tirsdag den 3. februar 2015

Svensk folkøl

Dude Beering har for nylig deltaget i to smagninger. I begge forekom der en del folkøl fra Sverige, der er kendetegnet ved lav alkoholprocent (højst 3,5 %). Er der mon andre fællestræk?

Fågelkärrs Bitter, 2,25 % ale fra Gamla Enskede bryggeri. Simcoe og Wakatu humler. Humlerne smages som noget citrus, men ellers bliver det hele alt for tyndt til at kunne rumme noget smag. 2 skumfiduser.

Stora Gungans Porter, 2,25 % fra Gamla Enskede bryggeri. Med Columbus, Challenger og East Kent Golding humler. Kaffe i duften. Kaffe og tobak i smagen og pæn bitterhed. Her er det lykkedes at få presset noget smag ned i de få procenter, men der savnes nu stadig noget fylde til at bakke det op. 3 små skumfiduser.

Vetefan, 3,5 % hvedeøl fra Jädraås Bryggeri. Duftløs og også ret tynd i munden. Allersvageste antydning af noget krydring (kardemomme/koriander) og noget citrus. Ikke dårlig, men ej heller særlig ophidsende. 2-3 skumfiduser.

King Kong, 3,5 % american pale ale fra Jädraås Bryggeri. Man kan sige meget det samme om Jädraås andet bidrag til sessionen. Farven adskiller den fra Vetefan, men den er lige så diskret i udtrykket, så at fange forskelle er som at sige, hvem der var mest rabiat af fætrene Langballe/Krarup. 2-3 skumfiduser.

Jädraöl Trädgårdspilsner, 3,5 % fra Jädraås Bryggeri. Græs og sur malt i duften. Udover typiske pilsnersmage har denne fået et pænt skud humle, som giver en frisk blomsteragtig smag. Alt taget i betragtning synes jeg det er en ret fornuftig øl. 4 skumfiduser.

Steamer, 3,5 % undergæret steambeer fra Jämtlands bryggeri. Der skal nok være lidt mere alkoholfut i en steamer førend man kan fornemme denne (sjældne) øltypes kvaliteter. Denne virker som en klassisk, og kedelig, undergæret øl, hvor der måske er en anelse citrus som særpræg. 2 skumfiduser.

117 India Pale Ale
, 3,5 % fra Grythyttans Brygghus. Igen en let svensk øl der forsøger at proppe gode klassiske smage ned i en øl, der kan sælges i supermarkedet. Her lykkes det ikke så godt, en ret vandig citrus smag er nogenlunde det eneste man får ud af det. 2 skumfiduser.

Osch Devon, 3,5 % american pale ale fra Jönköpings bryggeri, brygget hos Eskilstuna Ölkultur. Har næsten en Brett duft. Har så også noget af en saisonagtig smag, men i denne øltype burde det vel ikke forekomme? 1 skumfidus hvis det er utilsigtet, 3 skumfiduser hvis det virkelig er meningen.

When Pigs Fly!, 3,5 % økologisk vinter ale fra Jönköpings bryggeri. Også denne fra Jönköping skummede kraftigt ved åbning, indikerende noget utilsigtet gæring/infektion. Smagen indeholder dog ikke noget infektiøst, men ok fin syrlighed og meget let tørhed med antydning af fyr. 3 skumfiduser. 

, 3,5 % lager fra Marbäcks öl. Ret mørk for at være en almindelig lager. Men klassisk undergæret duft af græs og sur malt. Smagen er dog skruet op på flere parametre inden for stilen, med skarp græs og en vis humlefriskhed i smagen. Ordinært bitter. OK for at være en lager. 3 skumfiduser.

Bjäller Nisses Julöl, 3,5 % mørk pilsner fra Marbäcks öl. Med julerim på etiketten! Karamel i duften. Ret sur øl, det kan vist ikke være meningen? I øvrigt ret tynd og det mørke giver formentlig ikke nogen smag, selv i en tilsigtet udgave. 1 skumfidus.

Coco Jambo, 2,8 % pale ale fra Pang Pang brewery (Sverige). Her er der også citrus i smagen, men på en mere humlerigtig måde og det ledsages af en anelse tørhed og bitterhed. Øllet er naturligt meget let, men smagen er nu fin nok. 3 skumfiduser.

Playa del Drevviken, 2,8 % hvede fra Pang Pang brewery. Kraftigt skummende. Let sød citrus duft. Citrusen er ret markant i smagen og gør næsten øllet surt. Det kan vist ikke være helt rigtig … 1-2 skumfiduser.

Right To Strike, 3,5 % lager (California common) fra South Plains Brewing Company. Som de fleste af de tidligere øl fra South Plains er denne også (på vej til at blive) inficeret. 1 skumfidus.

Pale Ale, 3,5% fra Södra Maltfabriken. Smagen er fint komponeret med citrus og fyr men det er meget diskret og svært erkendeligt. Det kan godt være 3,5 % stilen har en fremtid i Sverige, men i det store udland drukner disse diskrete øl fuldstændig. 2-3 skumfiduser.

Almighty,  3,5 %, American pale ale fra Södra Maltfabriken. Minder meget om Pale Ale fra samme producent men har en noget mere fremtrædende humlesmag, der lige redder det tynde øl op på en lille 3 skumfiduser.

En Riktig Lättöl, 2,2 % brown ale fra Strömsholms Brygghus. Rimlig markant og overraskende appelsinduft. Appelsin går også markant igen i smagen og dominerer totalt det meget lette bryg. Kan forestille mig at det i lidt mindre doser kan være forfriskende og det er heller ikke helt dårligt, men der kunne nu godt ønskes lidt mere af andre elementer. 3 skumfiduser.

Sandhamn Ljus Lager, 3,5 % fra Värmdö Bryggeri. Pilsnergræs i duft og smag. Been there, done that, but never again. 1-2 skumfiduser.


#982-999

Ingen kommentarer:

Send en kommentar