lørdag den 28. juli 2012

Svaneke

Svaneke - et af de allerførste mikrobryggerier/brewpubs, før begreberne blev opfundet! Har kendt deres faste øl længe, hvoraf især mørk guld er god. Langt de fleste øl har et tydeligt Svaneke præg, hvilket jeg tror må skyldes deres gær. Generelt kan jeg godt lide denne små-søde bund der er i mange af deres øl. Her skal anmeldes en chili-øl som jeg ikke før har set, samt tre fra deres Svaneke Limited serie, øl, hvor de gør sig ekstra umage.

Red Hot Chili Ale, 5,0 % ale. Klar kastaniefarvet øl. Har den klassiske sødlige duft af den gær de bruger. Let sødlig-maltet smag, der afrundes af noget bitterhed samt en let prikkende chili (der dog smager af lidt mere efter et par slurke). Man kan godt lave drikkelig øl med chili, hvilket Fanø ikke har lært (læs om min grufulde oplevelse under CBC). Ale kan godt være ret anonym i min mund men kombinationen af Svaneke gæren og chilien løfter denne øl betydelig. Mindst 4 skumfiduser.
Hm, mit glas ser ikke særlig pænt ud!
Hamsi 6,5 % hvede bock. Grumset brun-orange, dufter svagt af humle. Første indtryk er en lidt skarp og tør smag, med en del humle. Derudover også noget fyr samt en meget let frugt-sødme i bunden. Drikkes den for kold, er skarpheden for dominerende - vent til den er tempereret lidt. Så bliver balancen mellem smagsindtrykkene bedre, uden at blive helt harmonisk. 3-4 skumfiduser.
Etiketten har den sædvanlige form men i limited serien er de ekstra kunstneriske!

In Your Pale Face, 6,5 % rød IPA. En øl som min lidelsesfælle og ølblogger Peter har rost til skyerne. Kastaniefarvet, med fint stift skum. Rigtig duft af fyr og citrus, som en IPA bør ha'! Smagen har klassiske elementer såsom tørhed, fyr og humle, men er samtidig mere fyldig end typisk for en IPA. Fyldigheden giver også en maltet sødme. Der er alligevel et eller andet som gør den ikke helt vellykket - skal en IPA være med denne underliggende sødme? Men trods forbeholdet ligger den til 4-5 skumfiduser.
Den ligner en rigtig IPA!

Den Udødelige Hest, 7,2 % Baltic porter. Begmørk, næsten uden skum. Er der enebær i duften? Ikke særlig tykt bryg med en meget fin smag af røg og tobak samt lakrids som giver en fin tørhed. Letheden forhindrer nok en større bund med muligheden for mere sødme end den der anes. Men en ganske god porter, der procentmæssigt ikke er helt let! 4-5 skumfiduser.
Ret flad øl sådan kulsyremæssigt

2 kommentarer:

 1. ”Der er alligevel et eller andet som gør den ikke helt vellykket - skal en IPA være med denne underliggende sødme? ”

  Er godt spørgsmål! Ofte har jeg selv prøvet at indeksere forskellige øl, og konkluderet at de ikke helt passer ind i min kasse.

  En pale ale som er lidt skæv. En hvede som tenderer en saftevandsoplevelse, og en porter som er så flad i udtrykket, at man ikke bør kalde den en porter. Men gør dette øllen ringere? Eller er det blot fordi den falder udenfor kategori? I bund og grund er det vel øllens selvstændige kvaliteter som er afgørende og ikke hvilken ølsort den er karakteriseret ved? Jeg har ingen svar men kun spørgsmål…og så er man tilbage i det subjektive smagsindtryk…og her findes ingen retningslinier...Humlens verden er forunderlig...

  Jeg vil gå på jagt efter ”Den Udødelige Hest” og ”Hamsi”. Især hvede bocken kunne være interessant at holde op mod Indslevs bock…!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har selvfølgelig helt ret - en øl skal ikke vurderes ud fra om den passer ind i en kasse. Det var nok ikke formuleret helt som jeg mente det - synes blot der var noget der ikke helt stemte; men samlet blev den jo bedømt ganske pænt alligevel!

   Slet