lørdag den 23. marts 2013

Tema danske påskeøl

Traditionen med påskeøl skulle være opstået hos Paulaner munkene i München der i de 40 dages faste op til påske havde brug for noget næring. Bryggen, det flydende brød, var en dobbelt bock, kaldet Salvator. I slutningen af 1800 tallet importeredes der en hel del af denne øltype til København i de såkaldte Salvator dage og efterspørgslen blev efterhånden så stor, at de hjemlige bryggerier selv begyndte at brygge. Den danske påskeøl blev født. Den traditionelle påskeøl er derfor af bock typen, men de mange nye mikrobryggerier har ofte deres egen mening om det! Har fået smagt mig igennem en pæn håndfuld påskeøl som derfor anmeldes i et samlet indlæg. Har ikke som til julebryg en klar forudfattet mening om hvordan en påskeøl er. Går derfor ind i dette med måske lidt mere åbent sind end den tilsvarende serieanmeldelse af julebryg; til gengæld er der så frit slag på alle hylder for bryggerierne. Nok pre-amble, nu til anmeldelserne:


Økologisk påske, 5,6 % bock fra Braunstein. Har en noget gæret duft. Underlig smag, sådan lidt mælket og gæret. Skulle være brugt amerikanske humler i øllet, men jeg kan slet ikke smage den urt. Man fristes til at tro at noget er gået galt. Ranker ualmindeligt dårligt på Ratebeer, så det er ikke kun min gane, der har forbehold. 1 skumfidus, men regner med at den ville være bedre hvis alt var lykkedes.


Fejlbehæftet øl (håber jeg ...)
Easter ale 6,2 % fra Coisbo. Fast vedvarende skum. Ret diskret øl, på grænsen til det selvudslettende. Lidt karamel i smagen men ingen dybde eller modspil. Der anes noget let krydring (peber) og en afsluttende bitterhed. Coisbo har før fået ok bedømmelse her men denne er en fuser. Jovist, den drikkes let men er hurtig glemt. To skumfiduser.

Kedeligt indhold i sædvanlig elegant indpakning
Påskebryg, 5,6 % engelsk pale ale type, brygget af økologiske råvarer, fra Herslev. Minder ret meget om Coisbo - ingen tydelige særpræg i hverken duft eller øl. Let karamelsmag, let bitterhed. Har generelt tiltro til Herslev men denne er en bundskraber - 2 skumfiduser.

Endnu en kedelig og uinteressant øl

Påskebryg, 6,2 % ale, fra Skands. Engelsk inspireret skriver de på etiketten. Meget lidt duftende men græs anes. Vel en lettere typisk engelsk ale smag, sødlig i starten (karamel), let syrlig mellemsmag, og så en lang bitter eftersmag. Nu kan bitterhed være mange ting, men den der typisk er i engelsk ale er ikke god i min mund, og derfor bekommer denne bryg mig heller ikke særlig meget. Skands er, som vist før nævnt, aldrig katastrofalt dårlige, men jeg mangler endnu at drikke en jeg gider vende tilbage til. 2-3 skumfiduser.

Solen skinnede og det var nok så det bedste at sige ...

Påskehvede, 6,0 % fra, ja Indslev selvfølgelig. Duft af græs og måske lidt citrus. Sødlig, banan, blomstret og let syrlig er smagsindtrykkene. Efterlader ikke megen smag i munden, således hverken bitterhed eller humle, men så er det jo også en hvede. Lidt en pigeøl, hvis man tør skrive det; i hvert fald let drikkelig. Sødmen gør dog, at man nok ikke bæller litervis af den - selv i en forårslun krog. 3 skumfiduser.

OK hvede men heller ikke mere

Påske, 7,2 % bock fra Klosterbryggeriet. Her har vi så en klassisk påskeøl (indledende tekst om påskeøl er bearbejdet fra etiketten). Mørk bock, med fyldigt skum. Syrlig-maltet duft. Let til mellemfyldig smag, med undertone af nødder, der først og fremmest bidrager med den bitre eftersmag, men der er også nogen sødme. På trods af de over 7 % alkohol glider den ret let rundt i ganen og føles overhovedet ikke stærk. Det kan være lumsk til en påskefrokost! Bock er normalt ikke helt fremme blandt favorittyperne indenfor øl hos dudebeering, men denne er dog et fint bud. Jeg kvitterer med 4 skumfiduser.

Mørk bock i lyserød indpakning ...
Påskebryg 6,8 % amerikansk pale ale fra Midtfyn. Lidt sødlig-muggen duft. Karamelsødme, let smøragtig smag og en diskret bitter eftersmag. Aner nok også mørke bær. Den smøragtige tone (diacetyl) er formentlig ikke tilsigtet. Diacetyl bliver i de fleste øltyper betragtet som en fejl og/eller uønsket men er her ikke et overvældende problem. Sniger sig op på 4 skumfiduser.

Flot glas og flaske i solen!

Påskeøl, 6,4 % ale fra Hornbeer. Frisk humlet duft, mest med fyr. Smagen er frisk og dog sødlig, derefter tør humlet, afsluttende med en let besk bitterhed. Meget velkomponeret øl, der ikke er en IPA, men en godt humlet ale, og som formår at få det bedste ud af det. Humlerne er Amarillo, Simcoe og Cascade, ikke ukendte i amerikanske IPA. Den må klare grænsen til de 5 skumfiduser.

Igen løber Hornbeer med æren som testvinder!
Samlet vinder Hornbeer også denne lille dyst, hvor der samlet set ikke var imponerende meget godt at komme efter. Men god påske(frokost) til alle!

#262-269

Ingen kommentarer:

Send en kommentar