mandag den 12. december 2016

Årets udenlandske bryggeri

En via Facebook løselig forsamlet gruppe mennesker, Danske Ølbloggere, startede sidste år et initiativ (Danish Beer Blog Awards) hvor hver blog på bestemte datoer skulle kåre de bedste øl, oplevelser mm. Jeg deltog ikke, idet jeg ikke rigtig følte mig i stand til på nogen rimelig måde at udse noget som helst med min begrænsede og hobbyagtige tilgang til øl og blogning. Det er ikke fordi jeg lige pludselig har fået storhedsvanvid at jeg i år har valgt at deltage, men det er en god måde at få gjort status på ens aktivitet i glasset og på nettet. Så det bliver ud fra min aktivitet at kandidater og vindere kåres.

I dag lægges der for med årets udenlandske bryggeri. Jeg kan umiddelbart komme i tanker om følgende kandidater:

Trillium, Massachusetts, USA. Lidt tilfældigt var jeg i Boston, bryggeriets hjemby, da jeg via et like på Facebook blev opmærksom på, at de var blevet udset som et af de 25 nye bryggerier i USA det var værd at holde øje med. For en gangs skyld red jeg næsten samme dag som jeg havde sadlet, og besøgte et ydmygt udsalgssted som var en af få sikre kilder, hvorfra man kunne købe deres øl. De er åbenbart endnu ikke så store og samtidige så populære, at man ofte går forgæves i normale liquor stores. Der var også begrænsning på, hvor meget hver kunde kunne købe af øl. Bryggeriet er en af frontløberne inden for New England ipa stilen, som i et specielt samspil med udvalgte gærstammer og meget sen humling giver nogle særdeles frugtige lækre øl. Jeg fik smagt et par af deres flagskibe i pale ale/ipa genren men også en enkelt grisette type og det var en dejlig oplevelse.

Lervig Aktiebryggeri, Norge. Jeg har i år smagt 8 øl fra dem og ikke alle er faldet i min smag, men der har været en stor spændvidde og lyst til eksperimenter i flaskerne. Eksempelvis lavede de en kokosporter sammen med Amager. Det er sandsynligvis for en stor dels vedkommende gamle kendinge, som jeg har fået opstøvet, men for mig har det været en ny oplevelse og jeg har fået bekræftet, at norske bryggerier er andet end Nøgne Ø (og hvor er de henne, kunne man passende spørge)?

Brauhaus Bevog fra Østrig. Dem opsøgte jeg da jeg i embeds medfør var i Wien i det spæde forår. Havde læst på RateBeer at de skulle være det bedste mikrobryggeri i landet og det fik jeg bekræftet dels på en bar i byen, og dels fra nogle hjembragte smagsprøver. Det var nu nogle rimeligt klassiske øltyper jeg fik smagt fra dem (pale ale, IPA og stout), typer som ethvert mikrobryggeri med respekt for sig selv og banken kan og bør brygge for at tilfredsstille ølfolket, men de gjorde det rigtig fint et par af gangene.

Som runner-up, som det så smukt hedder på dansk kommer:

Hop Concept, hvilket ret beset er folkene fra Port Brewing, Californien, USA. De er gamle favoritter her på bloggen og har skabt stor glæde i glas og mund med deres oftest yderst potenthumlede øl. De har i år glædet mig med et par fra deres Hop Freshener serie samt nogle fra en ny (?) serie IPA, hvor de bruger to humlesorter i hver bryg. Gammel kærlighed ruster ikke, og selv om der efterhånden er løbet meget IPA ned i ganen så er det altid en fornøjelse at smage på produkter fra Port Brewing.

Jeg tror at jeg på lidt anarkistisk vis vil lade feltet forblive samlet og ikke udse en "vinder". Jeg håber at eventuelle læsere alligevel kan få glæde af indlægget. Kom igen i morgen og læs om Årets Øloplevelse, set med DudeBeerings øjne og smagt med min mund.

Andre bloggeres kåringer (opdateres):

Triplealehead
Stovt
Ulkløbben
Rookiebeers
Beertalk
Durst
Ousen om øl
Humle & Mad
Hopdaddy
Humulus

Ingen kommentarer:

Send en kommentar