fredag den 31. august 2012

Dansk IPA Battle!

India Pale Ale er efterhånden blevet min favoritøltype. Det især efter at have fået en hel del gode amerikanske varianter. Også danske mikrobryggerier forsøger sig ud i kunsten og her kommer resultatet af et lille battle mellem tre.

Elmegade IPA, 6,3 % fra Skands. Klar mørk gul, hvidt mellemskummmende. Diskret maltet duft. Fyldig maltet smag med frugtig sødme, måske lidt melon i smagen? Rimelig diskret humlet for at være en IPA. Snarere en let bitter eftersmag end den tørre humle man normalt forbinder med IPA. Måske derfor velegnet som første intro til typen? Bitterheden er den smag der hænger ved så en 3-4 skumfiduser.


Øl fra Skands - aldrig rigtig dårlige, men heller aldrig oppe i førerfeltet
 Bombay Pale Ale, 6,5 % fra Nørrebro Bryghus. Økologisk øl. Helt klar, lidt mørkere end Skands, stort set samme farve som etiketten! Ikke helt kridt-hvidt skum, der hurtigt falder hen. Også denne er diskret duftende, med noget sødlig malt. Minder en del om Skands, men frugten er næsten noget solbær-sprittet, og humlen om muligt endnu mere diskret. Til gengæld ikke så bitter en eftersmag. Samlet bliver den bedømt som Skands, 3-4 skumfiduser.

Nørrebro - husker egentlig denne IPA som noget bedre...India Pale Ale, 6,0 %, Herslev. Også denne er økologisk. Uklar, lysere gul end de øvrige. Højt skum der hurtigt falder hen. I denne bryg er der en let duft af fyr som især kendetegner de amerikanske udgaver. Også i smagen er Herslevs mere amerikansk end de to andre uden på nogen måde at være ekstrem. Fin balance mellem let sødme (blomme) og let tørhed, med et fint lille bid af humlen til sidst. Igen en fin øl fra Herslev og den bliver uden diskussion kåret som vinderen af battlet, med 4-5 skumfiduser.

Vinderen af den lille dyst
 Generelt er de her tre noget mere stilfærdige end de mere voldsomme amerikanske udgaver. Og nogle gange er der intet i vejen med Less is More.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar