet i marts, gemt og lagret i klippegrotter, og drukket i oktober. Meget mørkt brun, let øl, med røg duft og smag af røg, let kaffe og chokolade. 4-5 skumfiduser.
Også mørk, men denne Märzen var en af de bedste af typen
Og så begyndte det at vælte ind med fælles flaskeøl, også udenlandske.

Primator 24 Double, 10,5 %, efter belgisk tradition. Meget sød dessertøl, mørk brun med meget flygtigt skum. Let røg duft og let kaffe under sødmen der var lidt voldsom. 3 skumfiduser.
Meget sød
Ferdinand Skutecne Pivo Sedmi Kuli, 5,5 %. Klar orangebrun, maltet duft. Smagsindtryk kun sødme, mangler humle og andre indtryk. 2 skumfiduser.

Noget kedelig
Pardubicky Porter, 8 %. Sort brun, med maltet duft. Syrlig smag med chokolade og kaffe. Ikke helt harmonisk. 2-3 skumfiduser.
Ikke helt vellykket porter
Gonzo Imperial Porter 9,2 %, fra Flying Dog. Uklar mørk brun, røg og chokolade i duft, meget tør kaffe og chokolade i smag. Alligevel dejlig blød og let drikkelig. 5 skumfiduser.
Og så noget ikke-tjekkisk
Barney Flats Oatmeal Stout, fra Anderson Valley Brewing company. Havrestout, er lidt blødere og tyndere. Smager af kaffe, tobak og chokolade. 4 skumfiduser.
Blød havreporter
Black Jack Porter 6,8 %, fra Lefthand Brewing. Udpræget vanilje smag, let røget. For vammel, 2 skumfiduser.
Ikke god
Scaldis Noel 12 % Belgian Special Ale. Noget sød, med appelsin smag og god fylde. 4 skumfiduser.
Tja, en juleøl i juni ...
Aecht Schlenkerla Rauchbier fra Brauerei Heller Bamborg. Brun, let røgøl, sød smag, selvfølgelig med røg, og en fed (bacon) smag. 3-4 skumfiduser.
Tysk røgøl - specielt, men kan være god
 
Tirsdag var hjemrejse dag og der var kun planlagt en afsluttende frokost på Tri Ruzi. Men nogen af os gik rundt i byen om formiddagen og kom forbi et lille marked, hvor der sandelig var en ølbod!

Taschenberg Amber Ale – i plastickrus! Grumset gul, blød – ret lidt kulsyre. Bitter smag, med noget restsødme. Egentlig OK, 4 skumfiduser.
Øllet ophældt i hvide plastikkrus, og så er dette billede bedste dokumentation!

Så mødte vi vores guide Carsten der ikke kunne undslå sig for at invitere os med til Prags Beer Museum – men havde han tænkt at holde det sted fra vores vidende?! Var der 30 haner? Anyway, en 5 sampler blev købt.

Kokour, Matuska, Merlin, Primateur og Demon

Primateur Weizenbeer, uklar hvede, både en let banan smag og en let fedme af røg/bacon. 4 skumfiduser.

Demon Amber Lager. Noget fyldig, men ingen specielle udmærkende smagskarakterer. 2 skumfiduser.

Kocour Samurai India Pale Ale. Abrikosfarvet, tæt skum. Meget tør og bitter smag. Svag syrlig frugt – kom til at tænke på stikkelsbær. 4 skumfiduser.

Matuska IPA. Semiklar, svag orange. Tør start, med frugtig fylde. Dejlig IPA, 5 skumfiduser.

Merlin Drak Lager/Porter. Uigennemsigtig sort, lysbrunt skum. Smag af kaffe og chokolade, med syrlig eftersmag. 4 skumfiduser.

Så blev der ikke smagt mere nyt øl på turen. Stor tak til arrangørerne og deltagerne for nogle yderst hyggelige og spændende dage.Ingen kommentarer:

Send en kommentar