onsdag den 12. maj 2021

Sidste chance

Der er noget med det der kveikøl, som jeg enten har misforstået eller slet ikke forstået. Første eksemplar var ret funky og farmhouset, mens stort set alle (så mange er der heller ikke) efterfølgende har skuffet og fået mig til at tænke over, hvad meningen med kveik er, udover at det er sjovt at bruge en gammel traditionel norsk gær, omend de nok er kultiveret til dagens brug. Nu har jeg fået fat i endnu tre bryg, der er reklamerer med kveik gær, så sidste forsøg på at finde guldet i flasken.

Seven hours of sunlight, 6,3 % dobbelt tørhumlet kveik ipa fra Fanø bryghus. Juicy, næsten marmeladetyk duft af appelsin, fersken, korn og en svag støvet undertone. Appelsinen transformeres i smagen til bitter appelsin (-skal), med sød grape og fersken. Jeg kan også presse en dråbe ananas ud af den. Den er noget udtørrende, så jeg får en fornemmelse af træ i munden og slutter ret bittert, mere end hvad de 30 ibu burde give. Måske er det lidt gammel humlesmag, øllet har udløbsdato om fire måneder, så i bedste fald er den to måneder fra tapning. Gæren? Den anvendte, kommercielle variant skulle være god til ipa, da den "producerer nogle intense tropiske noter, der bevæger sig hen mod tropiske frugter som mandarin, mango og ananas" (tekst fra Maltbazarens omtale). Heller ikke i denne øl genfinder jeg det farmhousede, som jeg faldt for første gang. Den har nogle fine frugtsmage, men er lidt for gammel bitter i eftersmagen. 3-4 skumfiduser.

 Orange Haze v2, 6 % kveik NEIPA fra Christiania bryghus. Tydelig islæt af appelsin i duft og smag, med et bittert twist. "Selvfølgelig" er der hampefrø i, men jeg ved ikke rigtig, hvordan de smagsmæssigt gør sig gældende. Der anføres på etiketten, at det er kveik-gæren, der giver den specielle appelsinsmag. Det synes jeg ikke, at jeg har smagt ved andre kveik-gærede øl, men til gengæld må jeg atter en gang kigge forgæves efter noget farmhouset. Den lidt specielle appelsinsmag og bitterhed, der ikke er typisk for frugtjuicede NEIPAer giver den lidt ekstra. 4 skumfiduser.


Someplace better than this, 3,5 % tørhumlet kveik mini ipa, fra Amager Bryghus og deres Brewer's playground serie. Mini, eller session, formår sjældent at favne og fastholde de store mængder  af smag, og således også her, med en øl, der byder ind med frisk fyr, passionsfrugt og bitter afslutning, inden det ligesom fordamper. Fungerer fint som tørstslukker og er hurtig glemt. I følge min mund kunne den formentlig have været gæret med en normal gær for øltypen. 3 skumfiduser. Fine øl som sådan, men ikke det kveik jeg troede, og som jeg må erkende, har misforstået. Det er nok brødrene Ek fra Brekeriet, der twitchede deres brug ud over det sædvanlige, den gang jeg smagte en kveik fra dem.

#2179-2181

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar