onsdag den 31. december 2014

The Bruery

Her på årets sidste dag må der hældes lidt godt i glassene. Jeg smagte to øl fra The Bruery, et nyt bekendtskab fra Placentia, Californien.

Saison Rue, 9,5 % rug saison. Det prægtigt skummende øl har en let duft af Brett, men også lidt friske noter. Starter næsten karamelsødt før den tørre Brett smag tager over. Den er tør og krydret og har her følgeskab af en let citrus. Ikke så halm-stald-"våd" som den kan være. Der fornemmes lidt spøjst noget anis samt nellike og koriander. Der er vel nogen slutbitterhed, men det er svært at bestemme gennem den fint krydrede smag. Bryggen føles blød,  mon det er rugens aftryk? Super fin afstemt og der må hostes op med seks skumfiduser.

Smoking wood, 14 % røget rugporter, lagret i bourbon fade. En del fad-sprut møder næsen først. Der er også lidt blomme/svedske med. Den alkoholtunge drik føles ikke særlig voldsom i munden. Chokolade, kaffe, vanilje men ikke megen brændthed i smagen. Modspillet til sødmen  kommer fra nogen slutbitterhed, der sammen med kaffesmagen sørger for, at den ellers ikke voldsomme sødme ikke er eneste spiller på banen. Røgen? Jo der ligger efter nogen opvarmning af den nok lidt for koldt opknappede øl, en fin røgsmag under det hele. Og så falder meget mere på plads i en velkomponeret øl. Selv om den tidligere i disse linjer blev beskrevet som ikke specielt tung, er den tungere end portere normalt - men OK, også imperial. Nærmer sig meget en stout. 5 skumfiduser.


God debut for The Bruery - og Godt Nytår!

#966-967

lørdag den 27. december 2014

Jacobsen IPA

India Pale Ale, 6,6 % fra Jacobsen. Let brødduft fra malten. Smager let sødligt med korn og en anelse lakrids. Eftersmagen påstås på etiketten at være god. De skriver også at det både er en stærk pilsner OG en lys ale. Jovel, der er både noget krydring og noget meget let bitterhed, der må stamme fra humlen, men det må være efter engelsk forbillede de har lavet øllen. Drukket alene er den som de fleste af de andre fra Jacobsen: uskadelig og let kedelig. 3 skumfiduser.


#965

onsdag den 24. december 2014

Glædelig jul

Der skal da også et opslag på her juleaften. Det bliver til en omtale af en øl doneret af min (dengang) hemmelige nisseven.

Vintage ale, 7,5 % fra Batemans. Årgang 2013. Fadlagret på sherryfade (eg). En lidt metallisk duft med karamel. En lidt let øl i munden, hvor karamelsødmen er første smagsindtryk. Dybt nede anes noget vanilje og tørt træ. Der kommer noget svedske smag frem, når den bliver et par grader over køleskabstemperatur. Har/får smag næsten henad belgiske dubler. En let vinøsitet gør sig gældende til sidst, sammen med en ren bitterhed, der er i den bløde ende af skalaen. Jo da, en fin ale, som er af de bedre slags jeg har smagt fra England. Fire store skumfiduser - tak til min nisseven for gaven!

#964

tirsdag den 23. december 2014

Økologisk classic

Classic, 4,6% pilsner fra Ølgaard, brygget hos Indslev. Økologiske ingredienser. Typisk pilsnerduft med græs og hø og måske en anelse karamel i bunden. Smagen er ret diskret, nok en anelse mere sødlig og maltet end en normal pilsner, men det er de meget små decimaler vi måler med. Ingen rigtig smag fra humlen og bitterheden er let. Et ganske typisk og stiltro eksempel på international lager, men det er gabende kedsommeligt. Eneste formildende omstændighed er de økologiske ingredienser. 2-3 skumfiduser.


#963

mandag den 22. december 2014

Værdig fødselsdagsøl

Det er blogbestyrernes (runde) fødselsdag, så i dagens anledning hives der en topscorer frem fra endnu ikke udgivne smagsnoter

SPA, 6,0 % sommer pale ale fra Port Brewing. Frisk citrus med ananas i duften. Forholdsvis let øl, men det er jo en pale ale. Der er de samme frugter i smagen som i duften, med en let underliggende sødme. De indtryk får ikke lov til at holde længe i munden. De anvendte humler (Amarillo, Cascade, Chinook, Columbus, and Simcoe) giver en meget fin og heftig tør finish, med en trods alt fint afstemt bitterhed. Der er noget henad mandarin over bitterheden. De siger selv den er ukompliceret men humlen giver, selv om det ikke helt er vild west coast style, mig den bedste smagsoplevelse med en pale ale. 6 skumfiduser. Tak til Port Brewing for den fine fødseldagsgave!


#962

søndag den 21. december 2014

Brettish Bulldog

Brettish Bulldog, 8,2 % ale med Brettanomyces fra Against the Grain og Beer Engine. Kraftig, dejlig Brett duft. Indenbords er den spøjst todelt: en grund-maltsødme med frugt og næsten chokolade samtidig med at Brett'en giver klassisk tør græs-læder-hest smag. Der er en meget bitte anelse af syrlighed. Tørheden fra gæren kolliderer en smule med maltsødmen, men efter lidt tilvænning forstås hensigten. Jeg tror nok jeg foretrækker grundbryggen en tand mindre sød, men det er bestemt en interessant konstellation. Sniger sig op på 4 skumfiduser.
#961

lørdag den 20. december 2014

Spansk forsøg på west coast IPA

Hoptimista, 6,6 % IPA fra Edge Brewing (Barcelona). To amerikanere i Catalonien har lavet denne west coast style ipa og tørhumlet den i to omgange. Tør, fyrret og harpikset duft. Karamel og frugt (abrikos) mærkes i bunden. En meget let lakrids note. Brygget føles dejligt blødt i munden. Humlen vil dog gerne lave lidt om på det. Selv om den har sædvanlige tørre, fyrrede, og bitre noter, er det ikke udtrykt i ekstrem grad, og det virker ret fint. 4-5 skumfiduser.


#960

fredag den 19. december 2014

Stor og sort

Westkust, 9,2 black imperial ipa fra Troubadour. Kaffe, lakrids og lidt citrus i duften. Chokolade, lakrids starter smagen. Der følger noget citrus med. En meget brændt malt lægger sammen med humlen en meget tør eftersmag. En rigtig fin sort ipa der fint kombinerer det porter-sorte med ipa'ens friskhed. Den er mest sort, men med et umiskendeligt ipa aftryk.. Fem skumfiduser.
#959

torsdag den 18. december 2014

Snart jul

Bloggen blev startet på baggrund af nogle små juleølsnotitser på Facebook, så selv om det er et par år siden jeg smagte en ny juleøl hver dag, og live-updaterede bloggen, skal der alligevel et par nye juleølsbekendtskaber på siderne. Herunder tre fra Stronzo som man grundet deres konkurs og lukning nok ikke får at se igen.
 
Bitter bloody Christmas,  6,2 % rød ipa fra ellers lukkede Stronzo. Har set en del øl fra dem, senest tre varianter på Taphouse, selv om de er gået nedenom og hjem. Denne flaske er dog fra sidste år. Utrolig som den stadig skummer. Selv efter halvdelen af flasken var hældt op, steg der skum op gennem flaskeåbningen. Ret diskret duft, nærmest lidt opvaskemiddelagtigt citrus. Pæn maltsmag med fylde, let karamel, lakrids og noget mørk frugt. Synes ikke der er så meget humlesmag men der er en fin, tør bitterhed, men således ikke florale eller fyr-harpiks noter. Lavet for at skære igennem julemadens fedt og salt. Kan dog nydes med velbehag uden ledsagende mad. 4-5 skumfiduser.


Not at the table Santa, 9 % quadroupel fra Stronzo. Sød duft af karamel og en anelse rosiner. Dejlig lækker og blød fyldig øl som har en udpræget sød indledning med maltet karamel. Alkohol og noget krydring mærkes og så afsluttes den ikke bittert men ret tørt - man føler ganen er klar og kræver en øjeblikkelig ny slurk. En nydeøl hvor den indledende sødme heldigvis bliver dæmpet undervejs. 4-5 skumfiduser.


Nightmare before Christmas, 10% imperial (christmas pudding!) stout fra Stronzo. Han hader øl med krydderier (står der på etiketten) men blev nødt til at gøre en undtagelse. Så der er kommet ingefær, nelliker og kanel i! Den dufter da næsten også af julekage med kirsebær oveni de beskrevne krydderier. Sødt grundbryg men hvor krydderierne smages og især nellikerne giver en form for tørt modspil. Ingefæren prøver, men formår ikke helt at give et frisk pust i sukkerlagen. Men der skal nok heller ikke mere i, før det så kammer over til den anden side. Brygget er mørkt på grænsen til sort og ret tyktflydende. En let humlebitterhed bider smagen momentant over, men det er de søde krydderier, der består i eftersmagen. Det ender med fire gennemsnitlige skumfiduser.

Santa's dream 2014, 6,3 % jule ipa fra Det Lille Bryggeri og Fish & Beer. Stram tør duft, mest med fyr. Nogen maltsødme med frugtsmag henad abrikos og troper. Aner jeg en meget let lakridssmag? Ikke at der skulle være anvendt en smagsgiver i den retning. En mærkbar, men ikke aggressivt hidsig humlesmag med harpiks er til stede og det slutter pænt bittert med en lang eftersmag med fyr. Hvorvidt denne i øvrigt fine ipa skulle være smagsmæssigt associeret til julen er uvist; måske markerer ordet jul i øltypen blot udgivelsestidspunktet. 4 skumfiduser.

Julebock, 6,5 % fra Jacobsen. Også anmeldt sidste år, men vi tager den med alligevel. Brød og karamel i duften. Ret sød start, med masser af malt og karamel. Ved nedsvælg kommer der pludselig den letteste note af lakrids frem. Men der er ikke nogen humlesmag eller -bitterhed til at skabe modvægt til sødmen. I en bock skal der være tydeligt indslag af alkoholen men jeg synes den gemmer sig godt. Kunne godt at brugt lidt mere modspil, men det er jo ikke en decideret dårlig øl. 3 skumfiduser - det er nogenlunde samme karakter som sidste år. Og tak til min nisseven på arbejdet for flasken!

#955-958

onsdag den 17. december 2014

Revelation Cat Craft Brewing

Et nyt italiensk bekendtskab fra støvlelandets hovedstad.

Alpha Blood, 11 % barley wine. Meget maltet duft med alkohol og gæring. Kraftig smagende maltet øl med rå mængder af svesker og andre mørke frugter. Pæn mængde alkohol der varmer, men ikke er sprittet. Rå mængder humle, der både smager blomstret og giver en lammende bitterhed. Der må være brugt nogle kilo for at kunne trænge gennem maltbasen. Meget flad øl og hvis ikke det var for en minimal mængde skum kunne man tro, at det var en hedvin af en type. Voldsom og voldsom god, 5 skumfiduser.


Speed King, 14 % imperial porter. Røg, kirsebær og alkohol i næsen. Smagen er mere sødlig end duften lader antyde. Sødmen er ikke som chokolade selv om bryggen fornemmes tyk. Det er mere noget bærsødme, de fra duften omtalte kirsebær, med en stærkt varmende alkohol, der også prikker let i ganen (og det er ikke kulsyren, for bryggen er stort set flad som en hengemt cykel i kælderen). På etiketten står IBUen angivet til "Insane amounts" meeen det synes jeg nu ikke rigtig passer. Det er mest alkoholen, der mærkes til sidst ovenpå noget tørt, men det bliver lidt for skarpt. Det selv om fylden og sødmen trænger til modspil, så synes jeg det er lidt for vulgært. Men nu ikke helt dårlig, så den ender på 3-4 skumfiduser.


#953-954

tirsdag den 16. december 2014

Munin

Munin, 11 % belgisk quadrupel fra Munkebo. Kraftig sødlig og alkoholisk duft med rosiner. Ret sødligt bryg med karamel, blomme, rosin og andre frugter. Alkoholen mærkes klart men i sødmen kommer den ikke til at dominere. Ikke så megen slutbitterhed eller humlesmag som modspil til sødmen, der givet er forstærket af den tilsatte kandis. Med koncentration mærker man noget gærsmag og krydrede toner, næsten noget fenoler, fra den anvendte belgiske gærstamme. Lige sød nok til mig, men den er ikke væmmelig! 3-4 skumfiduser.

#952

mandag den 15. december 2014

Ny nordisk

Mark Hø Øl, 4,9 % ale fra Herslev. Økologisk produkt, hvor humlen er erstattet med lokalt dyrket hø. Tilfører derfor også vildgær fra høet. Herslev har i øvrigt fået problemer fordi Fødevarestyrelsen ikke mener at hø er en fødevare. Meget perlende, men der dannes ikke rigtig noget skum. Kraftig græs/hø duft, med en syrlighed der tenderer henad surmælksprodukter. I stil meget som sour øl, med en mere end frisk syrlighed, der dog er syrlig og ikke eddikesur. En noget mælket smag fornemmes også i det ganske lidt fyldige øl. Der er ingen bitterhed at finde. Forfriskende, men samlet en kende for syrlig til blogbestyreren - var jeg ved at dømme, men efter et par yderligere slurke er smagsløgene kalibrerede og så bliver den mere lækkert forfriskende. Den kan sagtens finde anvendelse som en velkomstdrink en varm sommerdag. Den kommer derfor op på 4 skumfiduser. De har så lige barslet med en øl med hamp - indtil videre vist kun på fad. Spændende eksperiment de har gang i.

Der er desværre ikke noget billede af denne opskænkning ...


#951

søndag den 14. december 2014

Ghost Brewing

Ghost brewing er et relativt nyt bryggeri der ikke har egne faciliteter. Det er også først for nylig at deres øl er kommet på flaske og dermed ud i handel. De har en forkærlighed for det mørke og det humlede - det lyder jo godt. Jeg fandt et firkløver.

Mosaic in blocks, 7,2 % ipa.  Kraftig fyrret duft. Medium fyldig med solbær spruttet smag. Humlen er ret fræsende med kraftig harpiks og supertør fyr. Den virker meget som en dobbelt ipa i fylden og den komplekse humle. Fint første indtryk: 4-5 skumfiduser.


Dawn to dusk, 9,1 % dobbelt IPA. Kraftig fyrret og harpikset duft. En del sødme, brød og karamel i bunden. Humlen er ikke så smagsmæssigt aggressivt til stede som i lillebroderen men indholdet er noget det samme. Gæret, sprittet solbær smag og så en lang og kan man sige blød bitterhed. Ret fint afstemt øl - fem skumfiduser.
 
Dark'n Hoppy, 7,5 % black ipa. Mest en let citrus duft men også noget fyr. Malten er ristet og der er en let brændt smag. En let citrus anes og humlens bitterhed er noget afdæmpet. Den læner sig mest op af en porter pga. den brændte smag men er samlet set en ret fin black ipa. 4-5 skumfiduser.Black Beast, 11,0 % imperial stout. Brød, kaffe og røg i duften. Meget fyldig med en brændt maltsmag, mørk chokolade og let lakrids. En fin citrussmag frisker en smule op inden en tør og mørk bitter slutfinish sætter ind. Citrussmagen er tilpas markant så denne næsten er mere en black ipa end dens forgænger! Men alligevel fin øl til fem skumfiduser.


Fin start fra spøgelserne - dem hører/smager jeg gerne mere fra ...

#947-950

fredag den 12. december 2014

Syrligt samarbejdsbryg

There Gose the Neighborhood, 4,5 % gose i et samarbejde mellem Against the Grain, Fountainhead og The Aviary. Der er brugt ristet rød peber, cilantro (korianderblade), calamansi (citrusfrugt), havsalt og koriander.  En syrlig og gæret duft står op og minder om youghurt og surmælksprodukter.  Også noget stald indover. Det lette bryg er mest syrligt men ikke på ordinær citrus måde, men en gæret-syrlig tone. Der anes røg i bryggen. Den gærede smag er ikke ren Brett, men der er noget der minder - måske lidt mere vildt? Hvad der end er anvendt til gæring, giver det ikke særlig meget skum og resulterer i et næsten fladt bryg. Vi er her ude i periferien af Dude Beerings præferencer men den trods alt beherskede syre og røgen giver i fællesskab en fin blanding. Fire skumfiduser.


#946

torsdag den 11. december 2014

Gamle Rasputin

Old Rasputin, 9 % russisk imperial stout fra North Coast Brewing. Duft af mælk og chokolade. I munden lidt mere krasbørstig med brændte noter, lakrids, kaffe og tobak. Den ligger dejligt blødt og smyger sig om ganemusklen, efterladende en halvtør finish med ikke udpræget bitterhed. Jeg synes at kunne ane noget krydderi - er det en knivspids chili der er drysset i? Fin tør og slet ikke sød stout; 4-5 skumfiduser.


#945

onsdag den 10. december 2014

Potent engelsk IPA

Green Devil, 6,0 % IPA fra Oakham Ales (Petersborough, UK). Single humlet med Citra. Let stram duft med brød og fyr. Af udseende meget lys men er tungere i fylden end den lader beskueren tro. Dog ikke overvældende maltbund, men lige noget brød og noget mørk frugt, inden humlesmagen bruser over med tropiske frugter som på etiketten er beskrevet som passions frugt, ananas og mango - ananasen og måske mangoen kan jeg nok genfinde, men en særdeles potent humlebitterhed levner ikke megen plads til delikate frugtsmage. Bitterheden er tør og fyrrig og er noget af det bedste fra engelsk side, men de påberåber sig ikke just den traditionelle engelske stil, som plejer at være jævnt kedelig. Her har den fået mere tryk på humlekogningen. Det er ikke helt så voldsomt som amerikansk west coast stil men godt derhenaf - måske man kunne have brugt lidt flere humletyper for at brede paletten endnu mere ud. 4 store skumfiduser.


#944

tirsdag den 9. december 2014

Voldsom behandling af en undergæret lager

Mass Rising, 8 % imperial pale lager fra Jack's Abby brewing. Tør og stram humleduft trænger gennem det stive skum og citrus erkendes. Bryggeriets ambitioner er at redefinere den traditionelle tyske undergærede øl med heftig brug af amerikansk humle. En tår af denne øl antyder at det er godt på vej at lykkes. Man kan måske lige nå at erkende at bunden virker en smule mere frisk end den typiske ale, men så når lageren ikke at sætte mere præg på øllet inden humlen overtager scenen. Der er tropiske frugter, nordiske bær og den tørreste harpiks i smagen som vedbliver og ender i en næsten klistret fornemmelse i eftersmagen. Lyder måske væmmeligt, men hvis man kan lide humlet øl, får man fuld valuta. Tysken og deres rheinheitsgebot vil formentlig korse sig men Dude Beering nøjes med at kaste en 4-5 skumfiduser efter denne øl.


#943

mandag den 8. december 2014

Brændstof til både mennesker og raketter

Rocketfuel, 6 % ipa fra Beer Here. Brygget i sympati med Copenhagen Suborbitals, en privat organisation der arbejder på at sende mennesker i rummet udenom store regeringsbudgetter og -administration! Mest stram fyr i duften men også noget blomst. Det river let. Let bund men heavy humle. Sidstnævnte smager blomstret og krydret men ikke specielt frugtigt/sødmefuld og giver en ret tør, fyrret og lang eftersmag. Min medsmager finder stadig den blomstrende smag ind i eftersmagen. Er ikke helt utilbøjelig til at give hende ret. Fin ipa fra Beer Here, 4 skumfiduser.


#942

søndag den 7. december 2014

Nómada brewing

Et nyt bekendtskab - fra Barcelona. Spanien oplever vist lidt af en revolution på ølfronten. Her har jeg testet to.

Estepa, 5,5% farmhouse red hoppy ale. No 3 i Landscape series.  Lidt farmhouse i duften; syrlig og høet. En del malt og frugtsødme dækker over saison-Nomadaaftryk og en frisk humle giver et behageligt pift. Fire skumfiduser.


Tundra, 6% farmhouse golden ale fra Nómada brewing. No 4 i en Landscape series. Kraftig græs/hø duft men ikke helt Brett. En krydret og kraftig gylden ale med hø og bitre noter. Der er en del saison og noget Brett i men nok ikke som rent anvendt gær. Kraftig ren slutbitterhed. Lidt for uforsonlig i dens bitre og gærede udtryk. 3-4 skumfiduser.
#940-941

lørdag den 6. december 2014

Noter fra smagningen - sidste omgang

Den sidste trippel indeholder en lys, almindelig IPA og to af de sorte af slagsen.

Better half, 6,9 % IPA fra Mikkeller, brygget hos Sly Fox Brewing. Kraftig maltsmag med sprittede solbær og en fin humle der er tør men ikke overvældigt rivende. 4 skumfiduser.

Haywire Double American Black Ale – 2012, 8,1 % sort ipa fra Indeed Brewing Company (Minnesota). Centennial, Citra, Zythos og Falconers flight humler. Rigtig god duft af det mørke (chokolade og kaffe) og det ipa’ede – citrus og fyr. Mere mørk end IPA i smagen – den er brændt, kaffe og tobak. Humlerne giver dog noget fyr og ret tør eftersmag. Interessant black ipa – 5 skumfiduser.

KK, 7,8 % black IPA fra Pretty Things. En sjov frugtsmag i baggrunden, med ellers klassiske elementer som kaffe og tør humle. Men frugtsmagen er lidt for spøjs – 2-3 skumfiduser.

#937-939

fredag den 5. december 2014

Noter fra smagningen - dem med to-cifret alkoholprocent

Head Life & Limb, 10,2 % strong ale, samarbejdsbryg mellem Sierra Nevada og Dogfish. Chokolade og let brændthed i duft. Chokolade og kaffe i smagen, men ikke overvældende sød. I smag mere henad porter end brown ale. 4-5 skumfiduser.

Wee Heavy, 10,9 % skotsk ale fra Steel Toe Brewing Company (Minnesota). Duftindtryk næsten som fra en barley wine med alkohol og kirsebær. Fin frugtsødme bakket op af en noget tørhed. Sprut og en meget let syrlighed afslutter. God øl – 4-5 skumfiduser.

Cuvée 1, 11 % Oak aged ale fra Southern Tier. Let spruttet og krydret duft. Rimelig sød ale, med en stærk sprittet og let syrlig bund. Noget voldsom men funker ok. 3-4 skumfiduser

Five squared, 25 % quadrupel fra Struise. Kun fremstillet i 216 eksemplarer! Kirsebær, fad, mandel i duften. Helt flad, super sød og viskøs øl. Sådan en øl kan kun brygges med frysetørring og minder derfor ikke særlig meget om øl men om likør og lignende. Som sådan er det hele lidt sødt, vammelt og lidt for klistrende. 3 skumfiduser.

Un-Leashed  #2 - Jolly Old Scratch, 12 % barley wine fra Great Dane Pub & Brewery (Wisconsin). Lagret med tørrede kirsebær. Kirsebærrene er nemt erkendelige i duften. Smagen er også domineret af kirsebærrene og lidt mandel. Kirsebærrene er søde men også lidt syrlige. Samlet er bærrene for dominerede til at det er helt godt. 3 skumfiduser.

Quakerbridge Barley Wine, 10 % fra Half Acre Beer Company (Illinois). Den spruttede duft indeholder næsten noget Brett. En tør, let sødlig smag med noget frugt og ikke megen bitterhed. Den tørre og alligevel frugtsøde smag er rigtig fint afstemt. Alkoholen er til stede men mere som antydning end som dominerende smagselement. 5 skumfiduser.

#931-936

torsdag den 4. december 2014

Noter fra smagningen - de sorte og så de tunge sorte

Silk Porter, 6,2 % fra Hoppin’ Frog. Ikke megen duft, måske lidt mælkechokolade. Smagen er næsten lige så diskret, med kaffe, chokolade og let brændte noter. OK, men ikke mindeværdig. 3 skumfiduser.

Spetsnaz Export Stout, 6,7 % stout fra Grumpy Troll Brewery, Restaurant and Pizzeria (Wisconsin). Let kaffe duft. Typisk stout let fylde. Kaffe og brændte noter i smagen der ikke er specielt interessant. Lidt bedre end en Guiness men ikke markant afvigende fra denne. 3 skumfiduser.

Rime Of The Ancient Mariner, 11 % imperial stout fra Brouwerij De Molen. Hel & Verdoemenis lagret på kirsebær. Let mørk frugt i duften. Megen mørk, sød chokolade i smagen, med prikkende alkohol underneden. Der er en antydning af frugt, men er det fordi jeg forventer det? Fin imperial stout, men en tand for sød. 4 skumfiduser.

Oil Of Aphrodite, 10 % imperial stout fra Jackie-Os. Med valnødder og sirup. Kaffe og chokolade hvis man hiver dybt ind. Tykt, alkoholrig drik med mørk, bitter chokolade. Lidt tyndbenet i smagen, men fin nok. 4 skumfiduser.

Zinneke, 8,4 % imperial stout fra Smuttynose Brewing Company. Fadlagret i bourbon fade. Chokolade, bær og let sprut i duften. Lidt det samme i smagen, minus sprutten. Brændte noter. Den belgiske gær giver også et godt aftryk. 4-5 skumfiduser

Laika Russian Imperial Stout, 11,7 % fra Straight To Ale (Alabama). Mørk chokoladeduft. Også ret dyb og mørk chokoladesmag, der modspilles af en bitterhed der næsten ender over i noget syre på bagkanten. Blød men ikke super fyldig. Kunne godt have haft lidt mere krop til de mange procenter. 4 skumfiduser.

Assassin, 12,8 % killer (!) imperial stout fra Toppling Goliath (Iowa), årgang 2013. Lagret på whiskyfade. Helt flad øl der er mørk som arvesynden. Mørke bær i duften og vel også noget chokolade. En rigtig god og klassisk imperial stout der har fået en helt tilpas dosering på fadene hvor whiskyen spiller op men ikke mod den mørke chokoladesmag. Alkoholen smages således og har en let fadspruttet whiskysmag. Er normalt ikke så vild med fadlagring men her må jeg overgive mig. 6 skumfiduser.


13th Anniversary Ale, 11 % fra Bottlework Brewing, brygget hos Stone Brewing Company. Der er brugt 13 malte og 13 humler til denne 13 års jubilæumsøl. Ale og ale, den er så mørk og fyldig at det vel er en stout? Chokolade og kaffe i duften. Mørk chokolade og let brændthed i smagen. De mange humler giver ikke smag som typisk er i så mørke øl, men bidrager dog til noget bitterhed. Men nok lidt mere et gimmick end egentlig udslagsgivende i smagen. 4 skumfiduser.

#923-930

onsdag den 3. december 2014

Noter fra smagningen - mest belgiske typer

En samling øl med inspiration fra traditionelle belgiske dubler og tripler. Også en syrlig variant der ikke kom med forleden.

Biere Joi Mello Dubble, 7 % ale fra Bayou Teche. Fadlagret version med tilsat kaffe, chilipeber og kakao. Chokolade i duften. Ret let fylde. Først noget kaffesmag, der hurtigt overdøves af chilien. Denne er dog ikke så markant som i andre smagte eksempler, men alligevel lidt for kraftigt doseret til denne sarte gane (og jeg kan ellers godt li stærk mad!). Der er ikke plads til øvrige smagselementer. 2-3 skumfiduser.

Belgian-Style Dubbel, 6,75 % ale fra Bridge Brew Works. Chokolade og let syrlighed i duften. Helt flad øl. Masser af chokolade i den noget lette bryg og en syrlighed der måske ikke helt er tiltænkt men som passer rigtig godt sammen med den megen chokoladesødme. 4 skumfiduser.

Dubbel, 8 % fra Rockmill Brewing Company (Ohio). Økologisk. Syrlig og røget, underlig. Er det en fejlbehæftet øl? Denne flaske får derfor kun 1 skumfidus.

Tripel, 9 % fra Rockmill. Økologisk. Let Brett duft faktisk. Sødme fra triplen, syrligheden fra tja gær/bakterier, og en god fylde fra malten, blandet med god ordinær gærprodukter. Samlet lidt af en sukkerbombe, men OK. 3 skumfiduser.

Cellar Cuvee 7, 9 % sour brown ale fra Jackie-Os Pub & Brewery (Ohio). Fadlagret og med tilsat kirsebær og rosiner. Stram syrlig duft med bær. Her får man sour for alle pengene. Det mørke bund kommer dog lidt igen og giver noget modspil. Man kan rent faktisk smage kirsebær. 3-4 skumfiduser.

Burning Bridges Brown Ale, 7,5 % brown ale fra Spiteful Brewing (Illinois). Mørk chokolade i duften sammen med kaffe. Noget brændt smag, uden at det er røg. Chokoladen er der, kaffe og en noget tør og bitter eftersmag. Ganske fin brown ale – 4-5 skumfiduser.

SeVIIn, 12,5 % belgisk ale fra Surly Brewing company. Meget speciel smag, ikke så meget belgisk over den, en let syrlighed godt mixet med frugtsødme (kirsebær, mandel) og ikke megen bitterhed. Som en af de sidste øl ved smagsseancen fejlede den at fange min opmærksomhed. 2-3 skumfiduser.

#916-922

tirsdag den 2. december 2014

Noter fra smagningen - pale ales og hvedeøl

Her en samling lysere øl og dem med hvede. Blandt de sidstnævnte nogle hvedestouts - ikke så almindelig en type.

Ginger shot, 4,2 % pale ale fra De Molen. Markant duft af ingefær. Endnu mere markant i smagen som ikke indeholder frygtelig meget andet. Ret tyndt bryg, ingefæren bør nok bakkes op af lidt mere krop. 2-3 skumfiduser.

More Consistenter, 5,5 % American pale ale fra COAST brewing company (South Carolina). Singlehumlet med citra. En markant citrus duft. For en pale ale noget fyldig, uden på nogen måde at være tung. God humlesmag af citrus og solbær. Prikkende kulsyre. 3-4 skumfiduser.

Ovni Ale, 7,1 % biere de garde fra Flat Earth brewing company (Minnesota). Brygget med Strisselspalt humle! Får noget frugtig aroma fra glasset? En noget sød malt og en lidt tilbagelænet syrlighed. Mener ikke biere de garde skal være syrlig? 2 skumfiduser.

Shreddin’ Wheat, 5,5 % hvedeøl fra COAST. Med Mount Hood humle. En svagt duftende øl. Blød som hvede er, med nogle estere henad banan. Let syrlig humle smag men ikke megen bitterhed. OK, 3-4 skumfiduser.

Gozer, 9,8 % hvede stout fra Kaapse Brouwers. Ikke megen duft. God kaffe og chokoladesmag, af den bitre slags. Blød og delikat, med fin bitterhed. 4-5 skumfiduser

Gozer oak aged, 9,8 % hvede stout fra Kaapse Brouwers, denne lagret på egefad. Samme noget diskrete duft som den ulagrede version. Samme smagsindtryk, med noget smag fra egen. Det giver et lidt træet og tørt islæt, men ikke karakterforhøjende. 4-5 skumfiduser.

#910-915

mandag den 1. december 2014

Noter fra smagningen - undergærede øl

Undergærede øl har normalt ikke så store armbevægelser som de overgærede. Men de blev modtaget rimelig OK:  

Celt Iron Age, 3,5 % bitter fra Celt Experience. Svært at fange noget duft. Bitter som sådan en vel skal være. Men ikke en øltype jeg finder særlig spændende, sorry. 2 skumfiduser.


Martha Krieger Spitzenpilsner, 4,7 % fra Riedenburger Brauhaus. Økologisk. Meget typisk pilsnerduft af græs og let syrlighed. Smager let men har noter af citrus og overraskende let krydring – koriander. Og røg! Alternativ og det får den lidt ekstra for – 3-4 skumfiduser

Dorothy’s New World Lager, 5,5 % fra Toppling Goliath. Meget diskret duft, fornemmer hvis noget kun klassisk pilsner. Den smager også ganske typisk men har en meget let friskhed, en snert af citrus, der gør den en kende mere interessant. Der er også en megen let krydret smag som vel ikke bør kunne komme fra en undergær? 3-4 skumfiduser.

Keeper, 5 % pilsner fra Mikkeller, brygget hos Sly Fox Brewing. Citrus og fyr i duften. Tør, citrus og fyr i smagen – ikke særlig typisk for pilsner men funker ok. 3-4 skumfiduser.

Unleashed  #3 - Über Bock, 10,1 % dobbeltbock fra Great Dane Pub & Brewery (Wisconsin). Überbock kaldet på flasken! Chokolade, kirsebær og dermed næsten lidt syrlighed i duften. Ret sød, med en let syrlighed i bunden og trods alt nogen tør eftersmag, uden at være overvældende bitter. 4 skumfiduser.

#905-909