Var via min kollega Frank og hans venner kommet med på en
tur til Prag hvis formål var at besøge og smage os igennem byens øl og
værtshuse. Således var vi i alt 16 personer der lod os føre rundt i byen af
Carsten Berthelsen. Følgende er en kombineret dagbog med smagsnoter til det øl
der kom i glassene undervejs.
Jeg ankom lørdag formiddag og den første frokost blev
indtaget på vores pensionat U Lilie der ligger meget centralt ganske tæt på
Karlsbroen. Dertil blev der drukket
Budvar Dark, 4,7 %. Klart kastaniebrunt øl af pilsner type,
med en let-brændt smag og lidt sødlig nød, med en god tjekkisk bitter finish.
3-4 skumfiduser.
Den første øl på turen - Budvar Dark |
Om eftermiddagen besøgte vi værtshuset u Pinkasu, hvor den
første pilsner i Prag efter sigende blev hældt op i 1843. Her smagtes
Urquell 4,4 % fra tank (leveres fra bryggeriet i store
plasticsække, der presses ned i værtshusets tank og først ved ophældning kommer
der ilt til brygget). Den KLASSISKE pilsner. Flot gul, ved ophældningen et fyldigt
skum. Ikke det brede smagspanel men i forhold til dem på dåse/flaske en mere
frisk og ren smag, og en dejlig bitterhed. 4 skumfiduser.
Klassisk pilsner, men direkte fra tank |
Master 18° Dark fra Urquell, 7 %. Meget mørk brun, flot
lysbrunt skum, der smager af frugt! Sød, med banansmag, en let bitterhed og
ikke megen humle. God, men ikke i for store mængder. 4 skumfiduser.
Lettere optrapning med en Master |
Så skulle vi lige ind i turistfælden U Fleku. De har deres
eget øl der berettiger et besøg, men gør det kort! Vi måtte først ikke sidde i
gårdhaven selv om der var ledig plads til 100 personer! Flekovsky Tmavy Lesak, mørk lager 4,6 % (bajer type!). Meget
mørk øl, lavet på 4 malte, inkl. røgmalt. I smagen først chokolade, en
bitter-sød midte og afslutningsvis en let kaffe. 4 skumfiduser.
Hyggeligt ser der ud og øllet var godt (eneste billede af Flekovsky Tmavy Lesak) |
Så kom vi kort før middagen tilfældigt forbi mikrobryggeriet
Tri Ruzi (De tre Roser), et sted som Carsten ikke kendte. De var også åbnet
ganske for nyligt og da det var et udmærket sted, med en passende beliggenhed
i forhold til vores pensionat (3 minutter), kom vi forbi flere gange.
Jeg smagte vist
flere øl end de 3 jeg har i notesbogen:
Hvede øl. Klar, med dejligt cremet skum. Meget blød hvede,
med notabel banansmag. Mangler lidt bitterhed/humle. 3 store skumfiduser.
Dårligt billede af hveden fra Tri Ruzi |
Klasterni St. Jilji (dagens tilbud). Kastanierød,
appelsinduftende. Sød hyldeblomst/jordbær smag, med fin humle (3 slags).
Balancerer lige på grænsen til at være for sød, men holder lige. 4-5
skumfiduser.
Mørk lager. Klar sort-brun. God maltet smag med brændte
kaffenoter på bagkanten. 4 skumfiduser (intet billede).
Så er der serveret (til fire personer). Bemærk det næsten totale fravær af grønt. Der kan skimtes noget rødkål under noget af kødet. Endvidere anes det drukne øl oppe til venstre. |
Aftenens sidste øl blev indtaget på et ganske lille værtshus
endnu tættere på pensionatet. Bernard, mørk lager, 3,8 %. Nøddebrun, let og
dejlig øl, med smag af brændt karamel og god bitter finish. 4 skumfiduser.
Søndag formiddag var der fri leg. Vi skulle mødes på Petrin højen til frokost tid men jeg gik derop efter morgenmaden (klokken havde passeret 10) i håb om en centraleuropæisk fuglespecialitet. Jeg så nu ikke noget den dag eller de andre, som jeg ikke kunne have set herhjemme … Vi mødtes alle kl. 13 og den første øl blev købt og indtaget midt i turistområdet.
Gambrinus, pilsner 4,3 %, købt på dåse og drukket af
plastglas! Helt klassisk pilsner, uden specielle udmærkelser. Humlen med et
skær af metallisk bismag. 2 skumfiduser (måske 2-3, den blev lidt bedre da den
ikke længere var iskold).
Herefter gik vi til Strahov klosteret og deres
restaurant/mikrobryggeri. Jeg fik to af deres øl til frokosten.
Skt Norbert hvede, 5,3 %. Uklar lys gul, med let skum.
Næsten ingen kulsyre. Let røg i duft. Har en smag af røg+flæsk. Kræver lidt
tilvænning! 3-4 skumfiduser.
Hvedeøl fra klosteret |
Skt. Norbert IPA. Klar, let orange. Parfumeret start,
sødlige frugtnoter (abrikos), afsluttende med klassisk IPA tørhed. 4
skumfiduser.
Derefter gik vi rundt om hjørnet til Matuska minibrewery,
hvor jeg smagte deres hvede øl. Lys gul, uklar, fint hvedeskum. Meget let
kuldioxid. Diskrete smagsindtryk, både lidt banan og den fede røg/flæsk (fed er
ikke det samme som det ungdomsagtige god) variant anes. 3 skumfiduser.
Så skulle vi på nedstigningen og tilbagevejen ind på nogle
rigtig klassiske steder. Vi besøgte Oxen som serverede Kozel Dark fra fad. Mørk
rødbrun, klart bryg. Flot stift skum. Blød og sød smag, med (for) let brændt
eftersmag. 3 skumfiduser. Her stod et stambord permanent reserveret og endskønt det var ganske tomt måtte vi ikke sidde der!
Flodhesten var næste stop, men her kom en af turens få
gengangere i glasset, Urquell, hvorfor der ikke skal skrives mere om det besøg.
Så skulle vi igen lige se Tri Ruzi og de to øl der blev
drukket, er bedømt længere oppe.
Dagens ”oplevelse” var aftensmaden på Cafe Svejk hvor
servitricen var totalt håbløs. Hun præsterede først at komme med kun 5 øl til
17 personer, fik antallet af vores retter til at være 32 (man bestiller
kartofler+ris og andet separat) samt sukkede højlydt hver gang hun kom med
friske forsyninger. Øllet var igen genganger så det omtales ikke yderligere.
Mandag stod i mikrobryggeriets tegn først på eftermiddagen.
Vi besøgte Pivovarsky Dum, som er Prags første mikrobryggeri. De har 8
forskellige øl, hvoraf de 7 er faste mens den ottende er månedens special.
Smart nok kan man købe en sampler af alle øl, hvilket vi alle gjorde. De blev
smagt til frokosten i den rækkefølge de anbefaler.
Wheat, meget lys, let smag, let prikkende græs, svag frugt. 3
skumfiduser
De 8 samplers. Hveden er nederst og så er rækkefølgen venstre om. |
Sour Cherry, rødligt bryg. Fed smag af mandel, ikke meget
syrlighed (heldigvis). Overraskende god, formentlig bedst til desserter, 4 skumfiduser.
Coffee. Mørk, med vanilje og kaffesmag, noget vammel i min
mund. 2 skumfiduser.
Light (hentyder nok ikke til procenten, men til farven).
Svag gul, med en mandarinagtig smag. God og let drikkelig, 4 skumfiduser.
Dark. Mørk nøddebrun. Mere syrlig og mindre brændt smag end
andre tjekkiske dark lagers. 3-4 skumfiduser.
Banana. Lever op til navnet, lys gul, noget tynd, med en
udtalt banansmag. Ikke behagelig, 1-2 skumfiduser.
Nettle. Lys grøn (!) øl, lavet med nælde. Skarp bitter smag,
balancerer fint med sødme og tørhed. Lidt smag a la grønne marmeladekugler fra
Fazer! 3-4 skumfiduser.
Abbey Ale, belgisk dubbel, denne periodes specialøl. Syrlig
forkant, med megen smagsfylde og sødme, blandt andet igen lidt banan. 4
skumfiduser
Derefter drog vi gennem byen til Pivovarsky Klub, et
gedigent værtshus med egne øl i hanerne og et kæmpe udvalg af øvrige tjekkisk
og udenlandsk flaskeøl.
Hellcat Imperial India Pale Ale, mørk gul, flot skum.
Markant humlebid, der følges af en del sødme (hyldeblomst) og med en god
afsluttende tørhed. 5 skumfiduser.
Fint værtshus, med en ikke helt central beliggenhed = man skal gide gå derhen, men det er umagen værd! |
Koutsky Tmavy Special Dark. Mørk brun, blød smag, sødlig
start, meget let chokoladebitter finish. 3-4 skumfiduser.
Märzen Opat 14°. Navnet fra gammel tradition, hvor øllet
blev lavet i marts, gemt og lagret i klippegrotter, og drukket i oktober. Meget
mørkt brun, let øl, med røg duft og smag af røg, let kaffe og chokolade. 4-5
skumfiduser.
Også mørk, men denne Märzen var en af de bedste af typen |
Primator 24 Double, 10,5 %, efter belgisk tradition. Meget sød dessertøl, mørk brun med meget flygtigt skum. Let røg duft og let kaffe under sødmen der var lidt voldsom. 3 skumfiduser.
Pardubicky Porter, 8 %. Sort brun, med maltet duft. Syrlig
smag med chokolade og kaffe. Ikke helt harmonisk. 2-3 skumfiduser.
Gonzo Imperial Porter 9,2 %, fra Flying Dog. Uklar mørk
brun, røg og chokolade i duft, meget tør kaffe og chokolade i smag. Alligevel
dejlig blød og let drikkelig. 5 skumfiduser.
Barney
Flats Oatmeal Stout, fra Anderson Valley Brewing company. Havrestout, er
lidt blødere og tyndere. Smager af kaffe, tobak og chokolade. 4 skumfiduser.
Black Jack
Porter 6,8 %, fra Lefthand Brewing. Udpræget vanilje smag, let røget.
For vammel, 2 skumfiduser.
Scaldis Noel 12 % Belgian Special Ale. Noget sød, med
appelsin smag og god fylde. 4 skumfiduser.
Ikke god |
Aecht Schlenkerla Rauchbier fra Brauerei Heller Bamborg.
Brun, let røgøl, sød smag, selvfølgelig med røg, og en fed (bacon) smag. 3-4
skumfiduser.
Tysk røgøl - specielt, men kan være god |
Tirsdag var hjemrejse dag og der var kun planlagt en
afsluttende frokost på Tri Ruzi. Men nogen af os gik rundt i byen om
formiddagen og kom forbi et lille marked, hvor der sandelig var en ølbod!
Taschenberg Amber Ale – i plastickrus! Grumset gul, blød –
ret lidt kulsyre. Bitter smag, med noget restsødme. Egentlig OK, 4 skumfiduser.
Øllet ophældt i hvide plastikkrus, og så er dette billede bedste dokumentation! |
Så mødte vi vores guide Carsten der ikke kunne undslå sig for at
invitere os med til Prags Beer Museum – men havde han tænkt at holde det sted
fra vores vidende?! Var der 30 haner? Anyway, en 5 sampler blev købt.
Kokour, Matuska, Merlin, Primateur og Demon |
Primateur Weizenbeer, uklar hvede, både en let banan smag og
en let fedme af røg/bacon. 4 skumfiduser.
Demon Amber Lager. Noget fyldig, men ingen specielle
udmærkende smagskarakterer. 2 skumfiduser.
Kocour Samurai
India Pale Ale. Abrikosfarvet, tæt skum. Meget tør og bitter smag. Svag
syrlig frugt – kom til at tænke på stikkelsbær. 4 skumfiduser.
Matuska IPA. Semiklar, svag orange. Tør start, med frugtig
fylde. Dejlig IPA, 5 skumfiduser.
Merlin Drak Lager/Porter. Uigennemsigtig sort, lysbrunt
skum. Smag af kaffe og chokolade, med syrlig eftersmag. 4 skumfiduser.
Så blev der ikke smagt mere nyt øl på turen. Stor tak til
arrangørerne og deltagerne for nogle yderst hyggelige og spændende dage.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar