Serien #sommerferieøl nåede ikke at komme igennem indkøbene førend ferien var slut. De resterende flasker kom med til hovedstaden, men kom til at leve en lidt hengemt tilværelse bagest i køleskabet. Da jeg så skulle tilbage til Sønderjylland i en forlænget weekend, kom flaskerne med hjem til lokalområdet. Så lidt lige som den norske linjeakvavit og dets ækvatorkrydsning, har flaskerne krydset Storebælt mindst to gange. Ydermere blev smagsnoterne ramt af tekniske vanskeligheder, så først nu, midt i vinteren, kan serien afrundes.
Cinnamomum 2020, 5 % spontangæret ale med kanel fra Vestslesvigsk Bryghus. Lagret siden januar 2020 og ment som en julebryg sidste år (2020). Nu har den så fået yderligere trekvart år på flaske, inden låget blev lettet. Tydelig maltduft af brød og korn, med en let citrus og noget sødligt som må stamme fra kanelen. Det ret flade bryg har først en let vild smag med yoghurt, der følges op af en let syrlighed og afrundes af kanel, der er meget passende doseret i lav mængde. Den spiller pænt og overraskende godt sammen med det spontane. Jeg tror, at de fleste øl med kaneltilsætning jeg har smagt, har været mørke, men det kan godt fungere i en lys ale også, og næsten bedre, når det er tilpasset som her. Fire af de store skumfiduser til den.
Ubesmittet rug, 5 % spontangæret ale og lagret på rødvinsfade, fra Vestslesvigsk Bryghus. Lidt samme grundduft som den foregående, med brød og dertil lidt råddent vand - beskrivelsen lyder værre end oplevelsen, men det var den bedste association. Den glider over i noget tyggegummi og så måske det, der er bagmanden: rødvin? Smagen er knap så udstrittende, næsten mindre syrlighed end foregående og mere smag, som jo må komme fra vintønden, men som har noget frugttyggegummi over sig. Efter lidt tilvænning bliver det bedre, men det bliver ikke evig lyksalighed. 3 skumfiduser.
Den Mørke, 5,5 % altbier fra Vester Vedsted vingård. Den mest lokale af alle øllene i serien, da de er beliggende blot 8 km fra mit sønderjyske refugium. Altbier er drevet af maltsmag og det finder jeg også med brød og karamel i både duft og smag. Meget let humlesmag og lidt mere bitterhed, men det er i småtingsafdelingen. Gør sig godt i overgangen mellem sensommer og efterår, hvor dagen bød på 15 varmegrader og sol, mens natten truer klar og kølig. 4 skumfiduser.
Til sidst en øl, der blev konsumeret før den anden bælt-overfart, men hvis noter havde lidt samme skæbne som foregående.
Ubesmittet Tønde, 5,5 % spontangæret fra Vestslesvigsk bryghus. Lagret et halvt års tid på spansk rødvinsfad. Duften er en blød blanding af mandel, vanilje, kirsebær og træ og kun det svageste riv i næsen. Smagen er en tand mere syrlig end duften lod mig formode. Det er nu mere frugt- end gæringssurt og har noter af både jordbær og ribs. Det bæres oppe af en let til medium krop med brødsmag og en smule sødme til allersidst, hvor syrligheden er væk. Det er en fin og behagelig sour, der hiver 4 store skumfiduser hjem.
Alle øl, der har optrådt i den lille sommerferieserie er
indkøbt samme sted, butikken En Smags Sag i Løgumkloster. Butikken
drives af Vestslesvigsk Bryghus' stifter og forhandler udover øl blandt
andet rom,
gin, sodavand & tonic, saft, marmelade, honning, kaffe og vin.
Produkterne er så vidt jeg kunne se, alle lokale, således også de øl fra
vel en 6-8 bryggerier, der var på hylderne. Jeg ville ikke have fundet
butikken, hvis ikke det var fordi værtsparret for et sommerferiebesøg
kender gud og hvermand i byen, herunder Hans. En lidt forsigtig
forespørgsel om hvad jeg syntes om syrligt/surt øl blev efter udvist interesse hurtigt
efterfulgt af en tur til butikken, der heldigvis var åben. Ellers ville
jeg nu nok have kunnet få noget nede ved garageporten, men den slags
tusk var ikke nødvendig! Tak til Linda og Henrik for at lede mig frem til dette fine vandingshul.
#2192-2195
Ingen kommentarer:
Send en kommentar