lørdag den 12. november 2016

Tanker om juleøl


Julebryg … i mange år synonymt med snebajeren fra Tuborg og dens effektive reklamefilm. Et fluidum tilsat karamel, mest for farvens skyld. Har hørt en vandrehistorie om, at den i starten var et blend af rester – således var alkoholprocenten lidt forskellig fra år til år, men nu bliver den lavet som et egentligt bryg. Så det ligger i vores opvækst at en juleøl er mørk, sødlig og måske (jule)krydret. Da ølrevolutionen kom til Danmark, fik vi et større udvalg, men præmissen var stadig den samme, dog kunne der godt være belgisk inspiration i form af gær, ølstil mm.

I dag er paletten meget større og bredere, men det giver også et meget mere broget og diffust billede af hvad der er en juleøl. Mange af bryggerierne brygger to, tre ja op til en halv snes forskellige øl i tiden op til december måned og nu kan en ipa, porter, stout, sour mm. også blive kaldt for juleøl. Og egentlig måske passe bedre eller ligeså godt til andre årstider eller helt være uafhængig af indtagelsestidspunkt, fordi det er en god øl. Man kan jo godt mistænke producenterne at spekulere i det, for vi vil jo gerne smage årets udgaver, især hvis der kommer nye varianter hvert år. Men det kan både være en logistik umulighed at få fat i dem alle og tid til at smage på varerne.

Dude Beering skal heller ikke harcellere for meget over fænomenet, da bloggen blev grundlagt efter daglige Facebook opslag i december 2011, hvor en ny juleøl blev smagt og anmeldt. Men jeg vil dog gerne have lov til at forholde mig en kende kritisk. I år vil der i løbet af december blive bragt anmeldelser af juleøl, nok ikke en hver dag, men formentlig en 2-3 indlæg med et passende antal øl i hver. Det vil således heller ikke være anmeldelser i real-tid og i denne sluttede kreds kan jeg godt afsløre, at smagningerne så småt er startet. Og der allerede smagt lige så mange stilarter som antal flasker!

Vi mødes i december på bloggen – skål!

Det er mig efterfølgende blevet oplyst, at Tuborg Julebryg, også den dag i dag, såvel som alle (!) øl fra De Forenede Bryggerier, og alle store industribryggerier, er et resultat af en blanding af basisøl. Så er det godt, at denne blog primært beskæftiger sig med gode kvalitetsøl og forsøger at undgå de industrielle produkter.

2 kommentarer:

  1. De forenede Bryggerier fusionerede i 1970 med Carlsberg, og navnet ”De forenede Bryggerier” afgik ved døden i 1987. – Der er dog ganske ganske rigtigt at en del bryggerier blander basisøl, men det mest normale er at de nedbrygger øllet. Altså brygger en stærk øl og og så siden tilsætter vand, også kaldet High Gravity Brewing, en moderne koncentreret bryggeteknik, hvor man indbrygger en meget kraftig urt (eller ekstrakt), der så tilsættes vand. Som Anders Kissmeyer en gang sagde til mig, er det ikke ligegyldigt hvornår man tilsætter vand i prossesen

    SvarSlet
  2. Tak til Ole for yderligere præciseringer

    SvarSlet