På Dude Beerings Facebookside blev der anmeldt en juleøl hver dag i perioden 1.-24. december. Anmeldelserne samles her, og præsenteres i samme rækkefølge.
1. december
Klassisk julebryg, 5,6 %
Vienna lager fra Hornbeer. Navnemæssigt er vi godt fra start og vel ikke
langt fra de store bryggeriers bud.
Mest duft af
brød og korn. Sødlig maltet smag, med indslag af rugbrød. Meget svag
lakrids, som ellers fremhæves i etiketteteksten (men sjovt nok ikke i
ingredienslisten). Anbefales på selvsamme etiket til julefrokosten og
den skræmmer næppe mange væk. Jeg finder den dog ret kedelig og ikke
specielt julepimpet. 2 skumfiduser.
2. december
Baltazar,
7,6 % juleøl fra Ebeltoft gårdbryggeri. Maltet duft med noter af tørret
frugt og en smule krydring. Smagsmæssigt fin balance mellem maltet
sødme, krydrede noter og en let bitterhed. Fin eftersmag og selv om
stilarten ikke deklareres, gætter jeg den må være brygget efter belgisk
dubbel opskrift. På typisk belgisk vis virker den ikke så "farlig" som
den er. Fire store skumfiduser.
3. december
Jule
IPA, 6,9 % IPA fra Ebeltoft gårdbryggeri. Vi tager lige en til fra
Djursland. Den dufter dejligt, med let riv i næsen fra sødlig malt og
harpiks. Fin malt, der ikke er for sød, med passionsfrugt i bunden og
fræsende nogle/skovbund/harpiks som dekoration. Vi er vist ude i den
dejlige West Coast stil. De kan godt finde ud af at lave ipa i Ebeltoft
og så er det dejligt, at de har hældt en i en flaske mærket jul. 5
skumfiduser.
4. december
I'm
dreaming of a kveik Christmas, 5,7 % dobbelt tørhumlet havre cremet
ipa, fra Fanø Bryghus. Intense aromaer af tropisk frugtkarakter,
mandarin, mango og ananas. I smagen derudover let passionsfrugt og en
fin bitter afslutning. Øllet er super blødt i munden, som at klappe en
blød killing. Meget neipa agtig og med en smule sødme i alt det cremede.
Fire skumfiduser.
5. december
Nisse elixir, 10 % imperial stout, lagret på/med egetræ og portvin, fra Det Lille Bryggeri. Brygget og tappet i 2022, så måske var den tilgængelig allerede sidste år, men nu har den så fået et år mere på lageret/i butikken.
Dyb vinøs duft med svesker, rosiner, kaffe og en bette snas vanilje. Det ret flade bryg har kaffe, mørk chokolade, spiritus, figen og let sødme som smagselementer. Spiritussen er lidt pågående, kunne godt være integreret mere. Slutter tørt med astringent træ og ellers lav bitterhed.
Brygget skulle nok kunne styrke nisserne i julemandens værksted, så alt bliver klar til tiden. Sneen står de ikke for. 4 skumfiduser.
6. december
Stjerneglød, 6,6 % belgisk dubbel fra Det Lille Bryggeri. Der er både brun farin, stjerneanis og engelsk lakrids med på ingredienslisten. Jeg får umiddelbart en duft af øl! Men, det som burde være naturligt, indeholder også en noget skarp tone af let svovl, mørk jordkælder, plastik, oveni en del malt og græs. Alt sammen noget, der stammer fra brygfejl. Smagsmæssigt er det også noget plastik og blod. For at være en belgisk øl, forekommer den også noget tynd i kroppen. Den måtte desværre hældes ud, og får kun 1 skumfidus pga. forureningen. Det har jeg ikke oplevet før fra Det Lille Bryggeri og ligegodt en trist pakke i kalenderen, endda på den dag, de er kåret som årets bryggeri af De Danske Ølentusiaster.
7. december
The Phantastic Christmas Unicorn, 6 % ipa fra Bad Seed Brewing. Fin duft af mango og passionsfrugt. Blød og lækker i bedste New England stil med samme frugtsmage som i aromaen. Samtidig er der så meget smæk på humlesmagen, der giver en bitterhed i sig selv. Dejlig øl, og så er det smart man kan kalde den noget med jul. 3-4 skumfiduser.
8. december
O Cone, All ye Faithful, 6,7 % xmas ipa fra To Øl. Meget blød og samtidig tør smag, med tydelig mandarinfrugt og måske også -skræl, der giver en let bitter smag. Sådan en mellemting mellem New England og West Coast IPA. Ret god, 4 skumfiduser.
9. december
Winter Wizard, 12 % imperial winter stout, fra Amager Bryghus. Jeg mistænker den meget at være en pastry stout, idet pebernødder vist nok måske er inspiration til opskriften.
Duften afslører et ikke beskedent forbrug af vanilje, kanel og kardemomme. I smagen bliver det kraftigere og dermed også værre. En klistret smag pakket ind i vanilje og især kanel, der er så kraftig, at tungen udtørrer. Udover sødmen fra malten er der også laktose og brun sirup i flasken, så en eventuel humlesmag og -bitterhed har på forhånd ikke mange chancer for at gøre sig gældende. Det er lige før, jeg kommer til at savne en barley wine!
Der er så meget Dude Beering ikke forstår, men at der produceres og dermed også drikkes pastry stouts, er nok det største mysterium. To skumfiduser.
10. december
Last Days of Christmas, 8 % øl fra Køge håndbryggerlaug. Den lokale Wika Meny i Køge støtter det lokale laug ved at markedsføre to juleøl. Det måtte jeg prøve, selv om ingredienslisten ser ud som noget af et sammenstød med appelsinskal, donut med hindbærsyltetøj, Bastognekage, skumfidus, vanilje og ingefær. Grundtypen er formentlig en belgisk dubbel. Duften var forbløffende diskret, men den blev nok serveret lidt for kold. Smagen har en del forskellige sødmer, men det kammer underligt nok ikke over. Både ingefær og vanilje har de holdt til antydningens kunst og det er rigtig fint, ligesom kagerne og slikket ikke dominerer. De krydrede noter fra gæren gør sig gældende og det supplerer fint ingrediensgildet i flasken. En ganske fin julehyggebelgier, fire skumfiduser. Man kan godt brygge øl med mange julekrydderier, uden at det bliver vulgært. Se gårdagens opslag.
11. december
Chris bock, 4,5 % julebock fra Køge håndbryggerlaug. Jeg forbinder mere bock med påsken, da den oprindelige påskeøl jo var af bock-typen, men her kommer faktisk to i træk. Den angivne alkoholprocent passer ikke helt med hverken hvad bock normalt indeholder, samt den angivelse af antal genstande flasken indeholder (1,5), som jeg vil tro mere svarer til de 6-7 % sådan en sag normalt bør tilbyde. Det julede er tilsætningen af appelsinskal, kanel og anis.
Helt flad ved ophæld og også i munden ligger den lige så stille som et pindsvin i hi. Den er meget anonym i både duft og smag, og et eller andet brygteknisk er gået galt, udover karboneringen. Der er ikke infektion, men resultatet er en anonym, kedelig, og tynd øl, der hverken bringer minder frem om jul eller bock. Ikke alt håndbryg egner sig til at blive solgt kommercielt. 1-2 skumfiduser.
12. december
Julebock, 6,8 % fra Svaneke Bryghus. Allerede ved ophæld ser det meget bedre ud end i går. Og det fortsætter fint, med maltet, let sødme og krydrede noter fra gæren. Fyldig og blød mundfylde, alt i alt en klassisk bock, der også gør sig fint ved juletid. Fire skumfiduser.
13. december
Sleicher, 5,5 % brown ale fra Bad Seed Brewing. Tilsat ristede hasselnødder. Mest ren maltduft af rugbrødskarakter. Smagen er let maltsødme, meget let tropisk humlesmag og en fin slutbitterhed. Nødderne giver måske en egen bitter eftersmag. Rigtig fin balance mellem krop, smag og mundfylde, en af de rigtig gode brown ales, som jeg normalt er beskedent begejstret for. Fire store skumfiduser.
14. december
Jul suffer, 4,6 % session ipa fra Dry & Bitter Brewing Company. Kraftig duft af mango, mandarin og passionsfrugt. Tør og frugtig smage, på en noget tynd baggrund, men det er jo en session. Pæn rivende slutbitterhed. En af de bedre session ipa, jeg har smagt. Tak for at brygge den, så den kunne komme med i min kalender. Fire store skumfiduser.
15. december
Christmas in Hollis, 10,5% dobbelt mæsket imperial stout fra Kasper Brew. Sødlig rugbrødduft, måske med antydning af kokos. Sød, blød og let overraskende smag. Overraskende, for det smager ikke helt som en stout, heller ikke af den søde slags. Lidt svært at sætte ord på, føles mere brun end sort. Måske er det hveden og havren, der blødgør, måske er det kokosen, der er brugt i behagelig lille mængde, som lige akkurat sætter aftryk, uden at dominere. Men det er en ret sødlig oplevelse, som savner lidt modspil, selv om der er pænt med alkohol i. Så lidt for sød til min tand, 3-4 skumfiduser.
16. december
Julelys, 8,0 % porter fra Slowburn. Brygget med appelsinskal og fyrre spidser. Dufter mest som ren porter, med rugbrød, karamel og kaffe. Det temmelig tyktflydende bryg ligger lækkert i munden, med samme smagsnuancer som i aromaen, med en antydning af fyrrespidserne, der giver en svag parfumeret tone, der virker godt. Ikke for sød, ikke for bitter og tilsætningerne supplerer i stedet for at dominere. Fire-fem skumfiduser.
Flot etikette, som altid. Kruset på billedet af øllet har også været en tur i dybhavet, på 5000 meters dybde, og blevet reduceret i størrelse.
17. december
Amager julebryg, i år en 6,5 % mørk belgisk ale, i den velkendte emballage. Naturligvis fra Amager Bryghus.
Maltet duft med krydrede noter og esteriske frugter. Ret blid i munden, hvor jeg ikke rigtig kan pille det belgiske ud, og det minder mere om en brown ale. Det er meget let krydring, men tunge stenfrugter og andre typiske elementer, synes jeg er svage, hvis ikke fraværende. Ikke en dårlig øl, blot lidt anonym, især i forhold til det forventede.
Det er dog et velkendt faktum, at jeg under en julekalendersmagning løber ind i noget forkølelse, og her er Amagers bidrag uheldigvis røget ind på bagkanten af en omgang. Lidt indflydelse har det nok, så jeg kompenserer og giver fire skumfiduser.
18. december
Stuck in the snow, 7,8 % dobbelt ipa fra Mikkeller.
Pimpet op med grannåle og ingefær. Derfor får den en let parfumeret
duft, med let underliggende alkohol. Ingefæren mærkes også tydeligt i
smagen, og er på en måde for kraftig, men den bliver holdt i ave af
noget olieret grøn smag, som kunne være grannålene. Også den varmende
alkohol og slutbitterheden samler øllet, der ikke er en typisk (dobbelt)
ipa, men et overraskende fint bud på øl med jul i. Fire skumfiduser.
19. december
X-mas quad, 11 % fadlagret belgisk quadruple fra To Øl. Meget intenst duftende og smagende øl, hvor den traditionelle, og normalt smagsstærke belgisk bund bliver trumfet af muskat og kanel, der lægger en stram tørhed ned over løjerne. Fadlagringen på angivet tre forskellige typer, giver alkohol både i smag og varme, sammen med træ, men overdøver ikke. Så absolut en øl, man skal passe på med at give frie hænder, men under kontrollerede forhold, vinder den. 5-6 skumfiduser
20. december
Julestjernen, 5,8 % økologisk neipa, med
tyttebærsaft, fra Skanderborg Bryghus. Ret mild og blid, på grænsen til
kedelig øl, der er tynd i mundfylde og ikke holder særlig godt på de
svage tropiske smage der er. Tyttebærrene er svære at erkende. Vist nok
første gang Skanderborg besøger min mund. Nu er der en til i morgen, men
hvis den er lige så uinteressant, bliver det nok sidste gang. To
skumfiduser.
21. december
Julegåsens brown ale, 5,6 % økologisk brown ale fra Skanderborg Bryghus, brygget med chokolade og appelsin. Pænt fyldig øl, med en lidt atypisk duft og smag af banan, udover mere forventelige og stærkere nuancer af brød, chokolade, karamel og bitre nødder. Også let smag af mørke stenfrugter. Jeg bemærker ikke den tilsatte appelsin, og samlet er den vel en typisk brown ale af engelsk tilsnit, måske med en manglende portion bitterhed. Så bedre øl end i går fra Skanderborg. 3 skumfiduser.
22. december
Noche Buena 2.0, 10,5 % mexicansk julestout fra Dry&Bitter Brewing Company. Med Habanero chili, tonkabønner og kakaonibs. Chilien er det der først aktiverer fimrehårene i snudeskaftet, efterfulgt af vanilje og chokolade. Stouten er dejlig tør, men samtidig fyldig, med en bitter chokolade, og både vanilje og chili er meget begrænset, men dog alligevel, til stede i det meget fint afstemte samspil i glasset. Begge ingredienser kan gå grueligt galt, at det her lykkes til perfektion med begge er rigtig godt. Chilien er næsten ikke stærk, og man mærker de frugtige karakterer. Det er rigtig fint at denne præsenteres på min fødselsdag, så hurra til både mig og D&B; 6 skumfiduser.
23. december
Juleøl, 6 % rød ale fra Herslev Bryghus. Økologisk, krydret med appelsin. Meget karamel i duften. Smagen er ligeledes megen malt og karamel. Lidt klistret humlesmag giver noget modspil, mens appelsinen er svær at fange. Ikke samme niveau som deres Stjernebryg, men mindre kan sagtens gøre det, så selv om det er i den lidt for søde ende, er der fire skumfiduser under juletræet til Herslev.
24. december
Ris a la Ale, 8 % ale fra Mikkeller, brygget med kirsebær og mandel. Fik en Ris a la M'ale i 2016, som jeg mistænker kunne være samme bryg, så årets kalendergennemgang slutter med en mulig genganger.
Egentlig en spøjs øl, der er mandel bitter, kirsebær syrlig og vaniljesukker sød, og som samlet skulle bringe minder frem om aftenen dessert. Dertil mangler der noget flødefedme og mere sødme, men som ledsager vil den sikkert kunne noget. Så længe kunne og turde blogbestyreren ikke vente, og er heller ikke sikker på, at læserskaren ville have tålmodighed. Jeg nød den som uledsaget øl og tildeler de sidste fire skumfiduser i årets gennemgang.
En oplistning af de smagte øl fra bedst til værst ser således ud:
- Noche Buena 2.0, Dry&Bitter Brewing Company
- X-mas quad, To Øl
- Jule IPA, Ebeltoft gårdbryggeri
- Julelys, Slowburn
- Sleicher, Bad Seed Brewing.
- Baltazar, Ebeltoft gårdbryggeri.
- Jul suffer, Dry & Bitter Brewing Company.
- I'm dreaming of a kveik Christmas, Fanø Bryghus.
- O Cone, All ye Faithful, To Øl
- Ris a la Ale, Mikkeller
- Julebock, Svaneke Bryghus
- Amager julebryg, Amager Bryghus
- Juleøl, Herslev Bryghus
- Last Days of Christmas, Køge håndbryggerlaug
- Stuck in the snow, Mikkeller
- Nisse elixir, Det Lille Bryggeri
- The Phantastic Christmas Unicorn, Bad Seed Brewing
- Christmas in Hollis, Kasper Brew
- Julegåsens brown ale, Skanderborg Bryghus
- Klassisk julebryg, Hornbeer
- Winter Wizard, Amager Bryghus
- Julestjernen, Skanderborg Bryghus
- Chris bock, Køge håndbryggerlaug
- Stjerneglød, Det Lille Bryggeri
Lidt trist og en smule overraskende, at der var to fejlbryg blandt de 24. Ellers var der et meget stort midterfelt med fire skumfiduser, som jo er øl, der behager mig, og så nogle (for) få topscorere.
#2271-2294